Ασιατική κουζίνα και Ελληνικά κρασιά

Ασιατική κουζίνα και Ελληνικά κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Θα μπορούσαμε να πιούμε μία Μαλαγουζιά με Tom Yum kung, Ασύρτικο με Goo Lo Yuk ή ένα Αγιωργίτικο με Tikka Masala;

Η Ινδία, η Ταυλάνδη, η Κίνα, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ είναι χώρες που φημίζονται για τις κουζίνες τους, φέρνοντας εξωτικό χαρακτήρα στο τραπέζι μας και κερδίζοντας όλο και περισσότερο φανατικούς θαυμαστές. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να επιλέξουμε κρασί για να συνοδεύσουμε αυτά τα φαγητά; Θα μπορούσαν να σταθούν τα ελληνικά κρασιά δίπλα σε πιάτα της Ασιατικής κουζίνας που έχουν τόσο μεγάλες διαφορές με αυτά της Ελληνικής κουζίνας; Ίσως πριν από κάποια χρόνια να έπρεπε να ανατρέξουμε οπωσδήποτε στον παγκόσμιο αμπελώνα. Τώρα όμως οι επιλογές που προσφέρει ο Ελληνικός αμπελώνας είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν ακόμα και αυτές τις ιδιαίτερες, διαφορετικές και πολύπλοκες κουζίνες.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των περισσότερων Ασιατικών πιάτων, που πρέπει να λάβουμε υπόψη στην επιλογή του κρασιού, είναι η αρωματική ένταση, η γλυκύτητα, τα καρυκεύματα και το Umami (Umami, που στα Ιαπωνικά σημαίνει νοστιμιά, είναι η 5 γεύση που έχει προστεθεί πρόσφατα στο λεξικό των γευσιγνωστών και την βρίσκουμε σε τροφές όπως τα μανιτάρια, τα αυγά, την παρμεζάνα, την σόγια και τους ζωμούς ψαριών). Αν και η προσωπική προτίμηση και η ευαισθησία του καθενός παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο ακολουθώντας κάποιες συμβουλές θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε κρασιά που θα ταιριάξουν καλύτερα με τον χαρακτήρα των Ασιατικών πιάτων.

Η θεωρία λέει: Τα φαγητά με umami πολλές φορές ‘δυσκολεύουν’ τον συνδυασμό με το κρασί αφού μπορούν να κάνουν τις τανίνες των κόκκινων κρασιών ακόμα πιο πικρές/στυφές, οπότε αποφεύγουμε τα τανικά κρασιά και προτιμάμε τα φρουτώδη με αρκετή οξύτητα. Τα πικάντικα φαγητά επίσης μπορούν να κάνουν τα κόκκινα κρασιά να φαίνονται πιο πικρά, ενώ ταυτόχρονα κάνουν το αλκοόλ ακόμα πιο έντονο αφήνοντας μια αίσθηση ‘καψίματος’ στο στόμα. Οπότε πιο ασφαλής επιλογή είναι τα λευκά κρασιά ή τα ελαφριά κόκκινα με χαμηλό αλκοόλ και αν αυτά έχουν λίγη γλυκύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα ακόμα καλύτερα. Με πιάτα που έχουν γλυκύτητα καλό είναι να βάζουμε δίπλα κρασιά που να έχουν και αυτά γλυκύτητα για να μην μας φαίνεται το κρασί πολύ όξινο. Αν τα ενώσουμε όλα αυτά οδηγούμαστε σε κρασιά αρωματικά με σχετικά χαμηλό αλκοόλ, φρουτώδη, με οξύτητα και ίσως γλυκύτητα και στην περίπτωση των κόκκινων ελαφριά με χαμηλό επίπεδο τανινών. Ο Ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετά τέτοια κρασιά που να ταιριάζουν σε αυτή την περιγραφή.

Και για να το κάνουμε πιο εύκολο, πάμε να βρούμε τα Ελληνικά ‘ταίρια’ των πιο αντιπροσωπευτικών πιάτων.

Για σούπες με noodles, λαχανικά αλλά και γαρίδες, μπορούμε να επιλέξουμε ένα φρέσκο Σαββατιανό (Σαββατιανό Α. Φράγκου), μία αρωματική Μαλαγουζιά (Alexandra Claudia Papagianni) ή ένα ροζέ (Φτέρη Τρουπή).

Το τηγανιτό ρύζι που κυριαρχεί στα Ασιατικά πιάτα και σερβίρεται με λαχανικά, σαφράν, γαρίδες ή κοτόπουλο μεταξύ άλλων, θα ταιριάξει με ένα Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης με λίγο πιο φρουτώδη χαρακτήρα από αυτά του νησιού, όπως το Ασύρτικο Sur Lies Βρυνιώτη.

Τα πιο εξωτικά Ελληνικά Sauvignon Blanc (Κτήμα ‘Αλφα Sauvignon Blanc) αλλά και χαρμάνια αυτών με ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά (Πλαγιές Γερακιών λευκός) ή το Ασύρτικο (Ηλιοστάλαχτος λευκός, Συμεωνίδη), θα σταθούν καλά με spring oles, ψάρι με λαχανικά στον ατμό ή noodles με λαχανικά.

Τις γαρίδες τηγανιτές ή το τηγανιτό κοτόπουλο με κρούστα μπαχαρικών θα τολμήσουμε να τα δοκιμάσουμε με μία σχετικά φρέσκια Σαντορίνη όπως η Δελφίνια Σαντορίνη, επωφελούμενοι από την υψηλή οξύτητα ή με μια Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα Κεφαλληνίας).

Για κοτόπουλο με κάρυ και γενικότερα χοιρινό ή κοτόπουλο με μπαχαρικά και γάλα καρύδας, η πρώτη σκέψη είναι ένα πλούσιο και αρωματικό ροζέ (14-18 Γαία ή Βυσσινόκηπος Παλυβός). Αν θέλουμε οπωσδήποτε κόκκινο διαλέγουμε ένα φρέσκο, γεμάτο φρούτο Αγιωργίτικο (Αμπέλου Ιδέα Μπαραφάκα) και αν θέλουμε λευκό, ένα Βιδιανό θα μπορούσε να ήταν μία ιδέα (Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη). Σε αυτά τα κρασιά μένουμε και με το κοτόπουλο tandoori (κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι και λαχανικά και ψημένο σε φούρνο-tandoori).

Το Sushi θα περιμένει κανείς ότι είναι δύσκολο να συνδυαστεί, ωστόσο μάλλον είναι το πιο εύκολο και μας πάει κατευθείαν σε Ασύρτικο από Σαντορίνη (Τσέλεπος Σαντορίνη ή Pure) αλλά και σε ένα ξηρό αφρώδες όπως το Karanika Brut Cuvee Speciale. Αρκετοί στην Ιαπωνία προτιμούν κόκκινο κρασί με το Sushi, οπότε οι πιο τολμηροί δοκιμάστε το με ένα φρέσκο, ελαφρύ Ξινόμαυρο όπως η Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη.

Για Sashimi (ωμό ψάρι δηλαδή), πάλι μια καλή επιλογή είναι οι Σαντορίνες (καλό είναι να αποφύγετε τις βαρελάτες), η Ρομπόλα ή ένα Blanc de Noir από Ξινόμαυρο (Κτήμα Φουντή Blanc de Noir). Για Sashimi σολομού ή τόνου μπορούμε να επιλέξουμε και ένα ροζέ (Πλαγιές Γερακιών ροζέ).

Για το γλυκόξινο χοιρινό θέλουμε λίγη γλυκύτητα και πολύ φρούτο, οπότε διαλέγουμε ένα Gewurtzraminer όπως το Lenga Αβαντίς ή τη Μελισσόπετρα Τσέλεπου ή ένα ροζέ ημίξηρο όπως o Φάρος του Αιγαίου. Στις ίδιες επιλογές μένουμε και για χοιρινό ή κοτόπουλο μαγειρεμένα με εξωτικά φρούτα όπως ο ανανάς.

Μάλλον δεν θα βρούμε καλύτερη περίπτωση στην Ασιατική κουζίνα για να πιούμε κόκκινο κρασί από μία Πάπια Πεκίνου. Ας μην παρασυρθούμε όμως και διαλέξουμε κάποιο πληθωρικό. Ένα Μαύρο Καλαβρυτινό Τετράμυθος, μία Λημνιώνα Ζαφειράκη ή ένα Λιάτικο όπως το Δάφνιος Δουλουφάκη, που έχουν μέτριο σώμα και φρουτώδη χαρακτήρα είναι πιο ασφαλείς επιλογές. Τα ίδια κρασιά επιλέγουμε και με Μοσχάρι με πιπεριές αν θέλουμε να πιούμε κόκκινο, αλλά μπορούμε να πάμε και σε ένα πλούσιο ροζέ όπως το Κτήμα Βογιατζή ροζέ.

Για τα φρέσκα εξωτικά φρούτα που συχνά κλείνουν τα γεύματα σε αυτές τις χώρες, έχουμε πολλές επιλογές. Ένα ελαφρύ ημίξηρο Μοσχάτο όπως το Άσπρο Βότσαλο ή ένα ημίγλυκο και ημιαφρώδες κρασί όπως το Moscato d’ Ifestia και το Deus ημιαφρώδες θα δέσουν όμορφα. Τώρα αν πεθυμηθούμε μία τηγανιτή μπανάνα μπορούμε να βάλουμε δίπλα όλα τα φρέσκα γλυκά κρασιά με οξύτητα, όπως το Samos Vin Doux ή ο Μελιάς Παπαγιαννάκου.

Εργασία για το σπίτι: απαντήστε στην ερώτηση του τίτλου, διαβάζοντας την θεωρία ή ακόμα καλύτερα δοκιμάζοντας στην πράξη τους συνδυασμούς και μοιραστείτε τις απαντήσεις μαζί μας!


Στην υγειά σας!



Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: