5 ποικιλίες, 5 «υπογραφές» προέλευσηςΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Δεν είναι πάρα πολλές οι ποικιλίες παγκοσμίως που έχουν ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με μια συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα, τόσο που σχεδόν η αναφορά στο ένα να φέρνει σχεδόν αυτόματα στο μυαλό το άλλο. Ισχυρό marketing, ιδιαιτερότητα χαρακτήρα, πρωτοπόροι παραγωγοί που συνετέλεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, terroir που δίνουν το στίγμα τους και δε μπορούν να βρεθούν σε άλλη περιοχή του πλανήτη; Όποιοι και αν είναι οι λόγοι το σίγουρο είναι πως δοκιμάζοντας κάποια από τα παρακάτω παραδείγματα, θα τα λατρέψετε.

Marlborough και Sauvignon Blanc

Μπορεί ο Λίγηρας στη Γαλλία να είναι το αρχέτυπο και το Bordeaux να κάνει ονειρικά (υποτιμημένα όμως) λευκά κρασιά από Sauvignon με τη συνδρομή βέβαια του Semillon, ωστόσο πλέον το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας της λέξη Sauvignon είναι η Νέα Ζηλανδία και η περιοχή του Marlborough. Το στυλ είναι εκρηκτικά αρωματικό, εξωστρεφές, με απίστευτα φυτικά αρώματα που θυμίζουν φρεσκοκομμένο γρασίδι και πράσινη πιπεριά, με εξωτικό χαρακτήρα passion fruit με ταυτόχρονη φρεσκάδα και υψηλή οξύτητα στο στόμα που σου κάνουν τα σάλια να τρέχουν. Μια φορά να το δοκιμάσεις και δύσκολα το λησμονείς. Μην ακούτε τις κακές γλώσσες που λένε ότι είναι βαρετό πια το στυλ… Δοκιμάστε ένα Greywacke Sauvignon Blanc του Kevin Judd ή ένα Te Koko από το Cloudy Bay αν ψάχνετε το εναλλακτικό στυλ και είμαι εδώ να τα ξαναπούμε…

Ασύρτικο και Σαντορίνη

Ναι σίγουρα φυτεύεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και προσεχώς και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη όπως η Αυστραλία αφού είναι μια ποικιλία που έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πουθενά όμως έξω από τη Σαντορίνη δε θα συναντήσεις αυτή την απαράμιλλη ορυκτή υπογραφή της ποικιλίας , με dry extract, αυστηρότητα λόγω κοφτερής οξύτητας και ταυτόχρονα αλκοόλ που μπορεί να φλερτάρει με τα ανώτερα επίπεδα. Επιλέξτε την απλή Σαντορίνη του συνεταιρισμού της Santo Wines για value for money που δε συναντάς σε άλλο λευκό του πλανήτη με τόσο ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα, Αργυρό για ορυκτότητα στο φουλ, Νυχτέρι του Σιγάλα για ένταση και μοναδικό χαρακτήρα, Γαβαλά γηγενείς ζύμες για το πιο geeky style και Θαλασσίτη Βαρέλι της Γαίας για να την πείτε σε αυτούς που σας είπαν ότι στο Ασύρτικο δε ταιριάζει το βαρέλι.

Gruner Veltliner και Αυστρία

Ανήκει στο prive club εκείνων των ποικιλιών που έχουν ταυτίσει το όνομα τους με μια συγκεκριμένη χώρα. Το πράσινο, λευκό σταφύλι, της Αυστρίας δημιουργεί φρενίτιδα στους καλύτερους οινοχόους του κόσμου και τα τελευταία χρόνια βρίσκει τη θέση του στις κορυφαίες λίστες του πλανήτη, έχοντας τεράστιο trend. Δοκιμάστε το Gruner του Brundlmayer από τη λίστα του House of Wine για να λατρέψετε το πιπεράτο, πικάντικο χαρακτήρα της ποικιλίας, σε συνδυασμό με αρώματα πράσινης σαλάτας, φρεσκάδα στο στόμα, ορυκτότητα αλλά και υπέροχη κρεμώδη αίσθηση. Το δε marketing των Αυστριακών είναι για σεμινάριο ειδικά για εμάς τους Έλληνες που έχουμε φανταστικές γηγενείς ποικιλίες.

Carmenere και Χιλή

Το σπεσιαλιτέ της Χιλής στις ερυθρές ποικιλίες, προφανώς και δε προέρχεται από τη Χιλή αλλά από τη Γαλλία και συγκεκριμένα τη περιοχή του Bordeaux. Για πολλά χρόνια οι Χιλιανοί πίστευαν πως είχαν φυτεμένο Merlot στους αμπελώνες αλλά το DNA profiling απέδειξε πως μεγάλη ποσότητα από αυτό που πίστευαν πως ήταν Merlot ήταν στη πραγματικότητα Carmenere, που πλέον έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το Bordeaux. Θα λατρέψετε το πυκνό, μαύρο φρούτο του, το οποίο συνδυάζεται με έντονα φυτικά στοιχεία που θυμίζουν το λεγόμενο capsicum (πράσινη πιπεριά), μαύρο πιπέρι σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά δομημένο στόμα. Ευκολάκι αν είστε φαν των τυφλών γευστικών δοκιμών. Μια δυο φορές να το γευτείτε και μετά θα το αναγνωρίζετε τυφλά για πλάκα. Αν το θέλετε μονοποικιλιακό δοκιμάστε ένα Errazuriz Carmenere, αλλά και το Purple Angel μαζί με λίγο Petit Verdot είναι συγκλονιστικό κρασί.

Malbec και Αργεντινή

Το φυσάνε και δε κρυώνει οι Γάλλοι της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Μπορεί η περιοχή του Cahors στη νοτιοδυτική Γαλλία να είναι η πηγή του Malbec αλλά δύσκολα θα ρωτήσεις σήμερα κόσμο και δε θα το έχει ταυτίσει με την Αργεντινή αλλά και τα φοβερά κρέατα της για τα οποία είναι λες και έχει φτιαχτεί να συντροφεύει. Μη φανταστείτε πως είναι εύκολη ποικιλία. Ζωικά αρώματα, τανίνες στυφές και επιθετικές και ενώ η μύτη σε προετοιμάζει ότι στο στόμα θα πιεις ένα πραγματικό θηρίο κάπου στο mid-palate το κρασί ψιλοεξαφανίζεται. Οι Αργεντίνοι όμως το έχουν δαμάσει εξαιρετικά, έχουν διατηρήσει την δύναμη και την ένταση της ποικιλίας, έχουν περισσότερο ζουμερό-νεοκοσμίτικο φρούτο και πιο ώριμες τανίνες. Για του λόγου του αληθές to Broquel του Trapiche είναι εξαιρετική επιλογή για τις ταλιάτες, τα φιλέτα, τις κόντρα σπαλομπριζόλες σας και τα t-bone steak σας.


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant