Τα κρασιά του Piemonte και οι Ελληνικές ‘εναλλακτικές’.
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

To Piemonte είναι η πιο σημαντική περιοχή της Βορειοδυτικής Ιταλίας και από τις πιο φημισμένες του κόσμου για τα μοναδικά ερυθρά κρασιά από Nebbiolo. Η λέξη Piemonte σημαίνει ‘στους πρόποδες του βουνού’, με το κλίμα να επηρεάζεται άμεσα από τις Άλπεις. Διαθέτει την μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων της Ιταλίας, σε DOC και DOCG (Ονομασίες Προέλευσης) που είναι η δύο ανώτερες κατατάξεις οίνων ποιότητας της χώρας.

Πάμε να δούμε λοιπόν, ποια είναι τα κρασιά του Piemonte και με διάθεση για ‘παιχνίδι’ θα τα ‘αντιστοιχήσουμε’ με Ελληνικά κρασιά λαμβάνοντας υπόψη το στιλ τους. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις ομοιότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ίδια ή ότι αντί να πιείτε ένα Barolo, πιείτε μία Νάουσα και είναι το ίδιο.

Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων του Piemonte βρίσκεται γύρω από τις πόλεις της Alba και του Asti. Η πιο σημαντική ποικιλία, από πλευράς ποιότητας, είναι η ερυθρή Nebbiolo το οποίο μαζί με το Sangiovese της Κεντρικής Ιταλίας είναι οι δύο σπουδαιότερες ποικιλίες της χώρας.

Οι δύο πιο σημαντικές Ονομασίες Προέλευσης, είναι το Barolo και το Barbaresco, που βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη της Alba. Και στις δύο, η ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι το Nebbiolo. Γενικότερα σαν ποικιλία δεν είναι η ‘χαρά του αμπελουργού’ καθώς είναι ευαίσθητη σε ασθένειες και ωριμάζει αργά. Μπορεί να δώσει μεγάλα κόκκινα κρασιά που φημίζονται για την ικανότητα τους να παλαιώνουν ακόμα και για δεκαετίες. Στα αρώματα του συναντάμε κόκκινα φρούτα, τριαντάφυλλο, γλυκόριζα και σανό. Στο στόμα έχει υψηλό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα και υψηλό επίπεδο τανινών που χρειάζονται χρόνο για να μαλακώσουν. Το χρώμα του δεν είναι ποτέ βαθύ και εξελίσσεται σε κεραμιδί όσο παλαιώνει.

Τα Barolo εμφανίζουν εξαιρετικά πολύπλοκα αρώματα, όπου εκτός από τα παραπάνω μπορούμε να μυρίσουμε δαμάσκηνο και πίσσα με νότες δέρματος και τρούφας να αναπτύσσονται όσο παλαιώνουν (Barolo Pio Cesare, Barolo Ceretto, Barolo Bava). Μέσα στο Barolo, υπάρχουν κάποιοι αμπελώνες που ξεχωρίζουν και δίνουν ακόμη πιο καλά αποτελέσματα (Barolo Bricco Rocche-Brunate). Βάση νόμου πρέπει να έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 38 μήνες, εκ των οποίων 18 πρέπει να είναι σε ξύλινα βαρέλια. Οι τιμές αυτών των κρασιών είναι σχετικά υψηλές, με αυτά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά να ξεκινούν από τα 38€ περίπου (Massolino Barolo).

Τα Barbaresco είναι λίγο πιο μαλακά και πιο φρουτώδη από τα Barolo και παρόλο που χρειάζονται και αυτά χρόνο για να μαλακώσουν, ωριμάζουν γρηγορότερα. Το αποδεικνύει και η νομοθεσία που ορίζει ότι πρέπει τα κρασιά να ωριμάζουν για τουλάχιστον δύο χρόνια εκ των οποίων το ένα σε ξύλινα βαρέλια, ένα χρόνο λιγότερο από το Barolo δηλαδή. Τα Barbaresco (Barbaresco “Violoncello”, Barbaresco Ceretto) είναι συνήθως στα καλύτερα τους από τα 5 και μέχρι τα 10-15 χρόνια από τον τρύγο, με εξαίρεση κάποια κρασιά από συγκεκριμένους αμπελώνες (single vineyard), όπως το Barbaresco Bricco Asilli-Bernardot.

To Nebbiolo, έχει εξαπλωθεί ελάχιστα εκτός Ιταλίας. Στην Ελλάδα έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες όπως αυτές από το Κτήμα Καριπίδη (Nebbiolo Καριπίδη) και από το Τέχνη Οίνου (Nebbio ερυθρός). Η Ελληνική ‘Εναλλακτική’ στο Nebbiolo είναι το Ξινόμαυρο. Παρουσιάζει και αυτό απαλό χρώμα, υψηλή οξύτητα και τανίνες, αρώματα κόκκινων φρούτων και δυνατότητα παλαίωσης. Θα το πάμε λίγο παρακάτω και θα πούμε ότι οι Νάουσες (1879 Boutari Legacy, Νάουσα Καρυδά) ‘φέρνουν’ πιο πολύ στα Barolo και τα Ξινόμαυρα από το Αμύνταιο (Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος) στα Barbaresco. Δεν είναι ίδια σε καμία περίπτωση. Είναι όμως η ποικιλία που είναι πιο κοντά και έχει χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν ότι τα κρασιά από Ξινόμαυρο θα μπορούσαν να αποκτήσουν φήμη σαν αυτή των Barolo και των Barberesco και να είναι γνωστά σε όλους τους οινόφιλους του πλανήτη.

Εκτός από το Nebbiolo συναντάμε ακόμα δύο ερυθρές ποικιλίες, την Barbera και το Dolcetto που δίνουν διαφορετικά, καθημερινά και σε πιο προσιτές τιμές κρασιά. Η Barbera εμφανίζει συνήθως βαθύ χρώμα, αρώματα βύσσινου, υψηλή οξύτητα, χαμηλό επίπεδο τανινών και πολύ καλή συνέργεια με την δρυ, δίνοντας ευχάριστα κρασιά (Barbera d’Asti). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κοντά σε ένα Αγιωργίτικο γεμάτο φρεσκάδα όπως το Αγιωργίτικο της Γαίας. Το Dolcetto έχει χαμηλή οξύτητα και υψηλό επίπεδο τανινών, αρώματα κορόμηλου, γλυκόριζας και αμύγδαλου και τα κρασιά του πίνονται συνήθως φρέσκα. Θα τολμήσω να πω ότι κάποια Dolcetto θυμίζουν Μανδηλαριά (Λυραράκης - Μαντηλάρι “Πλακούρα").

Αν και η περιοχή κατακλύζεται από τα ερυθρά κρασιά, υπάρχουν δύο σημαντικές Ονομασίες Προέλευσης για λευκά κρασιά. Το Gavi (Gavi, Pio Cesare) όπου παράγονται μέτρια αρωματικά και φρουτώδη κρασιά με ορυκτές και λεμονάτες νότες, από την λευκή ποικιλία Cortese. Η Ελληνική που βρίσκεται πιο κοντά είναι η Ρομπόλα (Ρομπόλα Gentilini). Στο Roero Arneis, παράγονται ελκυστικά λευκά κρασιά από την ποικιλία Arneis, με αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου και σχετικά χαμηλή οξύτητα. Φανταστείτε ένα στιλ ανάμεσα στο Βιδιανό (Λύχνος Βιδιανό) και στην Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Μάρκου).

Αν μία διεθνής ποικιλία έχει καθιερωθεί στο Piemonte, τότε αυτή είναι το Chardonnay (Piodilei Chardonnay), με κάποια από αυτά να μπορούν να συναγωνιστούν τις μεγάλες λευκές Βουργουνδίες.

Το Piemonte εκτός από τα ερυθρά κρασιά φημίζεται και για τα ημίγλυκα και ημιαφρώδη λευκά κρασιά από Μοσχάτο που παράγονται στην περιοχή του Asti, τα Moschato D’ Asti. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό και χαλαρό στιλ κρασιού, που πολλές φορές ‘σνομπάρεται’ από τους ‘ ψαγμένους’. Το πόσο επιτυχημένα είναι τα Moschato D’ Asti και πόσο έχουν αγαπηθεί από το Ελληνικό κοινό, φαίνεται από τις πολλές επιλογές που έχει το ΗΟW. 7 διαφορετικά Moschato D’ Asti προτείνουμε: Moscato d’Asti Ceretto I Vignaioli di Santo Stefano, Moscato d'Asti Bava, Moscato d' Asti Tenuta del Fant Santo Stefano Belbo, Moscato d' Asti Belbo "Pietro Forno”, Leggenda Moscato d’Asti, Gancia Moscato d'Asti , Prunotto Moscato d’Asti. Είναι όλα γεμάτα με αρώματα φρούτων και λουλουδιών, με πολύ ευχάριστη γλυκύτητα, ευγενικές φυσαλίδες, φρεσκάδα και χαμηλό αλκοόλ (5,0 - 5,5%). Τέτοια κρασιά παράγονται από πολλούς Έλληνες παραγωγούς. Τα BiancoNero Sparkling - λευκός, Deus - Ημιαφρώδες, Moscato d' Ifestia και Wine expressions - Euphoria είναι κάποιες από τις Ελληνικές εναλλακτικές, εξίσου ευχάριστες και απολαυστικές με τα αντίστοιχα Ιταλικά κρασιά.


Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS