Ζυμαρικά και κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Υπάρχει κανείς που δεν του αρέσουν τα ζυμαρικά? Με τόσες πολλές επιλογές και άπειρες συνταγές, πρέπει να είναι κάποιος πολύ περίεργος για να μην βρει λόγους να απολαμβάνει αυτά τα δημοφιλή πιάτα.

Πολύ συχνά, οι προτάσεις των οινοχόων σε όλο τον κόσμο όταν συνδυάζουν ζυμαρικά με κρασί, περιλαμβάνουν Ιταλικές επιλογές αφού και τα περισσότερα πιάτα προέρχονται από την Ιταλία. Εμείς όμως θα δώσουμε έμφαση στις επιλογές από τον πολύπλευρο Ελληνικό αμπελώνα.

Συνήθως στον συνδυασμό κρασιού μας οδηγεί η σάλτσα και το τυρί και όχι το είδος του ζυμαρικού που μπορεί να είναι σπαγγέτι, λιγκουίνι, ταλιατέλες, ραβιόλια, τορτελίνια ή ίσως κριθαράκι και χυλοπίτες. Επειδή οι παραλλαγές είναι αμέτρητες και δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις συνταγές, ας πούμε γενικά πως αν η σάλτσα είναι λευκή είναι προτιμότερο να επιλέξουμε λευκά κρασιά, αν έχει κρέμα γάλακτος ή πολλά λιπαρά τυριά πάμε σε πλουσιότερα λευκά κρασιά ενώ αν περιέχουν κόκκινη σάλτσα (βασισμένη στην ντομάτα) να κινηθούμε σε ερυθρά ή ροζέ κρασιά.

Όπως κάνουμε συνήθως, θα σας δώσουμε ‘έτοιμες’ λύσεις για τις πιο δημοφιλείς μακαρονάδες.

Ναπολιτάνα.

Έτσι την λένε στην Ιταλία, έτσι έχουμε μάθει να την λέμε και εμείς. Η πιο απλή σάλτσα, με ντομάτα, σκόρδο και βασιλικό ή άλλα μυρωδικά. Εδώ εμείς θα επιλέγαμε ένα ροζέ κρασί όπως το Πλαγιές Γερακιών - Ροζέ ή ένα ελαφρύ φρέσκο κόκκινό όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό Τετράμυθος ή το Μεθυμναίος ερυθρός. Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε ένα λευκό κρασί επιλέξτε ένα Sauvignon Blanc (Νύσσος Λαντίδη) ή ένα Pinot Grigio (Bidoli - Pinot Grigio). Τα ίδια κρασιά προτείνουμε και αν η κόκκινη σάλτσα περιέχει λαχανικά όπως η πιπεριά ή το κολοκυθάκι.

Μακαρόνια με Pesto.

Ο βασιλικός, το σκόρδο, το λάδι και η παρμεζάνα συνθέτουν ένα έντονα αρωματικό και πλούσιο πιάτο που αναζητά λευκό κρασί για παρέα! Ψάχνουμε για ένα αρωματικό κρασί με αρκετό όγκο αλλά και οξύτητα για να ‘σβήσει’ την λιπαρότητα του πιάτου. Τα Sauvignon Blanc με διακριτικό βαρέλι όπως το Κτήμα Άλφα - Sauvignon Blanc Fume ή το Ντρούμο, είναι και εδώ καλές επιλογές. Αν προτιμάτε Ελληνική ποικιλία δοκιμάστε μία Μαλαγουζιά (Παλαιόμυλος Μαλαγουζιά) με παραπάνω από μέτρια οξύτητα ή ένα χαρμάνι Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο ή Chardonnay (Κτήμα Γεροβασιλείου λευκός).

Της Θάλασσας.

Στην μαρινάρα, τα μακαρόνια συναντούν τα όστρακα σε δύο εκδοχές. Αν η σάλτσα είναι λευκή, μπορούμε να βρούμε το ταίρι της σε πολλές Ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο (Pure), τη Ρομπόλα (Ρομπόλα Gentilini), τον Ροδίτη ή το Σαββατιανό (Στροφιλιά λευκός). Αν σας αρέσουν τα αφρώδη με την παραδοσιακή μέθοδο όπως οι Σαμπάνιες (Champagne Palmer Brut) πιείτε τα με αυτή την μακαρονάδα. Αν έχουμε κόκκινη σάλτσα διαλέγουμε ένα ροζέ κρασί όπως το Sun Rose. Στα ροζέ κρασιά, το Ασύρτικο και την Ρομπόλα μένουμε και για την γαριδομακαρονάδα ή την αστακομακαρονάδα.

Καρμπονάρα.

Η αυθεντική καρμπονάρα περιέχει πανσέτα σοταρισμένη σε βούτυρο και αυγό. Συχνά τώρα φτιάχνεται με μπέικον αντί για πανσέτα. Στην Ελλάδα όμως, έχει λίγο ‘αλλοιωθεί’ και πολλοί ονομάζουν καρμπονάρα την μακαρονάδα που αντί για αυγό βάζουν κρέμα γάλακτος. Είτε επιλέξετε την Ιταλική συνταγή είτε την Ελληνική παραλλαγή, προτιμήστε ένα πλούσιο λευκό κρασί με αρκετή οξύτητα. Τα βαρελάτα Chardonnay όπως το Emphasis - Chardonnay ή το Piodilei Chardonnay είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουμε. Τα πληθωρικά Chardonnay προτείνουμε και σε μακαρονάδες βασισμένες σε λιπαρά τυριά.

Μακαρόνια με κιμά.

Bolognese θα την έλεγαν οι Ιταλοί. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων. Ο κιμάς, μαγειρεμένος με κρεμμυδάκι, ντομάτα και γλυκά μπαχαρικά, μας προσανατολίζει στο να ψάξουμε ένα ερυθρό κρασί με μέτριο σώμα και οξύτητα. Το Αγιωργίτικο και συγκεκριμένα μία Νεμέα (Σεμέλη Νεμέα Reserve) είναι η πρώτη ποικιλία που έρχεται στο μυαλό. Μια δεύτερη σκέψη είναι η Λημνιώνα (Κτήμα Θεόπετρα - Λημνιώνα) και αν θέλουμε κάτι από Ιταλία θα πάμε σε ένα Sangiovese από την Τοσκάνη όπως το Castellare - Chianti Classico. Τα ίδια κρασιά επιλέγουμε και για μοσχαράκι ραγού ή κανελόνια με κιμά.

Με μανιτάρια.

Al Funghi θα την βρούμε γραμμένη σε καταλόγους. Τα βαρελάτα Chardonnay που ταιριάξαμε με την καρμπονάρα θα σταθούν καλά και δίπλα στα μανιτάρια, όπως και μία Champagne αλλά και ένα Βιδιανό (Άσπρος Λαγός). Μπορούμε όμως να στραφούμε και στα κόκκινα κρασιά επιλέγοντας ένα Pinot Noir (Παπαϊωάννου - Pinot Noir), ένα Barolo (Barolo Ceretto) αλλά και ένα ώριμο Ξινόμαυρο (Μπουτάρης - Grande Reserve Naoussa 1999).

Μακαρόνια ‘θερμισμένα’ με μυζήθρα και σάλτσα.

Αφού πιάσαμε όλες τις μοντέρνες ή τις ‘διεθνείς’ μακαρονάδες να μην φάμε και μια παραδοσιακή Ελληνική μακαρονάδα φουλ στο λάδι με τριμμένη μυτζήθρα και σάλτσα από κάποιο μαγειρευτό κοκκινιστό κρέας, όπως ο κόκορας ή το μοσχαράκι? Ξέρω πως κάποιοι θα κάνετε ‘μπλιάχ’ στο διάβασμα αυτού του τυριού. Όμως να τρώμε αρνάκι κοκκινιστό με παρμεζάνα δεν μου ‘πάει’. Όσοι λοιπόν λιγουρεύεστε μία παραδοσιακή κοκκινιστή μακαρονάδα επιλέξτε ένα κόκκινο κρασί με κάποια οξύτητα και ίσως αρώματα γλυκών μπαχαρικών. Το Αγιωργίτικο και εδώ είναι μία πολύ καλή επιλογή! Το Terra Leone - Ammos Reserve ή ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο όπως το Χρυσάμπελο Λαντίδη θα σταθούν όμορφα δίπλα στις ‘γιαγιαδίστικες’ μακαρονάδες. Αυτά τα κρασιά θα προτείνουμε και για παραδοσιακά Ελληνικά ζυμαρικά όπως οι χυλοπίτες ή το κριθαράκι.

Το 1998 καθιερώθηκε η 25η Οκτωβρίου ως η παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών. Σίγουρα έχουμε πολύ σημαντικότερα πράγματα να γιορτάζουμε αλλά για έτσι για την ‘πλάκα’ οι μακαρονάδες επιλέξτε την αγαπημένη σας συνταγή και συνδυάστε το με το κατάλληλο κρασί!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS