Διαβάζοντας το κρασί με το μάτι
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η πρώτη επαφή με το κρασί είναι οπτική και συγκεκριμένα με το χρώμα του. Γιατί βλέπετε τους ‘ειδικούς’ να περιγράφουν το χρώμα και γενικότερα τι βλέπουν μέσα στο ποτήρι? Τι συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε κοιτάζοντας ένα κρασί, πριν ακόμα το μυρίσετε και το δοκιμάσετε, και τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα? Μπορούμε να προσδιορίσουμε την ηλικία του κρασιού, τον τρόπο οινοποίησης και την παλαίωση του, κοιτάζοντας το μόνο? Μπορούμε να έχουμε ενδείξεις για την ποιότητα του ή για ελαττώματα? Ας δούμε αν μπορούμε!

Το πρώτο ‘πράγμα’ που βλέπουμε κρατώντας το ποτήρι είναι η διαύγεια, δηλαδή αν το κρασί είναι καθαρό ή έχει ελαττώματα. Για να ισχύει το 'έρωτας με την πρώτη ματιά’, πρέπει το κρασί να είναι ‘καθαρό’, χωρίς ελαττώματα. Το θόλωμα είναι η πρώτη ένδειξη ότι το κρασί έχει ελάττωμα και μπορεί να οφείλετε σε βακτηριδιακές αλλοιώσεις ή επαναζύμωση στην φιάλη. Αν ένα λευκό κρασί έχει καφέ χρώμα και δεν είναι ούτε Sherry