Ντυνόμαστε ‘οινικά’ για το Φθινόπωρο.

Ντυνόμαστε ‘οινικά’ για το Φθινόπωρο.
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ψάχνοντας να βρω πως θα είναι η εισαγωγή ενός κειμένου για τα κρασιά του Φθινοπώρου, πέρασα από πολλές ‘φάσεις’ και σκέψεις : Την ρομαντική - τι κρασί να πιούμε τώρα που πέφτουν τα φύλλα και τα πουλιά πετάνε μακριά? Την καλοκαιρινή - έχει ζέστη ακόμα στην Ελλάδα, ξαναμιλάμε για Φθινόπωρο σε ένα μήνα και βάλε! Επικράτησε όμως η ρεαλιστική: Ας μην υποκρινόμαστε ότι το Φθινόπωρο είναι μακριά ακόμα και ας ‘ντυθούμε οινικά’ όπως αρμόζει στην εποχή.

Το να διαλέξουμε ένα κρασί είναι θέμα μεταξύ άλλων, διάθεσης, εποχής και φυσικά γευστικών προτιμήσεων. Πόσες φορές στις αρχές του Φθινοπώρου ‘λιγουρευόμαστε’ ένα κρασί που λόγω των θερμοκρασιών του καλοκαιριού μας φαινόταν ‘ζεστό’?

Συνήθως αυτή την περίοδο έχουμε αδειάσει την κάβα μας από τα σούπερ δροσιστικά και ελαφριά κρασιά που μας συντροφεύουν το καλοκαίρι και έρχεται η ώρα να την ξαναγεμίσουμε επιλέγοντας ένα λίγο πιο γεμάτο στυλ κρασιών. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, η νύχτα που έρχεται νωρίτερα και η κουζίνα που αλλάζει και αφήνει πίσω τα ελαφριά φαγητά, με τις πρώτες ζεστές σούπες να κάνουν την εμφάνιση τους και τον φούρνο να παίρνει για τα καλά μπρος, αναζητούν πιο πληθωρικά και ‘βαρελάτα’ λευκά αλλά και πλούσια κόκκινα κρασιά.

Παρακάτω σας δίνουμε ιδέες για κρασιά διαφορετικού στυλ που ‘ταιριάζουν’ στην εποχή.

• Τα αφρώδη κρασιά είναι για όλες τις εποχές. Αφήνουμε για λίγο τα Moscato d’ Asti και τα Prosecco που είχαμε μαζί μας το καλοκαίρι και πάμε σε ένα πιο ‘στιβαρό’ αφρώδες. Προτείνουμε ένα ιδιαίτερο κρασί, το Amalia Rose Τσέλεπου, που έκανε φέτος την εμφάνιση του για πρώτη φορά. Παράγεται από το Αγιωργίτικο, με την παραδοσιακή μέθοδο και είναι ένα κλασσικό αφρώδες για φαγητό.

Πλαγιές Γερακιών λευκός, Αβαντίς. Ένα κρασί που λόγω της ποικιλιακής του σύνθεσης είναι αρωματικό και πολύ ευχάριστο, διαθέτει όμως όγκο και πλούτο αφού ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Πλούσια πιάτα ψαριών, λευκών κρεάτων αλλά και ψαρόσουπες θα βρουν το ιδανικό τους ταίρι σε αυτό το κρασί.

• Μια Σαντορίνη δεν θα μπορούσε να λείπει από μία λίστα για Φθινοπωρινά κρασιά. Επιλέγουμε την ‘βαρελάτη’ πληθωρική εκδοχή της Σαντορίνης Βαρέλι Αργυρού, με τα αρώματα των ώριμων εσπεριδοειδών και της βανίλιας. Θα το απολαύσουμε με ότι τραβάει η όρεξη μας με μόνη, ίσως εξαίρεση, τα ψητά κόκκινα κρέατα.

Άναξ 2010 (παλαιά σοδειά) Αντωνόπουλου. Αν δεν πιούμε τώρα αυτό το κρασί πότε θα το πιούμε; Από τα πρώτα premium Chardonnay του Ελληνικού αμπελώνα με 5 χρόνια στην πλάτη του, αναδεικνύει αρώματα ώριμων τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών και μελιού. Μην σας τρομάξει το βαθύ χρυσό χρώμα, οφείλεται στην παλαίωση. Απολαύστε το με ποικιλίες τυριών και πιάτα με κρέμα γάλακτος.

• Για όσους προτιμούν ροζέ κρασί, θα πάμε σε ένα σκούρο ροζέ με πιο γεμάτο σώμα, ελάχιστες τανίνες αλλά και αρωματικό ταυτόχρονα. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Βυσσινόκηπος Παλυβού, ένα κρασί που μπορεί να τα βγάλει πέρα με πολλά φαγητά που αποφεύγαμε τους καλοκαιρινούς μήνες όπως τα πικάντικα, αλλά και τα πρώτα ‘φθινοπωρινά ψησίματα’.

• Μια ελκυστική και ‘φρουτένια’ Νεμέα όπως το Αγιωργίτικο, Σκούρα έχει θέση στο τραπέζι μας όλες τις εποχές του χρόνου. Με αρώματα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και βελούδινες τανίνες στο στόμα, είναι ένα κρασί ‘παρέας’. Μπορεί να συνοδεύσει όλα τα φαγητά ‘απ’ έξω’, δηλαδή σουβλάκια, πίτσες, burgers και μακαρονάδες.

Κτήμα Κίκονες, Λημνιό. Γοητευτικό και κομψό ερυθρό κρασί, με ευχάριστα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μαλακές τανίνες, μπορεί να συνοδεύσει όλα των ειδών τα κρέατα σιγομαγειρεμένα στον φούρνο και παραδοσιακές κρεατόπιτες.

• Τι κρασί να πιούμε με κόκκινα κρέατα ψητά ή με πικάντικες σάλτσες? Το Σκαλάνι Μπουτάρη είναι μια καλή επιλογή. Μαύρα φρούτα, γαρύφαλλα και κανέλλα συνθέτουν ένα νόστιμο κρασί με πλούσιο σώμα και φρουτώδη επίγευση.

• Ένα από τα καλύτερα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη το Όπους IB Cabernet Franc 2004, αν και μετράει περισσότερα από 10 χρόνια στην πλάτη του, βγάζει έναν απολαυστικό, φρέσκο χαρακτήρα. Θα συνοδεύσει όλες τις σημαντικές στιγμές του Φθινοπώρου. Βάλτε το δίπλα σε σιγομαγειρεμένο κυνήγι, πιάτα με μανιτάρια, κιμάδες, αλλαντικά και τυριά τα οποία θα αναδείξουν και θα αναδειχθούν με αυτό το κρασί.

• Και κάτι γλυκό για το τέλος. Μοσχάτο Ρίου Πατρών Παρπαρούση. Ένα απολαυστικό κρασί με εκρηκτικά αρώματα ροδάκινου, λουλουδιών, ξηρών καρπών και μελιού. Δοκιμάστε το με όλα τα σιροπιαστά γλυκά αλλά και με δυνατά, αλμυρά τυριά.

 Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Μοιραστείτε το άρθρο: