Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα αφρώδη του Αμυνταίου

Τα αφρώδη του ΑμυνταίουΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Το κλίμα της Ελλάδας είναι μεσογειακό, όπερ σημαίνει μακρά σε διάρκεια, ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και σχετικά σύντομοι και ήπιοι χειμώνες. Ωστόσο σε μια χώρα με τη σύνθετη μορφολογία της Ελλάδας η παραπάνω πρόταση αποτελεί μια γενική διαπίστωση, έτσι λοιπόν υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν διαφορετικό τύπο κλίματος. Πρώτο και καλύτερο το Αμύνταιο στη Φλώρινα, μια από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές ζώνες στην Ελλάδα, με κλίμα το οποίο είναι σχεδόν ηπειρωτικό.

Το οροπέδιο του Αμυνταίου εξαιτίας του ψυχρού κλίματος, του μεγάλου υψομέτρου των 750 m αλλά και των υδάτινων όγκων που το περιβάλλουν (Λίμνες της Πέτρας και Βεγορίτιδα) δίνει κάποια πολύ χαρακτηριστικά στυλ κρασιών. Μια περιοχή η οποία δίπλα στα καταπληκτικής φρεσκάδας λευκά αλλά και ερυθρά κρασιά από την ποικιλία Ξινόμαυρο, παράγει και εξαιρετικά αφρώδη κρασιά. Μάλιστα είναι η μοναδική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ελλάδα που τα ροζέ αφρώδη κρασιά μπαίνουν μέσα στη Π.Ο.Π.

Το γιατί τα αφρώδη κρασιά είναι σημαντικά τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας στη περιοχή, έχει ακριβώς να κάνει με το κλίμα. Κοιτώντας σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ψυχρά κλίματα, όπως αυτά της Καμπανίας, της Τασμανίας, του Λίγηρα, είναι ιδανικά για την παραγωγή αφρώδων οίνων.

Στο ψυχρό κλίμα του Αμυνταίου λοιπόν, το Ξινόμαυρο έχει χαρακτηριστικά υψηλές οξύτητες, κομψότητα φρούτου και είναι ιδανικό για την παραγωγή λευκών και ροζέ αφρώδων οίνων. Μη σας παραξενεύει ότι μια ερυθρή ποικιλία μπορεί δώσει λευκά ή ροζέ αφρώδη κρασιά. Μη ξεχνάτε ότι οι δύο από τις τρεις ποικιλίες της σαμπάνιας είναι επίσης ερυθρές, το περίφημο Pinot Noir και το Pinot Meunier.

Υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις αφρώδη κρασιά στο Αμύνταιο, ο ένας είναι η μέθοδος κλειστής δεξαμενής, η μέθοδος με την οποία φτιάχνονται και τα πασίγνωστα Prosecco της Ιταλίας και έχει ως αποτέλεσμα κρασιά τα οποία διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό τον φρουτώδη πρωτογενή χαρακτήρα τους. Σκεφτείτε τις ροζέ αφρώδεις Ακακίες του Κυρ-Γιάννη, ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα φρούτων που θυμίζουν κεράσι και φράουλα στη μύτη μαζί με νύξεις ντομάτας με μια ωραία ισορροπία γλυκύτητας οξύτητας στο στόμα λόγων των υπολειμματικών σακχάρων του κρασιού. Στο ίδιο μήκος κύματος το demi-sec του συνεταιρισμού του Αμυνταίου έχει περισσότερο ώριμο φρούτο στη μύτη, μαρμελάδα φράουλας και περισσότερη γλυκύτητα στο στόμα με καλή ισορροπία και πάλι λόγων οξύτητας, στοιχείο που το κάνει ακαταμάχητο και εξαιρετικά ευκολόπιοτο.

Φυσικά όταν μιλάμε για αφρώδη κρασιά από την περιοχή τα οποία παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο, το μυαλό μας δε μπορεί να μη πάει στα εξαιρετικά αφρώδη του κτήματος Καρανίκα. Εδώ η μέθοδος που χρησιμοποιείται και στη σαμπάνια, χαρίζει στα κρασιά πολύπλοκα αρώματα ζύμης και μπισκότου δίπλα στο φρούτο ενώ η εξαιρετικά κοφτερή οξύτητα και οι επίμονες φυσαλίδες χαρίζουν ατελείωτη φρεσκάδα. Δίπλα στην Brut Cuvee Speciale από 100% Ξινόμαυρο που ήταν το πρώτο αφρώδες κρασί του κτήματος πλέον έχουν προστεθεί μια ροζέ εκδοχή και ένα χαρμάνι με Ξινόμαυρο-Ασύρτικο τα οποία κινούνται σε κορυφαία επίσης επίπεδα. Πιθανότατα μιλάμε για ότι πιο κοντά έχουμε στην Ελλάδα σε μια σαμπάνια.

Τα νέα από τα αφρώδη του Αμυνταίου δε σταματούν εδώ. Το κτήμα κυρ-Γιάννη έχει ήδη στα σκαριά καινούριο αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον. Με την άνοιξη να βρίσκεται εδώ και το καλοκαίρι προ των πυλών, ένα κομψό, με τραγανή οξύτητα αφρώδες κρασί είναι στο μυαλό μου ο καλύτερος λόγος να δροσιστούμε.



Καλή Εβδομάδα!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: