Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Με τους περισσότερους να βρίσκεστε ήδη σε κάποιο νησί, σε κάποιο παραλιακό μέρος , σε κάποιο βουνό ή έστω σε κάποια παραλία κοντά στην πόλη, ζηλέψαμε και είπαμε να πάμε και εμείς διακοπές, έστω και νοερά, όχι σε ένα, ούτε σε δύο αλλά σε τρία Ελληνικά νησιά. Διαλέξαμε τρία νησιά στις τρεις γωνιές των Ελληνικών θαλασσών: Την Ζάκυνθο στο Ιόνιο, την Τήνο στις Κυκλάδες και την Λέσβο στο Βόρειο Αιγαίο.

Τα επιλέξαμε γιατί έχουν κάτι κοινό! Είναι και τα τρία λιγότερο γνωστά για τις ‘οινικές’ τους επιδόσεις, έχουν όμως πολλές προοπτικές και μας έχουν χαρίσει μεγάλα και ενδιαφέροντα κρασιά από γηγενείς ποικιλίες.

Ζάκυνθος

Αν και η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην Ζακύνθο φτάνει πίσω στην αρχαιότητα, μέχρι πριν λίγα χρόνια, το οινικό ενδιαφέρων στα Ιόνια νησιά περιοριζόταν μόνο στην Κεφαλονιά. Τα τελευταία χρόνια όμως το ‘σκηνικό’ αλλάζει, με την Ζακυνθο να μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή αξιόλογων εμφιαλωμένων κρασιών. Υπάρχουν αρκετά οινοποιεία στο νησί όπως η Οινόλπη, ο Κομούτος και ο Συνεταιρισμός Ζακύνθου, λίγα όμως έχουν καταφέρει ακόμα να ξεπεράσουν τα στενά όρια του νησιού. Θα τολμήσω να πω, ότι η αλλαγή ήρθε όταν το 2011 τα αδέρφια Γράμψα δημιούργησαν ένα σύγχρονο οινοποιείο στο Λαγωπόδο, αξιοποιώντας τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, με μεγάλη επιτυ