Μιλώντας για Μοσχάτα στην Ελλάδα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν μία ποικιλία μας μπερδεύει περισσότερο με τα ονόματα της, αυτή είναι το ’Μοσχάτο’. Αν υπάρχουν ποικιλίες που αναγνωρίζονται εύκολα, σίγουρα σε αυτές ανήκουν και τα Μοσχάτα, καθώς είναι έντονα αρωματικές και γεμάτες με αρώματα φρέσκων και λουλουδιών. Ουσιαστικά το ‘Μοσχάτο’ δεν είναι μία ποικιλία αλλά μία οικογένεια ποικιλιών που οι ρίζες της χάνονται πίσω στην αρχαιότητα. Αυτές οι ποικιλίες χρειάζονται ζέστη γι΄ αυτό και ευδοκιμούν στο Μεσογειακό κλίμα, όπως αυτό της χώρας μας. Στην Ελλάδα συναντάμε περισσότερο το Μοσχάτο Αμβούργου, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Μικρόρογο Μοσχάτο (Muscat Blanc a Petit Grains).

Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε το στιλ των κρασιών που παράγονται από τα διάφορα ‘Μοσχάτα’, σε τρεις κατηγορίες. Στα ξηρά κρασιά που συνήθως