Πέντε Ορεινοί Οινικοί Προορισμοί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν και ο φετινός καιρός μας κάνει να αμφιβάλουμε για τις εποχές του χρόνου, υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα όπου θα βρούμε σίγουρα χειμώνα. Είναι η εποχή λοιπόν για να ‘πάρουμε τα βουνά’, να πάμε σε χιονοδρομικά και ορεινούς προορισμούς, να επισκεφτούμε οινοποιεία και να δοκιμάσουμε κρασιά! Έστω και νοερά!!

Επισκεφτείτε αυτά τα μέρη, φέρτε πίσω εδέσματα και φωτογραφίες και αν δεν θέλετε να κουβαλάτε φιάλες, το House of Wine είναι κοντά σας και τα ‘κουβαλάει’ για εσάς.

Τα Καλάβρυτα στην ορεινή Αιγιαλεία είναι ένας όμορφος και σχετικά κοντινός προορισμός στην Αθήνα, όπου συνδυάζει το φυσικό τοπίο, το χιονοδρομικό, τον οδοντωτό αλλά και επισκέψεις σε οινοποιεία. Οι απόκρημνες πλαγιές του Χελμού, ανάμεσα σε φαράγγια, βουνά και ποτάμια, φιλοξενούν τους πανέμορφους αμπελώνες στους οποίους κυριαρχεί ο Ροδίτης. Ανεβαίνοντας προς τα Καλάβρυτα στο ‘Ανω Διακοφτό, θα συναντήσετε το οινοποιείο Τετράμυθος. Κάντε μία στάση και δοκιμάστε εκτός των άλλων, το Μαύρο Καλαβρυτινό (σπάνια ερυθρή τοπική ποικιλία) αλλά και το Τετράμυθος λευκό από Ροδίτη. Ακόμα πιο πάνω και σχεδόν κάτω από το επιβλητικό Μέγα Σπήλαιο, σε υψόμετρο 800 μέτρων, με θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο της Cavino, όπου επιβάλλεται μία στάση. Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, αποδεικνύει ότι το υψόμετρο της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας, ενώ το μοναδικό χαρμάνι Μαύρου Καλαβρυτινού με Μαυροδάφνη (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ερυθρό) θα σας ενθουσιάσει. Και αν δεν σας φτάνουν αυτά τα οινοποιεία μπορείτε να επισκεφτείτε τον Οινοφόρο του Άγγελου Ρούβαλη στον Σελινούντα Αιγίου, αλλά και το νεοσύστατο οινοποιείο, Αχαιών Οινοποιητική στο Αίγιο.

Η Αρκαδία διαθέτει δύο από τους πιο όμορφους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Ανάμεσα στις πλαγίες του Μαινάλου και του Πάρνωνα, περιστοιχισμένα από έλατα, συναντάμε την Δημητσάνα και την Βυτίνα. Σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων (μία ώρα) από την Δημητσάνα και 35 χιλιόμετρα (μισή ώρα) από την Βυτίνα βρίσκεται η Μαντινεία και η πολύ σημαντική ομώνυμη ζώνη ΠΟΠ, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε τα οινοποιεία και να δείτε όλα τα στυλ του Μοσχοφίλερου και όχι μόνο. Στο Κτήμα Σπυρόπουλου προτείνουμε να δοκιμάσετε το Φρουροί Μαντινεία και το αφρώδες Ωδή Πανός. Από τον Μπουτάρη στην Μηλιά το καινούριο Οροπέδιο, από το Οινοποιείο Νασιάκου στον Κόμβο της Νεστάνης την Μαντινεία Νασιάκου και από το Οινοποιείο Τρουπή στην Φτέρη, την Μαντινεία Τρουπή, το Φτέρη λευκό αλλά και το Φτέρη ροζέ. Αν έχετε όρεξη για βόλτα και οδήγηση (και αν δεν έχετε σας προτείνουμε να βρείτε), πρέπει να επισκεφτείτε το Κτήμα Τσέλεπου στην Ρίζα Τεγέας, νότια της Τρίπολης. Εκτός από το Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Τσέλεπου και Blanc de Gris), εδώ θα δοκιμάσετε 2 αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο (Amalia Brut και Amalia ροζέ), κάποια από τα καλύτερα Ελληνικά κόκκινα κρασιά, τον Κοκκινόμυλο, το Αυλοτόπι και το Δίλοφο, αλλά και ένα υπέροχο Gewurtzraminer (Μελισσόπετρα).

Στον Όλυμπο, το πιο ψηλό βουνό τη χώρας, βρίσκονται κάποια πολύ όμορφα χωριά, τα χωριά των θεών όπως συχνά καλούνται. Η περιπέτεια στον Όλυμπο ξεκινάει από το Λιτόχωρο, όπου καταλήγει το φαράγγι του Ενιπέα. Για εμάς όμως το ενδιαφέρον βρίσκεται στην άλλη πλευρά του βουνού, στο χωριό της Ραψάνης και στην Κρανιά. Η Ραψάνη είναι μία σημαντική Ελληνική ζώνη ΠΟΠ, που οφείλει την διατήρηση και την ανάδειξη του αμπελώνα της στην εταιρεία Τσάνταλη. Εκεί ζητήστε μια πολύ πρωτότυπη ξενάγηση που διοργανώνει ο Τσάνταλης, το Rapsani Wine Adventure</