Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ανακαλύπτοντας το Viognier

Αν σας πούμε ότι το Viognier πριν από λίγες δεκαετίες, κινδύνευε με εξαφάνιση θα μας πιστέψετε? Και όμως, λόγω των χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων και της δυσκολίας στην ωρίμαση δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητό από τους παραγωγούς στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Από τις αρχές του 1990 όμως, με αφετηρία την επιτυχία και τις υψηλές τιμές που είχαν τα κρασιά από το Condrieu, άρχισε να κερδίζει το ενδιαφέρον τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Τώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ‘μοδάτες’ ποικιλίες παγκοσμίως. Προσωπικά, το Viognier είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου διεθνείς λευκές ποικιλίες.


Η ποικιλία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περιοχή του Ροδανού και κυρίως με το βόρειο τμήμα. Αναμφισβήτητα τα καλύτερα κρασιά του πλανήτη από Viognier έρχονται από το Condrieu (Condrieu "La Galopine”, Condrieu "Clos Boucher”, Condrieu Guigal), μια μικρή Ονομασία Προέλευσης στον Βόρειο Ροδανό όπου επιτρέπεται η παραγωγή κρασιών μόνο από 100% Viognier. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 υπήρχαν λιγότερο από 25 εκτάρια αμπελώνων στην περιοχή ενώ το 2011, είχαν φτάσει τα 160. Παρόλα αυτά οι ποσότητες παραμένουν μικρές, γεγονός που ‘σπρώχνει’ τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ποιότητα των κρασιών υστερεί της τιμής τους. Πρόκειται ίσως για τα ακριβότερα λευκά κρασιά που συστήνετε να τα απολαμβάνουμε σχετικά φρέσκα, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δηλαδή.

Νότια του Condrieu, υπάρχει μία ιδιοκτησία με αμφιθεατρικό αμπελώνα μόλις 3,5 εκταρίων, που έχει την δική του Ονομασία Προέλευσης, το Chateau Grillet όπου και εδώ παράγονται κρασιά μόνο από Viognier, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.


Η ρόγα του σταφυλιού έχει έντονο κίτρινο χρώμα, κάτι που ‘βγαίνει’ και στο χρώμα του κρασιού που είναι συνήθως ανοιχτό χρυσό. Τα αρώματα του είναι έντονα φρουτώδη και θυμίζουν, ροδάκινο, βερίκοκο και αχλάδι με αρκετές ανθικές νύξεις που παραπέμπουν σε βιολέτα και λευκά άνθη. Εμφανίζει υψηλό αλκοόλ, γεμάτο σώμα και μέτρια οξύτητα. Τα καλύτερα κρασιά έχουν βελούδινη υφή και λιπαρότητα αλλά και κάποιες νύξεις μελιού. Σε κάποια κρασιά χρησιμοποιείται το βαρέλι, όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να ‘σκεπάσει’ τον φρουτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας. Αν σας ‘ενοχλεί’ η υψηλή οξύτητα και η αυστηρότητα ενός Ασύρτικου ή ενός Chardonnay από ψυχρό κλίμα, τότε πιθανότατα τα Viognier, να σας ενθουσιάσουν! Είναι κρασιά ‘χυμώδη’, γοητευτικά και εξωστρεφή!

Η ποικιλία αγαπά τα ζεστά κλίματα και αντέχει την ξηρασία. Έτσι έχει εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας αλλά και όλου του κόσμου, όπως η Αυστραλία, η Νότια Αφρική (Fairview - Viognier) και η Καλιφόρνια. Στο νότιο τμήμα της κοιλάδας του Ροδανού και στην Νότια Γαλλία, μπορούμε να βρούμε ζουμερά Viognier με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας, που φέρουν την ένδειξη Vin de Pays όπως το Delas Freres - Viognier.

Ο εξωτικός και ελκυστικός χαρακτήρας της ποικιλίας, έχει εμπνεύσει αρκετούς παραγωγούς και στην χώρα μας, όπου φαίνεται ότι η δρυς δένει όμορφα με τα ‘Ελληνικά Viognier. Ο Γιώργος Σκούρας ήταν ο πρώτος που έφερε το Viognier στην Ελλάδα, δημιουργώντας δύο διαφορετικά μονοποικιλιακά κρασιά, ένα με πολύ διακριτική επίδραση του βαρελιού (Viognier Cuvée Larsinos) και ένα με 100% βαρέλι (Viognier Eclectique 1.5Lt). Ακολούθησε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου - Viognier) και το Κτήμα Μερκούρη (Coma Berenices), ενώ πρόσφατα ήρθε ένα ακόμα βαρελάτο μονοποικιλιακό Viognier από το Γιώργο Παλυβό (Viognier Παλυβού). Σίγουρα δοκιμάζοντας αυτά τα κρασιά, συμπεραίνουμε ότι η ποικιλία ταιριάζει στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και αναμένουμε ακόμα περισσότερα κρασιά.


Εκτός από τα μονοποικιλιακά Viognier, η ποικιλία αναμιγνύεται συχνά με τις άλλες λευκές του Ροδανού, Marsanne και Roussanne στην περιοχή, αλλά και με ποικιλίες όπως το Chardonnay ή το Sauvignon Blanc (Little james basket) σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα χαρίζει τον φρουτώδη και πλούσιο χαρακτήρα του, σε αρκετές Ελληνικές ποικιλίες. Στην Φολόη αναμιγνύεται με Ροδίτη, στο CP Λευκός με Ασύρτικο, στο Κτήμα Αβαντίς - Λευκός με Ασύρτικο και Μοσχάτο και στο Thyrsus - Λευκός με Μαλαγουζιά.

Είναι από τις ελάχιστες λευκές ποικιλίες που συνηθίζεται να αναμιγνύεται και με κόκκινες και συγκεκριμένα με το ερυθρό Syrah για να το μαλακώσει και να του προσδώσει φρουτώδη χαρακτήρα. Στο Cote Rotie (Côte Rotie, Guigal ) που παράγονται κάποια από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα Syrah όλου του κόσμου, επιτρέπεται η προσθήκη μέχρι 20% Viognier. Πολλοί παραγωγοί του Νέου Κόσμου έχουν εμπνευστεί από αυτά τα κρασιά με πρώτους τους Αυστραλούς (Henschke’s Henry Seven). Το Κτήμα Γεροβασιλείου - Evangelo, και Κτήμα Αβαντίς - Άγιος Χρόνος, είναι τα Ελληνικά παραδείγματα αυτού του στυλ κρασιών.


Απολαύστε ένα Viognier με λιπαρά ψάρια, θαλασσινά με λευκές σάλτσες, αστακούς και καραβίδες, κοτόπουλο και χοιρινό μαγειρεμένο με φρούτα, πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ελαφρά πικάντικα πιάτα, πλούσιες σαλάτες με λευκόσαρκα φρούτα, σούπες κολοκύθας και κρεμώδη τυριά.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: