Προπαίδεια του 5.. με κρασιά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

5,10,15…50

Πολλοί μετρούν αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Εδώ στο House of Wine έχουμε βάλει ήδη τα γιορτινά μας και αντί να μετρήσουμε, θα κάνουμε εξάσκηση στην προπαίδεια του 5, προτείνοντας 10 κρασιά από 5 ευρώ μέχρι και 50. Για το γιορτινό τραπέζι, για δώρο στους φίλους σας ή στον εαυτό σας ή για να εμπλουτίσετε την κάβα σας! Κρασιά με καλή σχέση τιμής ποιότητας σε όλα τα εύρη τιμών, για όλα τα βαλάντια.

5€ : Άκρες Σκούρα λευκό 2014. Ροδίτης και Μοσχοφίλερο, δύο ποικιλίες που συνδυάζονται εξαιρετικά δίνοντας ένα όμορφο, αρωματικό και ελαφρύ καθημερινό κρασί. Με εξαιρετικά καλή σχέση τιμής ποιότητας θα στολίσει το γιορτινό σας τραπέζι χωρίς να ‘αδειάσει’ την τσέπη σας ακόμα και αν έχετε πολλούς καλεσμένους. Απολαύστε το με τις σαλάτες σας και τα ελαφριά ορεκτικά με βάση το κοτόπουλο, ψάρια και λαχανικά.

10€ : Τέχνη Αλυπίας ροζέ. Ένα δροσιστικό ροζέ κρασί με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Για όσους θέλουν να πιουν ένα μόνο κρασί σε όλο τους το γεύμα, αυτό είναι μια καλή επιλογή. Ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά, ριζότο με γαρίδες, πιάτα ασιατικής κουζίνας, σαλάτες, σολομό και πίτσες.

15€ : Cavalieri ερυθρό. Ελκυστικό, απολαυστικό και ζουμερό! Η πιο πρόσφατη ερυθρή πρόταση από το Κτήμα του Νίκου Λαζαρίδη, ένα κρασί με κοσμοπολίτικο ‘αέρα’ που μοιάζει πολύ στο στυλ των κόκκινων κρασιών από την Αυστραλία. Τα κυρίως πιάτα με βάση το κρέας (χοιρινό, γαλοπούλα, μοσχαράκι και αρνάκι) θα βρουν το ταίρι τους!

20€ : Αιδάνι Σιγάλας. Στην σκιά του Ασύρτικου, το Αηδάνι αρχίζει να οινοποιείται μόνο του και να δίνει απολαυστικά κρασιά όπως αυτό από το κτήμα Σιγάλα. Ζωηρά αρώματα φρούτων αλλά και νότες ορυκτών, χαρακτηριστικές του νησιού, δημιουργούν ένα τέλειο συνοδό για πιάτα όπως οι σούπες, οι λαχανοντολμάδες, σουφλέ μακαρόνια, κοτόπουλο ρολό, σαλάτες με τυριά αλλά και όλα τα ελαφριά πιάτα με βάση τα θαλασσινά και τα ψάρια.

25€ : Le Volte 2013. Η δεύτερη ετικέτα του Ornellaia, ένα ερυθρό κρασί που αποδεικνύει γιατί η Τοσκάνη είναι διάσημη παγκοσμίως. Ένα ‘σχεδόν’ super Tuscan, σε προσιτή τιμή που θα κοσμήσει το τραπέζι σας και θα συνοδεύσει γουρουνόπουλο μαγειρεμένο με φρούτα, μοσχαρίσιο ρολό με πιπέρια, οσομπούκο και ρολό κιμά.

30€ : Σαντορίνη Pure 2013. Μία νέα άφιξη, ένα premium κρασί από την Σαντορίνη, την καλύτερη περιοχή της χώρας για λευκά ξηρά κρασιά. Έμεινε στο οινοποιείο για δύο χρόνια να ωριμάσει και να αναπτύξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα πριν βγει στην αγορά, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Η ποιότητα του, η προέλευση του, ο τρόπος παραγωγής του και η δυνατότητα να εξελιχθεί για πολλά χρόνια, δικαιολογούν απόλυτα την τιμή του. Είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει όλα τα πλούσια πιάτα ψαριών του γιορτινού σας τραπεζιού. Και αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε λευκό κρασί με το κρέας σας, τότε αυτό είναι η λύση.

35€ : Niepoort 10 Y. Τα Port είναι τα πιο ξακουστά γλυκά ερυθρά κρασιά του πλανήτη. Εδώ ένα port που έχει παλαιώσει για τουλάχιστον 10 χρόνια πριν εμφιαλωθεί και έρχεται έτοιμο για να το απολαύσουμε. Ο πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας, το υψηλό αλκοόλ (ενισχυμένο κρασί) και η συμπυκνωμένη γεύση του, καθηλώνουν καθιστώντας το ιδανικό συνοδό για όλα τα γιορτινά γλυκά, από μελομακάρονα, μπακλαβά μέχρι κορμό σοκολατένιο και πλούσιες βασιλόπιτες.

40€ : Champagne Pierre Gimonet - Δεν θα μπορούσε να λείψει από τις προτάσεις κρασιών αυτή την περίοδο, ένα αφρώδες κρασί. Το να βρίσκουμε Σαμπάνια σε τιμή λίγο κάτω από τα 40 ευρώ, με αυτή την ποιότητα είναι ανακάλυψη! Ιδανική για να γιορτάσετε την αλλαγή του χρόνου, για να καλωσορίσετε τους καλεσμένους σας αλλά και να ξεκινήσετε ένα γεύμα.

45€ : Pintia 2010. Από τον Alvarez, τον παραγωγό του θρυλικού Vega Sisilia, ένα σούπερ premium κρασί από το Toro, μία συνεχώς ανερχόμενη περιοχή της Ισπανίας. Η επιτομή του Tempranillo, ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο κρασί που θα σταθεί επάξια δίπλα σε πλούσια και σιγομαγειρεμένα πιάτα με βάση τα κόκκινα κρέατα και το κυνήγι. Και αν σας περισσέψει καμιά φιάλη, αφήστε την για τις γιορτές του 2025!

50€ : Κτήμα Άλφα magnum 2011. Και για το τέλος, διπλή απόλαυση! Ένα σπουδαίο κρασί σε φιάλη magnum για να εντυπωσιάσετε. Καλέστε τους φίλους σας, φτιάξτε πλατό με αλλαντικά και τυριά και απολαύστε το! Και όταν πεινάσετε πραγματικά, βγάλτε από τον φούρνο το σιγομαγειρεμένο χοιρινό ή την πλούσια γεμιστή γαλοπούλα και αν χρειαστεί ανοίξτε και άλλη μία φιάλη.


Στην υγειά σας!



Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS