Πέντε Ορεινοί Οινικοί Προορισμοί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν και ο φετινός καιρός μας κάνει να αμφιβάλουμε για τις εποχές του χρόνου, υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα όπου θα βρούμε σίγουρα χειμώνα. Είναι η εποχή λοιπόν για να ‘πάρουμε τα βουνά’, να πάμε σε χιονοδρομικά και ορεινούς προορισμούς, να επισκεφτούμε οινοποιεία και να δοκιμάσουμε κρασιά! Έστω και νοερά!!

Επισκεφτείτε αυτά τα μέρη, φέρτε πίσω εδέσματα και φωτογραφίες και αν δεν θέλετε να κουβαλάτε φιάλες, το House of Wine είναι κοντά σας και τα ‘κουβαλάει’ για εσάς.

Τα Καλάβρυτα στην ορεινή Αιγιαλεία είναι ένας όμορφος και σχετικά κοντινός προορισμός στην Αθήνα, όπου συνδυάζει το φυσικό τοπίο, το χιονοδρομικό, τον οδοντωτό αλλά και επισκέψεις σε οινοποιεία. Οι απόκρημνες πλαγιές του Χελμού, ανάμεσα σε φαράγγια, βουνά και ποτάμια, φιλοξενούν τους πανέμορφους αμπελώνες στους οποίους κυριαρχεί ο Ροδίτης. Ανεβαίνοντας προς τα Καλάβρυτα στο ‘Ανω Διακοφτό, θα συναντήσετε το οινοποιείο Τετράμυθος. Κάντε μία στάση και δοκιμάστε εκτός των άλλων, το Μαύρο Καλαβρυτινό (σπάνια ερυθρή τοπική ποικιλία) αλλά και το Τετράμυθος λευκό από Ροδίτη. Ακόμα πιο πάνω και σχεδόν κάτω από το επιβλητικό Μέγα Σπήλαιο, σε υψόμετρο 800 μέτρων, με θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο της Cavino, όπου επιβάλλεται μία στάση. Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, αποδεικνύει ότι το υψόμετρο της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας, ενώ το μοναδικό χαρμάνι Μαύρου Καλαβρυτινού με Μαυροδάφνη (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ερυθρό) θα σας ενθουσιάσει. Και αν δεν σας φτάνουν αυτά τα οινοποιεία μπορείτε να επισκεφτείτε τον Οινοφόρο του Άγγελου Ρούβαλη στον Σελινούντα Αιγίου, αλλά και το νεοσύστατο οινοποιείο, Αχαιών Οινοποιητική στο Αίγιο.

Η Αρκαδία διαθέτει δύο από τους πιο όμορφους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Ανάμεσα στις πλαγίες του Μαινάλου και του Πάρνωνα, περιστοιχισμένα από έλατα, συναντάμε την Δημητσάνα και την Βυτίνα. Σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων (μία ώρα) από την Δημητσάνα και 35 χιλιόμετρα (μισή ώρα) από την Βυτίνα βρίσκεται η Μαντινεία και η πολύ σημαντική ομώνυμη ζώνη ΠΟΠ, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε τα οινοποιεία και να δείτε όλα τα στυλ του Μοσχοφίλερου και όχι μόνο. Στο Κτήμα Σπυρόπουλου προτείνουμε να δοκιμάσετε το Φρουροί Μαντινεία και το αφρώδες Ωδή Πανός. Από τον Μπουτάρη στην Μηλιά το καινούριο Οροπέδιο, από το Οινοποιείο Νασιάκου στον Κόμβο της Νεστάνης την Μαντινεία Νασιάκου και από το Οινοποιείο Τρουπή στην Φτέρη, την Μαντινεία Τρουπή, το Φτέρη λευκό αλλά και το Φτέρη ροζέ. Αν έχετε όρεξη για βόλτα και οδήγηση (και αν δεν έχετε σας προτείνουμε να βρείτε), πρέπει να επισκεφτείτε το Κτήμα Τσέλεπου στην Ρίζα Τεγέας, νότια της Τρίπολης. Εκτός από το Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Τσέλεπου και Blanc de Gris), εδώ θα δοκιμάσετε 2 αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο (Amalia Brut και Amalia ροζέ), κάποια από τα καλύτερα Ελληνικά κόκκινα κρασιά, τον Κοκκινόμυλο, το Αυλοτόπι και το Δίλοφο, αλλά και ένα υπέροχο Gewurtzraminer (Μελισσόπετρα).

Στον Όλυμπο, το πιο ψηλό βουνό τη χώρας, βρίσκονται κάποια πολύ όμορφα χωριά, τα χωριά των θεών όπως συχνά καλούνται. Η περιπέτεια στον Όλυμπο ξεκινάει από το Λιτόχωρο, όπου καταλήγει το φαράγγι του Ενιπέα. Για εμάς όμως το ενδιαφέρον βρίσκεται στην άλλη πλευρά του βουνού, στο χωριό της Ραψάνης και στην Κρανιά. Η Ραψάνη είναι μία σημαντική Ελληνική ζώνη ΠΟΠ, που οφείλει την διατήρηση και την ανάδειξη του αμπελώνα της στην εταιρεία Τσάνταλη. Εκεί ζητήστε μια πολύ πρωτότυπη ξενάγηση που διοργανώνει ο Τσάνταλης, το Rapsani Wine Adventure, όπου θα δείτε τους αμπελώνες της ζώνης ΠΟΠ Ραψάνη και θα δοκιμάσετε τα κρασιά της περιοχής, Ραψάνη, Ραψάνη Επιλεγμένη και Ραψάνη Grand Reserve. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην Κρανιά, στο μπαλκόνι του Αιγαίου όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, βρίσκεται το Κτήμα Κατσαρού. Εδώ θα γευτείτε κρασιά από διεθνείς ποικιλίες κυρίως, όπως το Chardonnay Κατσαρού και Κτήμα Κατσαρού, αν και ο παραγωγός πειραματίζεται και με το Ξινόμαυρο.

Το Μέτσοβο, ένα ορεινό, πανέμορφο και γραφικό χωριό/κωμόπολη που δεν φημίζεται μόνο για τα πετρόχτιστα αρχοντικά αλλά και για την πλούσια γαστρονομική παράδοση. Τα λουκάνικα, τα κοντοσούβλια και το Μετσοβόνε (καπνιστό τυρί) προσφέρουν αμέτρητες στιγμές απόλαυσης, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τα κρασιά της περιοχής που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα τόσο πλούσιο τόπο. Εκεί στα 1100 μέτρα υψόμετρο στο χωριό του Μετσόβου, βρίσκεται το ιστορικό οινοποιείο του Κτήματος Αβέρωφ. Είναι ιδανικό σημείο για οινοτουρισμό αφού διαθέτει και ξενοδοχείο 15 δωματίων όπου το κρασί κατέχει κυρίαρχο ρόλο. Στο κτήμα Αβέρωφ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ερυθρά κρασιά όπου κυριαρχούν οι διεθνείς ποικιλίες. Αναζητήστε το Κτήμα Αβέρωφ από Cabernet Sauvignon, το Φλογερό από Merlot, το λευκό Traminer, αλλά και τα τέσσερα εξαιρετικά κρασιά της σειράς Rossiu di Munte: Βλάχικο (τοπική ερυθρή ποικιλία), Pinot Noir, Syrah-Traminer και Γινιέτς ( Cabernet Sauvignon από τα πρώτα κλίματα της ποικιλίας που φυτεύτηκαν στην Ελλάδα). Τώρα βέβαια αν έχετε πολλές ημέρες στην διάθεση σας, μπορείτε να πάτε και μια εκδρομή προς τα Ζαγοροχώρια. Πηγαίνοντας προς τα εκεί κάντε μία στάση στην Ζίτσα, όπου η Ντεμπίνα δίνει νόστιμα λευκά ΠΟΠ κρασιά, με τα καλύτερα να έρχονται από τον Γκλίναβο. Δοκιμάστε μεταξύ άλλων το Primus Zitsa, το αφρώδες Ντεμπίνα αλλά και το ερυθρό Βλάχικο.

Το Νυμφαίο είναι ένας ‘διατηρητέος’ παραδοσιακός οικισμός, με λιθόστρωτους δρόμους και πετρόχτιστα σπίτια, σε υψόμετρο άνω των 1300 μέτρων. Σύμφωνα με την Unesco είναι ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Αμύνταιο και στην ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο, όπου παράγονται εξαιρετικά κρασιά από Ξινόμαυρο. Σε 20 χλμ από το Νυμφαίο, σε λιγότερο από 30 λεπτά και πριν φτάσετε στην λίμνη Βεγορίτιδα, συναντάτε το φιλόξενο Κτήμα Άλφα. Η μεγάλη γκάμα των κρασιών του θα σας εκπλήξει. Εκτός από τα Ξινόμαυρα που διαθέτει (Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος και Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλίματα), οινοποιεί με μεγάλη επιτυχία τις ερυθρές ποικιλίες Syrah, Tannat, Merlot (Κτήμα Άλφα), Pinot Noir και Negroamaro (Κτήμα Άλφα One) αλλά και τις λευκές Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Gewurtzraminer (Ωμέγα). Αν σας αρέσουν τα αφρώδη κρασιά θα κάνετε οπωσδήποτε στάση στο Κτήμα Καρανίκα, που βρίσκεται αρκετά κοντά στο Κτήμα Άλφα. Δοκιμάστε τα τρία αφρώδη, Karanika Brut Rose, Karanika Brut Cuvée Prestige, Karanika Brut Cuvée Spéciale αλλά και τα ερυθρά Domaine Karanika από Λημνιώνα και Ξινόμαυρο και Terra Levea Ερυθρός από Cabernet Sauvignon και Ξινόμαυρο.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS