Μπαίνουμε στις γιορτές με σπάνιες Ελληνικές ποικιλίες

Μπαίνουμε στις γιορτές με σπάνιες Ελληνικές ποικιλίες.
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Με τον Δεκέμβρη να μπαίνει σιγά σιγά και τις γιορτές να πλησιάζουν, ήρθε η ώρα να ‘φορέσουμε’ την γιορτινή μας διάθεση. Να αρχίσουν δειλά- δειλά οι σκέψεις για γιορτινά τραπέζια, δώρα και συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα. Ερωτήσεις όπως ‘τι κρασιά να βάλω στο τραπέζι’ ή ‘ τι δώρο να τους πάρω’ θα μας απασχολήσουν πολύ αυτό τον μήνα.

Θα ψάξουμε τις απαντήσεις στον Ελληνικά αμπελώνα και ιδιαίτερα στις πιο σπάνιες ποικιλίες, που ευτυχώς η Ελληνική γη έχει άφθονες. Είναι σίγουρο ότι θα βρούμε πρωτότυπες λύσεις που θα ενθουσιάσουν. Διαλέγουμε λοιπόν 8 κρασιά, σας προτείνουμε με τι να τα συνδυάσετε αλλά γράφουμε και λίγα λόγια για την ποικιλία ώστε να είστε ‘διαβασμένοι’ και να εντυπωσιάσετε φίλους και καλεσμένους.

Κτήμα Θεοδωρακάκου Κυδωνίτσα. Λευκή ποικιλία από την Λακωνία με σχετικά ελαφρύ σώμα και φρουτώδη αρώματα με κυρίαρχο αυτό του κυδωνιού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Jancis Robinson, πιστεύει ότι είναι από τις πιο σπουδαίες ποικιλίες της χώρας. Βάλτε την δίπλα σε σαλάτες με φρούτα, σούπες λαχανικών όπως η κολοκύθα, μύδια αχνιστά αλλά και διάφορα κρύα ορεκτικά.

Λυραράκης Δαφνί: Μια λευκή Κρητική ποικιλία, που προσπαθεί να αναβιώσει και να αξιοποιήσει το Κτήμα Λυραράκη. Μην ψάξετε για άλλο κρασί από Δαφνί, δεν θα βρείτε! Όπως δηλώνει και το όνομα του, το άρωμα του θυμίζει δάφνη, ενώ η γεύση του είναι ευχάριστη και φρουτένια. Συνδυάστε το με τάρτες ή κροκέτες λαχανικών, σαλάτες με τυριά, κοκτέιλ γαρίδας και καβουροσαλάτα,

Κατσανό Γαβαλά: Δύο σπάνιες λευκές ποικιλίες της Σαντορίνης, το Κατσανό με 85% και η Γαιδουριά με 15% συνδυάζονται και δίνουν ένα εξαιρετικό λευκό κρασί από την Σαντορίνη, που δεν είναι…Ασύρτικο! Οι δύο ποικιλίες, που καλύπτουν ποσοστό μικρότερο από το 1% στον αμπελώνα του νησιού, διατηρούνται χάρη στις προσπάθειες του Γιώργου Γαβαλά. Με κομψά αρώματα μελιού και φρούτων και πληθωρικό αλλά ισορροπημένο στόμα, είναι τέλειος συνδυασμός για πιάτα με κοτόπουλο, μακαρονόπιτες και σουφλέ αλλά και πλούσια λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Ίαμα Βρυνιώτη Ροζέ: Από την ερυθρή ποικιλία Βραδυανό, που προέρχεται από την Βόρεια Εύβοια και βγάζει αρώματα σκούρων φρούτων, τριαντάφυλλου και λουλουδιών. Η αναβίωση της ανήκει δικαιωματικά στο οινοποιείο Βρυνιώτη. Εδώ η ροζέ εκδοχή, αρωματική, αρκετά τραγανή με μία ιδέα γλυκύτητας. Απολαύστε το με πικάντικα πιάτα λευκών κρεάτων, ζυμαρικά με θαλασσινά, γαρίδες και διάφορα ζεστά καναπεδάκια.

Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό: Όπως δηλώνει και το όνομα του η ερυθρή ποικιλία αυτή προέρχεται από τα Καλάβρυτα και την πανέμορφη περιοχή της Αιγιαλείας. Δίνει μετρίου σώματος κρασιά με αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Βάλτε το δίπλα σε γαλοπούλα γεμιστή, χοιρινό στο φούρνο με φρούτα, ενώ είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε ερυθρό κρασί με ψάρι.

Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα: Ερυθρή ποικιλία από την Θεσσαλία που αρχίζει να δείχνει την δυναμική της και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Τα κρασιά είναι μετρίου σώματος, με ευγενικές τανίνες και με αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων. Εδώ η στιβαρή έκφραση της ποικιλίας, ένα κρασί που αποδεικνύει την καλή συνέργεια με την δρυ. Συνδυάστε το με τα πλούσια πιάτα του γιορτινού σας τραπεζιού όπως κυνήγι ή μοσχάρι σιγομαγειρεμένο.

Βλάχικο Γκλίναβου: Η πιο ελπιδοφόρα ερυθρή ποικιλία της Ηπείρου, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει μαύρα φρούτα και μπαχαρικά, σχετικά υψηλή οξύτητα και μέτριο αλκοόλ. Τυπικότατο δείγμα αυτής της ποικιλίας από τον Γκλίναβο, ιδανικό για κατσικάκι ή χοιρινό ρολό στο φούρνο και γαλοπούλα γεμιστή με μανιτάρια ή ξηρούς καρπούς.

Ιουλιάτικο Μπουτάρη: Από την ερυθρή Κρητική ποικιλία Λιάτικο ένα λιαστό γλυκό κρασί που θα ταιριάξει με όλα τα γιορτινά γλύκα, από μελομακάρονα, σιροπιαστά μέχρι και σοκολατένια αλλά και με ποικιλίες τυριών. Είναι σε αυτή την λίστα όχι γιατί είναι σπάνια ποικιλία αλλά γιατί είναι σπάνια τα πολύ καλά δείγματα από αυτή, παρόλο που οι δυνατότητες της είναι μεγάλες, ιδιαίτερα στην παραγωγή γλυκών κρασιών.

Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: