Ψάχνοντας το λευκό κρασί που μας ταιριάζει
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Έχετε προσδιορίσει ποιο είναι το αγαπημένο σας στυλ λευκού κρασιού? Ποια κρασιά απολαμβάνετε περισσότερο? Τα αρωματικά, τα βαρελάτα, τα φρέσκα, τα ώριμα, ή τα ‘οξειδωμένα’’?

Αν υπήρχε μόνο ένα στυλ κρασιού, η οινοποσία θα ήταν μονότονη. Η μαγεία στο κρασί βρίσκεται στην διαφορετικότητα. Στο ότι υπάρχει ‘ποικιλία’. Στο ότι η ίδια ποικιλία μπορεί να δώσει διαφορετικά κρασιά. Στο ότι το ίδιο ακριβώς κρασί με την ίδια ποικιλιακή σύνθεση είναι διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά. Και σε πολλούς άλλους παράγοντες που φέρνουν την διαφοροποίηση. Σίγουρα στο πόσο θα απολαύσουμε ένα κρασί, παίζει ρόλο και η ‘φάση στην οποία είμαστε και αν συνοδεύουμε το κρασί μας με φαγητό.

Γιατί κάποια κρασιά έγιναν μόδα? Δεν είναι μόνο θέμα ‘marketing’ όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Γιατί έγινε μόδα η Βιβλία Χώρα η λευκή και παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο περιζήτητα κρασιά? Γιατί αρέσει σε πολύ κόσμο!

Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα ξηρά ( και τα σχεδόν ξηρά) λευκά κρασιά σε ‘κατηγορίες’ ανάλογα με το στυλ τους και μέσα από τις περιγραφές τους, να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει. Κάτι σαν τα τεστ που κυκλοφορούν για να ανακαλύψουμε τι ‘τύποι’ είμαστε… Θα μπορούσαμε βέβαια να τα ‘μοιράσουμε’ σε ακόμη περισσότερα στυλ, αλλά αυτό το κείμενο δεν θα τέλειωνε ποτέ!

Έντονα αρωματικά κρασιά. Εδώ έχουμε κρασιά που είναι πλημμυρισμένα με έντονα αρώματα και γεύσεις κυρίως φρούτων και λουλουδιών. Η γεύση τους είναι συνήθως δροσερή και ευχάριστη. Αυτό είναι ίσως και το στυλ που κερδίζει τους περισσότερους καταναλωτές.

Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα αρωματικά κρασιά σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που έχουν μέτριο προς γεμάτο σώμα και σε αυτά που έχουν μέτριο προς ελαφρύ σώμα. Στα πρώτα βρίσκουμε κρασιά από ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc (Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc), την Μαλαγουζιά (Μάτσα Μαλαγουζιά) αλλά και διάφορα χαρμάνια όπως η Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Γεροβασιλείου λευκό, το Ίαμα λευκό και το Αμέθυστος λευκός.

Στα Ελαφριά αρωματικά θα μπορούσαμε να κατατάξουμε κρασιά από ποικιλίες όπως το Μοσχάτο (Ψηλές Κορφές) και το Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Νασιάκου, Μαντινεία Τρουπή). Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις όπου ένα Μοσχοφίλερο μπορεί να είναι πιο πλούσιο από ένα Sauvignon Blanc. Γενικότερα τα αρωματικά κρασιά πίνονται εύκολα όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και σαν απεριτίφ. Συνδυάστε τα με δροσερές σαλάτες και πιάτα που έρχονται από την θάλασσα.

Αρωματικά με γλυκύτητα Δεν μιλάμε για τα ημίγλυκα κρασιά που η γλύκα ξεχωρίζει αλλά για έντονα αρωματικά κρασιά με ένα μικρό ποσοστό σακχάρων, τα οποία ισορροπούν με την υψηλή οξύτητα και οδηγούν σε ένα γοητευτικό αποτέλεσμα. Τέτοια κρασιά είναι 'ειδικότητα' της Αλσατίας από ποικιλίες όπως το Riesling (Leon Beyer Riesling), το Gewurttzrzminer (Leon Beyer - Gewurztraminer), και το Pinot Grigio, αλλά και κάποιες κατηγορίες στην Γερμανία (Scharzhof Egon Muller Riesling, Kabinett Egon Muller). Τα ελληνικά κρασιά αυτού του στυλ είναι σπάνια. Δοκιμάστε όμως το Κτήμα Αβαντίς - Lenga και θα αισθανθείτε περήφανοι. Πίνονται ευχάριστα σκέτα με λίγα φρούτα, ή με πικάντικα πιάτα όπως αυτά της Ασιατικής κουζίνας.

Νόστιμα κρασιά. Προσπαθούσα να βρω λέξη για να ‘ορίσουμε’ αυτά τα κρασιά που τα αρώματα τους δεν είναι τόσο έντονα, είναι όμως απολαυστικά, ευχάριστα στο στόμα και με κομψά αρώματα και γεύσεις. Εδώ θα προτείνουμε ένα Βιδιανό (Δάφνιος λευκός), μία Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα), ένα Σαββατιανό (Σαββατιανό Φράγκου) και ένα Ροδίτη (