Αυτή τη φορά επιλέξτε κρασί δίπλα στο burger σας.Από τον Γ. Μιχαήλο


Το Kozi’s στα Μελίσσια είναι το αγαπημένο μου κρεατάδικο, ειδικά όταν η όρεξη “φωνάζει” burger… Μπορεί ο κολλητός Καρακάσης να μη συμφωνεί λέγοντας ότι γευστικά είναι too clean για τα γούστα του, εγώ όμως λατρεύω το γεμιστό με τη μοτσαρέλα burger του, θεωρώντας πάνω από όλα ότι η αναλογία ποσότητας μπιφτεκιού και ψωμιού είναι ιδανική. Είναι πολλές οι περιπτώσεις σε πολύ δημοφιλή burger-άδικα της πρωτεύουσας που ψάχνεις να βρεις το μπιφτέκι, τρώγοντας περισσότερο ψωμί, κρεμμύδια, μαγιονέζες, σάλτσες, ή τυρί τόσο που αναρωτιέσαι που βρίσκεται το Black-Angus σου…

Με νοτιοαφρικάνικες καταβολές στο μενού του, το Kozi’s στηρίζει και τη λίστα κρασιών του σε Νότιο-Αφρικάνικα κρασιά. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια δεν είναι πολλές οι φορές που έχω δει πάνω στο τραπέζι εμφιαλωμένο κρασί. Κυκλοφορεί ένα χύμα κανατάκι και συνήθως όπου «προσγειώνεται» σε τραπέζι burger έρχεται από δίπλα μια ξεδιψαστική μπύρα.

Έχεις την ketchup, τη μαγιονέζα, το κρεμμύδι, το μαρούλι (αν θέλεις και τη βιταμίνη σου), μπέικον, τυριά, ροκφόρ, μανιτάρια ή οτιδήποτε μπορείς να ονειρευτείς. Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι να πιεις κρασί; Μάλλον όχι στις περισσότερες περιπτώσεις αφού η μπύρα είναι σχεδόν καθεστώς στην προκειμένη περίπτωση. Εμένα όμως ο συνδυασμός κρασί και burger με ξετρελαίνει αφού και τα δύο βρίσκονται στο top των γευστικών μου προτιμήσεων και έχω κάνει πολλές δοκιμές και διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς. Και επειδή μου αρέσει να μοιράζομαι ότι μου αρέσει ορίστε μερικές από τους πιο αγαπημένες μου προτάσεις κρασιών για burger:

Λημνιώνα Ζαφειράκη ερυθρός

Αυτό πιθανολογώ πως είναι το αγαπημένο μου μπεργκερόκρασο. Καταπληκτικό φρούτο, φρεσκάδα και ελαφρώς γήινος χαρακτήρας νομίζω πως το κάνουν ιδανικό δίπλα στο burger. Ούτε πολύ βαρύ, ούτε αλκοόλικο, με φίνα τανική δομή, ένα κρασί που μετά από κάθε μπουκιά αναζητώ τη γουλιά του για να δροσιστώ. Αφήστε που νομίζω πως νοστιμίζει το κρέας απίστευτα!!

Karanika Brut Rose

Ναι αυτό με τις φυσαλίδες εννοώ, καλά καταλάβατε. Τα burgers μπορεί να είναι αρκετά βαριά και πλούσια σε γεύση umami, με το κρέας, το ψωμί και όλα αυτά τα λιπαρά dressing ή τυριά που τα συνοδεύουν. Ένα ξηρό ροζέ αφρώδες κρασί σαν αυτό του Karanika μπορεί να αποδειχτεί εντυπωσιακά καλό για γούστα σας. Για τα δικά μου είναι πράγματι… Φρεσκάδα, υψηλή οξύτητα που αγαπάνε τα πλούσια σε umami φαγητά, ένταση και πολύ ωραίο φρούτο. Άσε που ξεκινάς και από πριν έρθει το burger-ακι σου και έτσι κρατάς τον ουρανίσκο σου σε φόρμα. Αν βάζετε αυγό στο burger σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Cabermet Sauvigon Max Reserva Errazuriz

Ανήκει επίσης στην κατηγορία των εξαιρετικών συνοδών για burger-βραδιές. Είναι ώριμο, πλούσιο, μαλακό και ζουμερό. Ειδικά αν παίζετε αρκετά και με τις γλυκές γεύσεις όπως αυτή της ketchup ή στο άλλο άκρο σας αρέσει το μπιφτέκι σας αρκετά spicy, το Χιλιανό

Cabernet έχει υψηλή ωριμότητα φρούτου και πλούσιο γευστικό προφίλ που θα μετριάσουν το κάψιμο κάνοντας τον συνδυασμό ιδιαιτέρως επιτυχημένο. Προσοχή μόνο στα πολύ καυτερά στυλ γιατί το 14% αλκοόλ του κρασιού μπορεί να κλωτσήσει με τις πολύ καυτερές γεύσεις.

Cote de Beaune 2011 Drouhin

Ε Pinot Noir είναι αυτό… Δε μπορεί να μη ταιριάζει… Ειδικά αν παίζει και κανένα μανιτάρι ή μαγιονέζα τρούφας και το απαραίτητο cheddar… Γήινο, κόκκινο ζωηρό φρούτο, οξύτητα και μέτριο σώμα που κόβουν τη λιπαρότητα της μαγιονέζας και δροσίζουν το στόμα. Θα μου πείτε Βουργουνδία με το πιο comfort ever πιάτο; Γιατί όχι; Ειδικά για ένα burger με πολύ προσεγμένα υλικά και ένα εξαιρετικά ψημένο κομμάτι μπιφτέκι.

Αν δε κατάφερα να σας πείσω υπάρχει πάντα η λύση της πεπατημένης και της μπύρας. Άλλα κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και δοκιμάστε κάποιον από τους παραπάνω συνδυασμούς και στην πορεία το ξανασυζητάμε…



Καλή Εβδομάδα!


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant