Ένα "οινικό" ταξίδι στην Ισπανία
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Ισπανία, είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκτάσεις αμπελώνων παγκοσμίως με 1,2 εκατομμύρια εκτάρια. Διαθέτει περισσότερα από 5.500 οινοποιεία, που το 2014 παρήγαγαν 38,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα φέρνοντας την χώρα στην τρίτη θέση στην παραγωγή κρασιού, μετά την Γαλλία και την Ιταλία. Τα περισσότερα ‘ήρεμα’ κρασιά της χώρας είναι κόκκινα, ενώ φημίζεται επίσης για τις Cava (αφρώδη) και για τα Sherry (ενισχυμένα κρασιά). Η ποιότητα των Ισπανικών κρασιών έχει συνεχώς ανοδική πορεία. Οι παραγωγοί συνδυάζουν τις παραδοσιακές τεχνικές με το εξοπλισμό, δημιουργώντας εξαιρετικά κρασιά που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικές ποικιλίες αλλά μόνο 20 από αυτές, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα.

Από τις ερυθρές ποικιλίες, η διασημότερη είναι το Tempranillo, που συχνά καλείται Cencibel ή Tinto Fino. Εμφανίζει βαθύ χρώμα, αρώματα φράουλας, δαμάσκηνου, μπαχαρικών, δέρματος και καπνού, μέτρια οξύτητα, υψηλό αλκοόλ και δυνατότητα παλαίωσης. Η