Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Sauvignon, άνοιξη καλοκαίρι, 2015…

Sauvignon, άνοιξη καλοκαίρι, 2015…Από τον Γ. Μιχαήλο


Αδιαμφισβήτητα το Sauvignon Blanc είναι μια από τις πιο πετυχημένες ποικιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο με κέντρα του τον ποταμό Λίγηρα στη Γαλλία αλλά και το Marlborough στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο διατηρεί τα σκήπτρα τα τελευταία χρόνια με το ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό στυλ του. ( βλέπε δηλαδή Greywacke, Villa Maria, Cloudy Bay, Coopers Creek.)

Από εκεί και μετά μια από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής Sauvignon Blanc στον πλανήτη είναι το Bordeaux, με τα περίφημα λευκά της περιοχής να είναι συνήθως χαρμάνι με το Semillon, αλλά ολοένα και αυξανόμενα να συναντώνται σχεδόν μονοποικιλιακά Sauvignon, ειδικά στα ξηρά κρασιά της περιοχής. Μάλιστα τα λευκά του Bordeaux θεωρούνται ανάμεσα στα πιο undervalued κρασιά του κόσμου, επειδή η σκιά και το ειδικό βάρος των ερυθρών κρασιών , έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο για πολλούς συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία λευκά παγκοσμίως και αρκεί να επενδύσετε σε ένα λευκό Smith Haut Lafite από το Pessac Leognan για παράδειγμα, ώστε να βρεθείτε με φανατισμό ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν την παραπάνω δήλωση.

Ο σούπερ αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας και η απίστευτα δροσιστική οξύτητα, ειδικά όταν το κρασί προέρχεται από σταφύλια φυτεμένα σε ψυχρά κλίματα είναι το καλύτερο μου για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ένα καλά παγωμένο, τραγανό σε χαρακτήρα και οξύτητα Sauvignon Blanc είναι το ιδανικό χαλαρωτικό τελείωμα μιας φορτισμένης ημέρας. Αν θέλετε περισσότερους «πράσινους» χαρακτήρες στο ποτήρι σας, όπως γρασίδι, πράσινη πιπεριά, σπαράγγι σε συνδυασμό με σχεδόν τροπικό φρούτο, όπως passion fruit τότε κάλλιστα μπορείτε να στραφείτε στη Νέα Ζηλανδία. Αν προτιμάτε υψηλή οξύτητα και ορυκτό χαρακτήρα με πιο «ντροπαλή» έκφραση φυτικότητας, τότε Pouilly Fume και Sancerre θα σας ενθουσιάσουν με τη vibrant διάσταση τους.

Αν επιμένετε ελληνικά, παρά το γεγονός ότι το κλίμα της Ελλάδας είναι αρκετά θερμό για τα γούστα της ποικιλίας, υπάρχουν αξιόλογα παραδείγματα. Πάντα ξεχωρίζουν τα κρασιά από το πολύ ψυχρό Αμύνταιο, όπως το Sauvignon του Άλφα ή η Σαμαρόπετρα του Κυρ-Γιάννη μαζί με Ροδίτη, αλλά και Sauvignon από πιο ζεστές περιοχές όπως αυτό του Καριπίδη, ή του Αβαντίς διαθέτουν μπόλικο φρούτο και πολύ ευχάριστο χαρακτήρα. Αν θέλετε ένα στυλ περασμένο από βαρέλι τότε Γεροβασιλείου αλλά και Μαγικό Βουνό του Νίκου Λαζαρίδη διαθέτουν και την έξτρα πολυπλοκότητα της βελανιδιάς, μαζί με αρκετό πάχος και όγκο στο στόμα.

Μπορεί το εκρηκτικό συνήθως σε αρώματα Sauvignon Blanc να αποτελεί το τέλειο απεριτίφ για την ώρα της χαλάρωσης αλλά συνιστά εξαιρετικό σύντροφο και με το φαγητό. Ανάμεσα σε άλλα αγαπάει πολύ τη ντομάτα. Σκεφτείτε μια καλοκαιρινή, δροσερή ντοματοσαλάτα με φέτα πράσινη πιπεριά και γλυστρίδα-που για να είμαι ειλικρινής πιο καλοκαιρινό δεν έχω- και ένα Sauvignon ειδικά στο στυλ με τον γρασιδάτο, πιο φυτικό χαρακτήρα της Νέας Ζηλανδίας, ή της Νοτίου Αφρικής (δοκιμάστε το Escapades του Γεροβασιλείου-Τσαρτσακλή) ή και της Χιλής θα αποτελέσει hit on the spot που λένε και οι Άγγλοι.

Με το συγκεκριμένο στυλ τα σπάει και ένα καρπάτσιο ή ceviche ψαριού με μπόλικα μυρωδικά όπως κόλιανδρος, βασιλικός, μαρινάρισμα με λεμόνι ή λάιμ και υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από εκείνους τους καλοκαιρινούς συνδυασμούς που το μόνο που θέλεις είναι να βρίσκεσαι σε κάποιο νησί για να τους απολαμβάνεις δίπλα στη θάλασσα.

Τα Sauvignon από την περιοχή του Λίγηρα πάντα τα έχω στο μυαλό μου σε συνδυασμό με κατσικίσια τυριά ή και μικρά τηγανητά ψάρια. Είναι τέτοια η οξύτητα τους και πιο ουδέτερος ο αρωματικός τους χαρακτήρας, που δε χρειάζεται να βάλεις καθόλου λεμόνι στο τηγανητό ψαράκι. Αρκεί μια γουλιά από το Sauvignon για να φρεσκάρεις τον ουρανίσκο σου…

Αν τέλος είστε περισσότερο φίλοι της βελανιδιάς και του λεγόμενου fume στυλ για το Sauvignon σας, τότε μπορείτε να παίξετε στην ταβέρνα με ένα μαεστρικά ψημένο, μεγαλύτερο ψάρι στη σχάρα που θα έχει «αρπάξει» ελαφρώς καπνιστούς χαρακτήρες από το ψήσιμο του. Από εκεί και μετά αν δεν είχαμε καλοκαίρι και σκεφτόμασταν λιγότερο την εμφάνιση μας στην παραλία, θα μπορούσα κάλλιστα να μιλήσω για κρέμα γάλακτος, βουτυράτες σάλτσες σε ζυμαρικά και άλλους κολασμένους συνδυασμούς που λόγω εποχής σχεδόν απαγορεύω στον εαυτό μου και να τους σκεφτώ…

Διαλέξτε στυλ, διάθεση, νησί και παρέα και αφεθείτε στην γοητεία του…


Καλή Εβδομάδα!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: