Μια ιστορική περιοχή ξαναέρχεται στο προσκήνιο

Μια ιστορική περιοχή ξαναέρχεται στο προσκήνιο.
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Θράκη διαθέτει πλούσια οινική ιστορία που πάει πίσω τρεις χιλιετίες! Αρχαίοι λινοί, μωσαϊκά με αμπελόφυλλα και κέρματα από την εποχή του Τρωικού πολέμου που απεικονίζονται σταφύλια, μαρτυρούν την πλούσια ιστορία και κληρονομιά αυτού του τόπου. Στο μουσείο οίνου της Βουργουνδίας άλλωστε, αναφέρετε ότι η πρώτη περιοχή της Ευρώπης που παράχθηκαν κρασιά είναι η Μαρώνεια στην Θράκη και πιστεύεται ότι ο περίφημος Ισμαρικός Οίνος ήταν το πρώτο κρασί με καταγωγή.

Στην σύγχρονη ιστορία της Θράκης, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Παρουσίασε την πιο αργή οινική ανάπτυξη σε σχέση με άλλες περιοχές, πιθανότατα λόγω του ότι απελευθερώθηκε τελευταία από την Τουρκοκρατία. Ο αμπελώνας της, είναι ο μικρότερος της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μόλις 0,6% του συνολικού αμπελώνα της χώρας. Τα τελευταία όμως χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα και αρχίζει να μπαίνει δυναμικά και με αξιώσεις στον οινικό χάρτη της χώρας δίνοντας πολύ αξιόλογα κρασιά.

Σπουδαίο ρόλο στην αναγέννηση της Θράκης έπαιξε ή έλευση της οικογένειας Τσάνταλη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Εντοπίζοντας τις δυνατότητες της περιοχής επένδυσε αρχικά στους αμπελώνες και στην συνέχεια δημιούργησε ένα σύγχρονο οινοποιείο, καταφέρνοντας να κάνει τα κρασιά της Θράκης, γνωστά όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικογένεια Τάσσου που υπήρξε πρωτοπόρα στην ποιοτική αμπελοκαλλιέργεια. Το 2004 η Μελίνα Τάσσου, με σπουδές οινολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδρύει το δικό της οινοποιείο με το όνομα Κίκονες, που ήταν ο πρώτος λαός που παρήγαγε κρασί στην περιοχή. Το οινοποιείο Μπέλλας έδωσε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί από την Θράκη το 1994, ενώ τώρα δραστηριοποιούνται άλλοι δύο σημαντικοί παραγωγοί ο Σγουρίδης, και ο Βουρβουκέλης.

Η Θράκη περιλαμβάνει τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων συγκεντρώνεται στην Ροδόπη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαρώνειας όπου οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Στο δυτικό άκρο της Θράκης στην περιοχή της Ξάνθης βρίσκονται τα Άβδηρα, όπου επίσης υπάρχουν αρκετά στρέμματα αμπελώνων. Η λιγότερη αναπτυγμένη ‘οινικά΄ περιοχή είναι αυτή του Έβρου.

Καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Οι πιο σημαντικές λευκές είναι η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Μοσχάτο Αλεξανδρέιας, το Sauvignon Blanc, το Chardonnay (Κίκονες λευκός Chardonnay, Κανένας λευκός) και το Ζουμιάτικο που είναι μάλλον το Dimiat της Βουλγαρίας. Η ερυθρωπή ποικιλία Παμίτι είναι πιθανότατα το Βουλγάρικο Pamid, που αν και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες δεν έχει δείξει ακόμα ότι μπορεί να δώσει μεγάλα κρασιά.

Το ερυθρό Λημνιό, η αρχαιότερη καλλιεργήσιμη ποικιλία της Ελλάδος, καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία, με το Κίκονες Λημνιό να είναι ίσως το καλύτερο μονοποικιλιακό κρασί από αυτή την ποικιλία. Το ερυθρό Μαυρούδι που βρίσκουμε στην Θράκη, δεν μοιάζει να έχει σχέση με τα Μαυρούδια της Πελοποννήσου και πιθανολογείται ότι είναι η ίδια με το Mavrud της Βουλγαρίας, με τις δύο χώρες να διεκδικούν την προέλευση του. Ο Τσάνταλης οινοποιεί το μοναδικό μονοποικιλιακό κρασί από Μαυρούδι, το Αδάμαστο Τσάνταλη αλλά το χρησιμοποιεί και σε χαρμάνια (Κανένας ροζέ, Κανένας ερυθρός). H σημαντικότερη διεθνής ποικιλία είναι το Syrah (Κίκονες Syrah, Τσάνταλη ΜΟΝΟ Syrah ) με το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Sangiovese (Μάρων ερυθρός) και το Cinsault να ακολουθούν και να τις συναντάμε τόσο σε μονοποικιλιακά κρασιά όσο και σε χαρμάνια (Κίκονες Ιππέας).

H Θράκη δεν διαθέτει ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), διαθέτει όμως τέσσερεις ζώνες Προστατευόμενης Γεωγραφική Ένδειξης, τις ΠΓΕ Ίσμαρος, ΠΓΕ Άβδηρα, ΠΓΕ Θράκη και ΠΓΕ Έβρος.


Στην υγειά σας!



Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: