Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

8 ‘πασπαρτού’ κρασιά για τις γιορτές

8 ‘πασπαρτού’ κρασιά για τις γιορτές
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν και σας έχουμε δώσει πολλές λύσεις και συμβουλές για να επιλέξετε τα κρασιά των γιορτών και είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιάσετε τους καλεσμένους με τις επιλογές σας, θα σας προτείνουμε και 8 κρασιά που βρίσκουν συντρόφους σε πολλά και διαφορετικά φαγητά. Κρασιά που που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν το μεγαλύτερο μέρος ενός γιορτινού τραπεζιού. Κρασιά passepartout!

Ακακίες Sparkling, Κυρ Γιάννη

Ένα πολύπλευρο ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο που θα εκτιμηθεί από τους φίλους σας ακόμα και αν έχουν διαφορετικά γούστα. Είναι σίγουρα από τα αφρώδη που θα το απολαύσουμε σαν απεριτίφ, έχει την οξύτητα που περιμένουμε από κρασιά αυτού του στιλ, μπορεί να συνοδεύσει φαγητό (φανταστείτε το με ένα μαριναρισμένο σολομό ή ένα πικάντικο καρπάτσιο τόνου), αλλά έχει και μία διακριτική γλυκύτητα που μπορεί να σταθεί με φρούτα και με ‘άγλυκα’ γλυκά όπως μία βασιλόπιτα. Βγαίνει και σε magnum φιάλη.

Louis Roederer Brut Premier

Η μέρες αυτές απαιτούν αφρώδη κρασιά! Αν το αντέχει η τσέπη σας, μία Σαμπάνια από έναν σπουδαίο οίκο της περιοχής, θα μπορούσε να συνοδεύσει σχεδόν όλο το τραπέζι από το καλωσόρισμα των καλεσμένων σας μέχρι το καλωσόρισμα του νέου έτους. Θα εξαιρέσουμε μόνο πολύ πλούσια πιάτα κόκκινου κρέατος. Δοκιμάστε την και αυτή σε magnum φιάλη.

Πλαγιές Γερακιών λευκός

Κρασί που συνδυάζει τον αρωματικό χαρακτήρα που αγαπάμε στα λευκά κρασιά αλλά έχει και τον πλούσιο και σύνθετο χαρακτήρα που προσδίδει το βαρέλι, χωρίς όμως να ‘φαίνεται’ πολύ. Έτσι θα συνδυαστεί με οποιοδήποτε φαγητό δεν περιέχει κόκκινο κρέας, από φρέσκες σαλάτες, θαλασσινά μέχρι λευκά κρέατα λεμονάτα ή στον φούρνο αλλά και τυριά. Θα μπορούσε να παίξει και τον ρόλο του απεριτίφ αν δεν υπάρχει εναλλακτική!

Σιγάλας Νυχτέρι

Αν ψάχνουμε ένα λευκό κρασί που να μπορεί να ‘συμπεριφερθεί’ και σαν κόκκινο τότε πάμε στην Σαντορίνη, σε Νυχτέρι και στον Σιγάλα. Σύνθετο αρωματικά και γευστικά, υψηλό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα, μία ιδέα τανινών και ωριμότητα! Πλούσια ψάρια όπως ο σολομός, πιάτα με μανιτάρια, γαλοπούλα γεμιστή, χοιρινό στο φούρνο (και με κάστανα), γουρουνόπουλο, ακόμα και ένα αρνάκι γεμιστό θα βρουν ένα πρωτότυπο συνοδό. Οι σαλάτες βέβαια και τα ελαφριά ορεκτικά του γιορτινού τραπεζιού θα τα βρουν σκούρα.

Βυσσινόκηπος Παλυβού

Τα ροζέ κρασιά είναι αυτά που μπορούν να μας βγάλουν από την δύσκολη θέση πολλές φορές. Στο στυλ έχουν πολλά κοινά με τα λευκά κρασιά αλλά έχουν και κάποια στοιχεία από τα κόκκινα. Ο Βυσσινόκηπος του Γιώργου Παλυβού ειδικά, είναι ένα από τα πιο πλούσια ροζέ που διαθέτει η χώρα, με αρκετά βαθύ χρώμα και ελάχιστες τανίνες. Οπότε μπορούμε να το πιούμε σαν απεριτίφ, με σαλάτες, με αρκετά ορεκτικά, με ψάρια και θαλασσινά αλλά με κρέατα όπως η γαλοπούλα και το χοιρινό.

Αγιωργίτικο της Γαίας
Μία φρέσκια, φρουτένια και γεμάτη ζωντάνια εκδοχή της Νεμέας, που μπορεί να συνοδεύσει αρκετά ορεκτικά αλλά και τα περισσότερα κυρίως. Οι βελούδινες τανίνες θα συνδυαστούν με όλα τα πιάτα λευκών κρεάτων και αυτά που περιέχουν ντομάτα, έχει κάποια ένταση για να τα βγάλει πέρα με αρκετά πιάτα κόκκινων κρεάτων (ίσως ζοριστεί λιγάκι με ένα μπαχαρένιο πλούσιο κυνήγι), σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.

Greywacke - Pinot Noir

Ένα Νεοζηλανδέζικο Pinot Noir, με έντονο φρούτο και ευγενικές τανίνες, που θα μπορούσε να σταθεί σε όλη την διάρκεια του γιορτινού σας τραπεζιού. Είναι από τα κόκκινα κρασιά που θα δέσει όμορφα και με τον σολομό σας και με τα
περισσότερα ορεκτικά είτε είναι ζυμαρικά, κεφτεδάκια, μανιτάρια αλλά και παντζάρια. Φυσικά συνδυάζεται και με όλα τα κυρίως πιάτα του τραπεζιού, τα τυριά και τα αλλαντικά.

Vinsanto Γαβαλά.

Τα λευκά γλυκά κρασιά πάνε καλύτερα με ‘πιο λευκά’ κρασιά. Τα κόκκινα γλυκά πάνε περισσότερο με σκούρα γλυκά. Ε λοιπόν τα Vinsanto πάνε με όλα, γιατί παρόλο που ανήκουν στην κατηγορία των λευκών γλυκών κρασιών, το χρώμα τους και τα χαρακτηριστικά τους είναι λίγο ‘πιο σκούρα’! Θα συνδυαστεί με κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα και ότι άλλο γλυκό επιδόρπιο βγει στο τραπέζι! Θα συνοδεύσει και τα τυριά στο τέλος του γεύματος.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: