Λίγη ζαχαρίτσα στο κρασί μου.
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν σας λέγαμε να πιείτε ένα ημίξηρο ή ένα ημίγλυκο κρασί, σίγουρα το μυαλό σας θα πάει σε όχι και τόσο ποιοτικά κρασιά. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα κρασιά με μια ελαφριά γλυκύτητα που αξίζει να δοκιμάσουμε και είναι σίγουρο ότι μπορούν να σας κατακτήσουν.

Υπάρχουν διάφοροι χαρακτηρισμοί για την γλυκύτητα των κρασιών. Η νομοθεσία ορίζει ότι μέχρι 4 γραμμάρια σακχάρων ανά λίτρο, τα κρασιά είναι ξηρά (dry στα Αγγλικά, sec στα Γαλλικά, trocken στα Γερμανικά). Από 4-12 γρ/λ είναι μέτρια ξηρά, ή αν θέλετε ημίξηρα ή σχεδόν ξηρά (medium dry, demi sec, halbtrocken). Από τα 12 έως τα 45γρ/λ θεωρούνται μέτρια γλυκά. Από τα 45 γρ/λ και πάνω θεωρούνται γλυκά και από αυτά άλλα τα λέμε απλά γλυκά και άλλα πολύ γλυκά. Σε αυτό το κείμενο δεν θα μιλήσουμε για τα ξηρά ή τα γλυκά αλλά για τα σχεδόν ξηρά, τα ημίξηρα και τα ημίγλυκα κρασιά, λέξεις που ίσως έχετε συνδέσει μόνο με μαζικής παραγωγής κρασιά. Δεν είναι όμως έτσι και θα σας το αποδείξουμε παρακάτω.

Η γλυκύτητα που μπο