Κρασιά για καλοκαιρινή συντροφιά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS (προσοχή στον τόνο!) είναι Απόφοιτος του τμήματος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών και κάτοχος του WSET Diploma. Έχει πολυετή εμπειρία στην Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση Σημείων Λιανικής Πώλησης καθώς και στον τομέα των Αγορών. Αυτή την περίοδο εργάζεται στο Ελληνικό παράρτημα του WSET Αγγλίας, στο W.S.P.C, στη θέση του Examinations Officer & WSET Diploma Coordinator.

Την καλωσορίζουμε στο πρώτο της άρθρο στο House of Wine, και της ευχόμαστε να τα... χιλιάσει!Κρασιά απεριτίφ, κρασιά για παραλία, κρασιά που θα βάλουμε στην βαλίτσα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως θέλετε μπορούμε να τα πούμε! Επειδή ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα με πολλά ζεστά απογεύματα και βράδια, τα κρασιά που επιλέγουμε για όλες αυτές τις περιστάσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: Δροσερά και ευκολόπιοτα, με ευχάριστα φρουτώδη και ανθικά αρώματα, ελαφρύ σώμα, χαμηλό ή μέτριο αλκοόλ και φρεσκάδα στον ουρανίσκο ώστε να μπορούν καταναλωθούν χωρίς την συνοδεία φαγητού! Κρασιά που σερβίρονται δροσερά και στόχο έχουν να μας κρατήσουν συντροφιά, να μας ανοίξουν την όρεξη, να μας δροσίσουν και όχι να μας ‘μπουχτίσουν’! Πάμε να δούμε λοιπόν να δούμε κάποιες προτάσεις/συμβουλές για την επιλογή αυτών των κρασιών.

Αφρώδη κρασιά:

Μια ιδανική πρόταση είναι τα αφρώδη κρασιά των οποίων η οξύτητα σε συνδυασμό με τις φυσαλίδες τα καθιστούν ιδιαίτερα αναζωογονητικά. Τα Prosecco (όπως για παράδειγμα το Sacchetto Prosecco Brut) από την βόρεια Ιταλία είναι μια καλή λύση αφού διαθέτουν και τον ευχάριστο αρωματικό χαρακτήρα και το ελαφρύ σώμα που θέλουμε. Αφρώδη κρασιά σε αυτό το στυλ βρίσκουμε τώρα πια και στη Ελλάδα από διάφορες ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο (Ωδή Πανός Σπυρόπουλου), η Ντεμπίνα (ημιαφρώδης Γκλίναβος) και το Ξινόμαυρο (Ακακίες Kυρ Γιάννη). Βέβαια αν θέλετε πολυπλοκότητα και κάτι πιο ‘luxury’ μπορείτε να επιλέξετε και Σαμπάνια (Deutz brut Classic ή Pierre Gimonnet & Fils Rose de Blancs). Και αν σας αρέσει η γλυκύτητα υπάρχει και η επιλογή των Moscato d’ Asti (Gancia Moscato d ’Asti), των ημίγλυκων, ημιαφρωδών Ιταλικών κρασιών, με το αλκοόλ γύρω στο 5% (όσο περίπου και οι περισσότερες μπύρες) και τα φρέσκα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και λουλουδιών. Και εδώ υπάρχουν αρκετά ελληνικά αφρώδη τέτοιου τύπου όπως το Deus της Cavino .

Λευκά κρασιά:

Ο Ελληνικός αμπελώνας είναι πλούσιος σε γηγενείς ποικιλίες που μπορούν να δώσουν δροσερά, αρωματικά και ‘ νόστιμα’ κρασιά. Το Μοσχοφίλερο ( Μαντίνεια Νασιάκου) με το ελαφρύ σώμα, την υψηλή οξύτητα και τα ελκυστικά αρώματα φρούτων και λουλουδιών είναι μια ποικιλία που μπορεί να σταθεί μόνο του, χωρίς την συνοδεία φαγητού, όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας! Το ίδιο ισχύει και για τα ξηρά και ημίξηρα κρασιά από Μοσχάτο όπως αυτά της Λήμνου (Λημνία Γη, Χατζηγεωργίου) και της Σάμου (Άσπρο Βότσαλο, ΕΟΣΣ Σάμου) και τα Μοσχάτα Σπίνας (Ψίθυρος λευκός, Silva) από την Κρήτη. Αν δες σας έχουμε καλύψει έως τώρα μπορείτε να επιλέξετε και μια ρομπόλα από την Κεφαλονιά (Gentilini) ή ένα Σαββατιανό από την Αττική ( Μυλωνά).

Για κάτι πιο ‘international’ μπορούμε να πάμε σε κρασιά από δύο δημοφιλείς ποικιλίες το Riesling και το Sauvignon Blanc. Για τα Riesling φημίζεται η Γερμανία, η Αλσατία και η Eden Valley της Αυστραλίας! Εδώ προτιμάμε τα ευχάριστα Kabinett Riesling (Weil) από την Γερμανία που έχουν χαμηλό αλκοόλ, λίγα σάκχαρα και ζωηρή οξύτητα, αλλά και τα απλά Αλσατικά Riesling (Leon Beyer) με τα φρουτώδη και ανθικά αρώματα! Τα Αυστραλέζικα Riesling δεν είναι τόσο ελαφριά ή αρωματικά οπότε κρατήστε τα για το φαγητό! Τα Sauvignon Blanc γενικά εμφανίζουν αρώματα τροπικών φρούτων και γρασιδιού μ