Το "Οινικό" Πάσχα στην παραδοσιακή Ελλάδα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Εβδομάδα των παθών, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Ανάσταση, κατάνυξη, κουλουράκια, οβελίας, κόκκινα αυγά, σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, σούβλα, αρνιά, κατσίκια κλπ κλπ. Είναι κάποιες από τις λέξεις που προσπαθούσα να 'ενώσω' για να γράψω μία πρωτότυπη εισαγωγή. Αλλά τελικά αποφάσισα να μπω κατευθείαν στο ‘ψητό΄ κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θα μιλήσουμε για τα φαγητά των δυο γιορτινών τραπεζιών, αυτού μετά την Ανάσταση και της Κυριακής του Πάσχα και για τα κρασιά που σας προτείνουμε να πιείτε, ενώ θα προσπαθήσουμε να πάμε και μία βόλτα σε κάποιες περιοχές της χώρας, μέσα από τα παραδοσιακά φαγητά και τις παραλλαγές τους.

Το Πάσχα δεν είναι όπως τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά που τα γιορτινά τραπέζια στρώνονται με ότι φαγητά μπορεί να φανταστεί κανείς. Το Πάσχα η παράδοση ‘προστάζει’ και ευτυχώς ακόμα, όλοι ακολουθούν. Έτσι η βασική πρώτη ύλη και των δύο αυτών 'τραπεζιών' είναι τα διάφορα μέρη των αμνοεριφίων, βάση της λογικής 'τίποτα δ