Μετρώντας αντίστροφα για το Beaujolais… 2015
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τα πιο πολλά άρθρα με θέμα το Beaujolais Nouveau που έρχεται σε λίγες ημέρες, έχουν τον τίτλο ‘το πρώτο κρασί της χρονιάς’. Επειδή για εμάς το πρώτο κρασί της χρονιάς είναι το Sauvignon Blanc Αβαντίς, επιλέξαμε να μετρήσουμε αντίστροφα αφού απομένουν λίγες μέρες από την άφιξη τους. 10.. και σήμερα λοιπόν.

Η περιοχή του Beaujolais βρίσκεται στην Γαλλία, στο νότιο μέρος της Βουργουνδίας. Αν και θεωρείται μέρος της Βουργουνδίας, το στυλ των κρασιών, η ποιότητα και οι ποικιλίες διαφέρουν πολύ. Το Beaujolais κατακλύζεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay (προφέρεται ‘γκαμέ’ /προς αποφυγήν παρεξηγήσεων). Είναι ποικιλία με χαμηλό ποσοστό τανινών και έντονα αρώματα βατόμουρου και κερασιού.

Περίπου η μισή παραγωγή της περιοχής προορίζεται για τα Βeaujolais Nouveau, τα πρώτα κρασιά που βγαίνουν πολύ σύντομα μετά τον τρύγο και η υπόλοιπη για τα Beaujolais Village και τα Beaujolais cru. 39 χωριά της περιοχής μπορούν να αποκαλούν τα κρασιά τους village (Beaujolais Village Natural), ενώ υπάρχουν και 10 χωριά που μπορούν να φέρουν το όνομα τους στην ετικέτα, με τα Moulin-a-Vent και Morgon να είναι τα πιο πλούσια και με δυνατότητα εξέλιξης στην φιάλη για