Μελιτζάνες και Κρασί...
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ο Ιούνιος εκτός από μήνας που μιλάμε για τα πρώτα μπάνια, για νησιά και παραλίες, είναι και ο μήνας που ‘σκάνε’ τα πρώτα καλοκαιρινά λαχανικά. Οι ντοματούλες, οι πατάτες, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες αυτή την εποχή είναι πιο νόστιμα από κάθε άλλη περίοδο του έτους.

Εδώ θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα οινικά ταίρια της μελιτζάνας μέσα από τα κλασσικά πιάτα που κοσμούν το Ελληνικό τραπέζι. Οι παραλλαγές πολλές και όλες νόστιμες! Τα υλικά που την συνοδεύουν είναι απλά, όπως η ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα τυριά αλλά και τα κρέατα. Τα είδη της μελιτζάνας είναι αρκετά, φλάσκες, τσακώνικες, μακρόστενες, άσπρες, μωβ κλπ. Στο συνδυασμό όμως με το κρασί (και για να μην γίνουμε υπερβολικοί), το είδος δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα καλοκαιρινά φαγητά ταιριάζουν καλύτερα με λευκά ή ροζέ κρασιά. Είναι επίσης γεγονός ότι τα ερυθρά κρασιά δεν 'τραβιούνται' με την ίδια ευχαρίστηση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως τα λευκά ή τα ροζέ από τους περισσότερους. Τι γίνεται με όσους προτιμούν τα κόκκινα κρασιά χειμώνα-καλοκαίρι? Μια λύση είναι να τα απολαμβάνουν με πιάτα που βασίζονται στην μελιτζάνα, καθώς είναι από τα λίγα λαχανικά που από μόνα τους μας πάνε προς τα κόκκινα κρασιά. Αν σας αγχώσαμε γράφοντας ότι η μελιτζάνα αναζητά κόκκινα, υπάρχουν πολλές επιλογές που θα δέσουν με την μελιτζάνα αλλά δεν θα 'ανεβάσουν' τις θερμοκρασίες.

Μουσακάς, το πιο φημισμένο ελληνικό πιάτο εντός και εκτός της χώρας! Μελιτζάνες, πατάτες κιμάς, τομάτα, μπεσαμέλ και ίσως κολοκυθάκια. Εκτός από την μελιτζάνα που έτσι κι αλλιώς, αναζητά κόκκινο περιέχει και κιμά και ντομάτα. Άρα θα ‘κλειδώσουμε’ μόνο στο κόκκινο χρώμα, ενώ λόγω της ντομάτας και της λιπαρότητας θα επιλέξουμε ένα μέτριο κόκκινο με αρκετή οξύτητα. Το Λημνιό (Λημνιό Κίκονες) φαντάζει σαν ιδανική επιλογή όπως και μία φρουτώδης Νεμέα (Νεμέα Μπαραφάκα). Τα ίδια κρασιά θα πιούμε και με τα παπουτσάκια αφού τα υλικά και η παρασκευή μοιάζουν αρκετά. Αν θέλετε κάτι πιο 'International' με το παραδοσιακό σας φαγητό, επιλέξτε ένα Chianti (Castellare Chianti Classico) ή ένα Nero d’ Avola από την Σικελία (Baglio Del Sole Nero d’Avola).

Η μελιτζανοσαλάτα, μπορεί να φαίνεται απλό πιάτο, είναι όμως σύνθετο και αρωματικό. Το έντονο σκόρδο και ο καπνιστός χαρακτήρας έρχονται να βάλουν ‘φρένο’ στην σκέψη για κόκκινα κρασιά. Και επειδή είναι πάντα συνοδευτικό, θα την απολαύσουμε με τα φρουτώδη ροζέ που ήπιαμε με το μπριάμ. Αν σας βρίσκεται και μια Ρέτσινα (Ριτηνίτης Nobilis), δοκιμάστε την με την μελιτζανοσαλάτα.

Στο ιμάμ η μελιτζάνα ντύνεται με κρεμμυδάκι και ντοματούλα. Και εδώ πάμε σε ένα κόκκινο κρασί με οξύτητα αλλά λόγω της απουσίας τους κρέατος, ίσως λίγο ελαφρύτερο από αυτά που συνοδεύσαμε τον μουσακά. Μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη), ένα Μαύρο Καλαβρυτινό (Τετράμυθος), ένα φρέσκο Αγιωργίτικο (Ορεινός Ήλιος ερυθρός), ή ένα Primitivo από την Ιταλία (Mauro Primitivo) θα ‘δέσουν’ όμορφα, ενώ μπορείτε να τα απολαύσετε και ελαφρώς δροσερά. Και λίγη φέτα αν βάλετε πάνω από την ντομάτα, τα ίδια κρασιά σας καλύπτουν. Αν έχετε και άλλα λαχανικά στο ψυγείο και σας βγει ένα μυρωδάτο μπριάμ δοκιμάστε και ένα πλούσιο ροζέ κρασί όπως ο Βυσσινόκηπος ή οι Πλαγιές Γερακιών ροζέ. Σε αυτά τα κρασιά θα μείνουμε και με τις τηγανιτές μελιτζάνες που δεν λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι! Εδώ όμως θα σας δώσουμε και την επιλογή του λευκού κρασιού αρκεί να έχει υψηλή οξύτητα. Δοκιμάστε τες με ένα Ασύρτικο (Σαντορίνη Αργυρού), μία Ρομπόλα (Ρομπόλα Cellar Celection) ή ένα Chablis (Champs-Royaux).

Για μοσχαράκι με μελιτζάνες θα προτείνουμε μάλλον το πιο 'βαρύ' 4κρασί σε συνδυασμό με την μελιτζάνα. Εδώ επιστρατεύσετε τα κόκκινα που αρχή καλοκαιριού σκεφτήκατε ότι 'πάνε για Οκτώβρη’. Το μόνο που θέλουμε είναι οξύτητα, γιατί έχουμε και εδώ ντομάτα. Οπότε αν λιγουρευτείτε ένα Ξινόμαυρο (Νάουσα Διαμαντάκου, Κτήμα ‘Αlpha Σκατζόχοιρος), ένα Nebbiolo (Barbaresco Ceretto) ή μία Rioja (Finca Allende) μέσα στο καλοκαίρι, φτιάξτε αυτό το φαγητό!

Ζυμαρικά με μελιτζάνα. Δεν είναι και το πιο παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο, αλλά το τρώμε πια όχι μόνο σε εστιατόρια αλλά και στα σπίτια μας. Αν το ζυμαρικό περιέχει κρέας θα επιλέξουμε τα ίδια ερυθρά κρασιά με το ιμάμ, ενώ αν είναι με ντομάτα και τυρί μπορούμε να πάμε και στην επιλογή των ροζέ κρασιών (Ακακίες Κυρ Γιάννη, Bandol rose).

Νομίζατε ότι δεν θα βρούμε γλυκό με μελιτζάνα να σας προτείνουμε? Και όμως, γίνονται και γλυκό και μάλιστα παραδοσιακό! Μελιτζανάκι! Επειδή εκτός από την γλύκα υπάρχει και το πικρό στοιχείο καλύτερα να αποφύγουμε τα ερυθρά γλυκά κρασιά και τα ενισχυμένα όπως τα Port ή τις γλυκές Μαυροδάφνες. Θα προτιμήσουμε κρασιά από λευκές ποικιλίες, όπως ένα Vinsanto (Vinsanto Santo Wines) ή μία Μαλαγουζιά (Νέηλυς Μαλαγουζιά).


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS