Η "οινική" Θεσσαλία
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν παίζαμε ένα παιχνίδι και σας λέγαμε ποιες είναι η 2 πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη Θεσσαλία, δύσκολα ότι θα ακούγαμε λέξεις όπως αμπελοκαλλιέργεια και οινοπαραγωγή. Έχει όμως οινικό ενδιαφέρον η περιοχή? Η ‘ιστορία’ της αμπελοκαλλιέργειας στην Θεσσαλία, με εξαίρεση ίσως τα κρασιά της Ραψάνης, είναι πρόσφατη, ωστόσο έχει σημειωθεί τεράστια ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, με τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να επενδύουν και να πειραματίζονται και τα θετικά αποτελέσματα να έχουν ήδη φανεί. Κάποιες περιοχές παραμένουν 'πίσω', κάποιες όπως 'τρέχουν με χίλια' και αξίζει να τις γνωρίσουμε!

Στο σύνολο της, πρόκειται για μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή με γόνιμα και παραγωγικά εδάφη. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της γης, εκμεταλλεύεται από άλλες καλλιέργειες, υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις αμπελώνων κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές πλαγιές. Οι ορεινοί όγκοι που βρίσκονται στην περιοχή, όπως οι πλαγιές του Ολύμπου, των Χασίων, της Πίνδου, του Κόζιακα, των Αγράφων, των Αθαμανικων όρεων και του Κίσσαβου, προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια.

Πιο σημαντική ποικιλία με εξαίρεση τις 3 (Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό) που συμμετέχουν στην ΠΟΠ Ραψάνη, αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η ερυθρή 'Θεσσαλιώτικη' ποικιλία Λημνιώνα, που πριν από 20 χρόνια κινδύνευε να εξαφανιστεί. Οι προσπάθειες για την αναβίωση της ξεκίνησαν περίπου το 2000 και τώρα υπάρχουν περισσότερα από 220 στρέμματα φυτεμένα όχι μόνο στην Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Βόρεια Ελλάδα. Ωριμάζει σχετικά αργά και αγαπά ζεστά κλίματα όπως αυτό της Θεσσαλίας. Μας χαρίζει κρασιά με μέτριας έντασης χρώμα, σχετικά υψηλή οξύτητα, μέτριο επίπεδο τανινών και αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά. Είναι σίγουρα μια ποικιλία με μεγάλες δυνατότητες που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Η Θεσσαλία περιλαμβάνει τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, όπου καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Διαθέτει τρεις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, τις Π.Ο.Π. Ραψάνη, Π.Ο.Π Μεσενικόλα και Π.Ο.Π. Αγχίαλος. Από πλευράς ποιότητας, πιο σημαντική είναι η ΠΟΠ Ραψάνη και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η ΠΟΠ Μεσσενικόλα.

Τρίκαλα:

Αν και παλαιότερα υπήρχαν εκτάσεις αμπελώνων που κάλυπταν τις ανάγκες των μοναστηριών, η περιοχή των Τρικάλων μέχρι πρότινος δεν παρουσίαζε αμπελουργικό ενδιαφέρον. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η οικογένεια Τσιλιλή και το Κτήμα Θεόπετρα που ίδρυσαν στην περιοχή των Μετεώρων, έδωσαν ‘υπόσταση’ στην αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής, η οποία δεν διαθέτει ζώνη ΠΟΠ, ενώ μόλις το 2006 θεσμοθετήθηκε η ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) Μετέωρα. Καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Το Ασύρτικο, ο Ροδίτης και η Μαλαγουζιά (Kτήμα Θεόπετρα λευκό) κυριαρχούν στις λευκές ενώ από τις ερυθρές, έχουμε δει εξαιρετικά κρασιά από Λημνιώνα, σε ερυθρά μονοποικιλιακά (Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα), ροζέ (Κτήμα Θεόπετρα ροζέ) και χαρμάνια (Κτήμα Θεόπετρα ερυθρός), ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του Syrah και του Cabernet Sauvignon.

Καρδίτσα:

Ο αμπελώνας της περιοχής της Καρδίτσας είναι αρκετά μικρός και περιορίζεται γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα, στις πλαγιές των Αγράφων. Διαθέτει μία ζώνη ΠΟΠ, την ΠΟΠ Μεσενικόλα που είναι και η μικρότερη σε έκταση ζώνη ΠΟΠ της χώρας, όπου παράγονται κρασιά από την τοπική ποικιλία Μαύρο Μεσσενικόλα και τις διεθνείς Carignan και Syrah. Το Μαύρο Μεσανικόλα, που πιστεύεται ότι πήρε το όνομα του από τον Ενετό αξιωματούχο Μεσιέ Νικόλα κατά την Φραγκοκρατία, ευδοκιμεί κυρίως γύρω από το ομώνυμο χωριό και δίνει κρασιά μετρίου χρώματος και σώματος με σχετικά απαλές τανίνες και αρώματα σκούρων φρούτων. Το Carignan και το Syrah που αναμιγνύονται για την ζώνη ΠΟΠ του προσδίδουν δύναμη. Αν και η ποιότητα των κρασιών βελτιώνεται συνεχώς, εκτιμώ ότι τα κρασιά αυτά δεν θα φτάσουν στο επίπεδο αυτών από άλλες σημαντικές ΠΟΠ ερυθρών κρασιών. Εκτός από τις ποικιλίες που αναφέραμε, συναντάμε επίσης την λευκή τοπική ποικιλία Μπατίκι, την Λημνιώνα αλλά και τις 'κλασσικές' διεθνείς ποικιλίες. Ο σημαντικότερος παραγωγός της περιοχής είναι το Οινοποιείο Μεσενικόλας. Μεγά