Το δικό μας γιορτινό τραπέζι και τα κρασιά τουΑπό την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ήρθε η ώρα για να ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες για τα γιορτινά τραπέζια, που είναι συνήθως πολύ πλούσια, με πολλά διαφορετικά φαγητά ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα των καλεσμένων. Σκέψεις όπως, τι ορεκτικά να ετοιμάσουμε, ποια σαλάτα ταιριάζει, χοιρινό ή μοσχάρι για κυρίως και τι να ετοιμάσουμε για τα παιδιά, μας απασχολούν όλες αυτές τις ημέρες! Για το κρασί δεν θα χρειαστεί να κουράσετε το μυαλό σας! Το House of Wine σας δίνει λύσεις για όλα τα είδη των φαγητών.

Σας καλούμε λοιπόν στο δικό μας Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τα πιάτα που θα θέλαμε να μαγειρέψουμε και τα κρασιά που θα τα συνδυάσουμε.

Για αρχή, θα σας καλωσορίσουμε με το Ακακίες Sparkling ένα ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο. Ένας ευχάριστος τρόπος για να ανταλλάξουμε ευχές, μέχρι να πάρουμε την θέση μας στο τραπέζι αλλά και να συνοδεύσει τα πρώτα κρύα ορεκτικά μας.

Μια σούπα δεν θα μπορούσε να λείψει από το τραπέζι. Μια βελουτέ κολοκύθας, είναι ότι πρέπει για να μας ανοίξει την όρεξη (έστω, σε όσους λείπει)! Εδώ αποκλείουμε τα κόκκινα κρασιά και βάζουμε δίπλα ένα λευκό ή ένα ροζέ. Αν η σούπα έχει μόνο λαχανικά , επιλέγουμε ένα Viognιer χωρίς βαρέλι (Delas Freres-Viognier). Αν όμως έχει μανιτάρια, μπέικον ή ξηρούς καρπούς, θα την συνδυάσουμε με ένα βαρελάτο Viognier (Viognier Παλυβού) ή ένα κομψό ροζέ (Ορεινός Ήλιος ροζέ).

Συνεχίζουμε με μία σαλάτα με πρασινάδες, ρόδι, ξηρούς καρπούς και γραβιέρα. Ένα δροσερό πιάτο που αναζητά ένα αρωματικό λευκό όπως το Κτήμα Αβαντίς λευκό ή ένα ελαφρύ ροζέ κρασί όπως το Μελιαστό Σπυρόπουλου. Βέβαια, αν με την σούπα επιλέξουμε ροζέ κρασί, μπορούμε με το ίδιο κρασί να συνοδέψουμε και την σαλάτας μας.

Σουφλέ. Τα περισσότερα τραπέζια έχουν και κάτι μαγειρεμένο με κρέμα γάλακτος και τυρί, όπως μακαρόνια (σουφλέ / όπως αρέσει στους μικρότερους), πατάτες, σπανάκι και κουνουπίδι. Εδώ θέλουμε ένα κρασί με οξύτητα και γεμάτο σώμα για να ισορροπήσει την λιπαρότητα του τυριού και της κρέμας, αλλά και τον πλούτο του φαγητού. Το μυαλό πάει σε ένα Chardonnay με πολύ διακριτικό βαρέλι όπως το Χίλια Χρόνια λευκός ή ένα χαρμάνι με Chardonnay όπως οι Ευχές… Ερατεινές λευκός.

Σολομός: Ο μαριναρισμένος σολομός ή σκέτος, σαν ορεκτικό, θέλει ένα δροσερό Ασύρτικο όπως ο Θαλασσίτης της Γαία ή μια Ρομπόλα όπως η Ρομπόλα Gentillini. Αν το βγάλoυμε στην αρχή του γεύματος μπορεί να συνδυαστεί και με το αφρώδες. Αν είναι ψητός (με ή χωρίς σάλτσα), κυρίως για όσους έχουν 'τσακωθεί' με το κρέας, χρειάζεται ένα πλούσιο και βαρελάτο κρασί από Chardonnay (Καπνίας λευκός), Ασύρτικο (Καλλίστη Reserve) ή Βιδιανό (Ένστικτο λευκός). Τώρα, αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε κρασί, συνεχίζουμε με το Χίλια Χρόνια που ήπιαμε με το σουφλέ.

Γαλοπούλα: Στην Εύβοια οι παραδοσιακές γιαγιάδες, μαγειρεύουν την γαλοπούλα με γέμιση που περιέχει ρύζι και μυρωδικά όπως άνηθο και μαϊντανό, δηλαδή με σχετικά ελαφριά γέμιση. Οπότε εδώ πάμε σε ένα πλούσιο λευκό όπως το Bιδιανό ή το Chardonnay που ήπιαμε με τον Σολομό αλλά και το Πλαγίως-λευκός από την Βιβλία Χώρα. Για πιο ‘Ευρωπαϊκές’ γαλοπούλες, που η γέμιση είναι πιο πλούσια και μπορεί να περιέχει, σταφίδες, κουκουνάρια, ξηρούς καρπούς ή μανιτάρια, προσανατολιζόμαστε σε ένα κόκκινο κρασί, με βάση το Syrah, όπως το Κτήμα Άλφα- Syrah χελώνες, το Μαύρο Πρόβατο ερυθρός, ή το Λυραράκης Κοτσιφάλι Syrah.

Στο αρνάκι θα προσπεράσουμε μοντέρνες συνταγές όπως αυτές με κρούστες ξηρών καρπών και θα πάμε σε ένα παραδοσιακό αρνάκι γάστρας με μυρωδικά. Η λιπαρότητα του πιάτου μας οδηγεί σε ένα κόκκινο κρασί με αρκετή οξύτητα όπως το Ξινόμαυρο (Νάουσα Γή και Ουρανός), τη Λημνιώνα (Λη