Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα Κρασιά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Τα Κρασιά του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών! Και όλοι, είτε έχουμε καλή διάθεση είτε όχι, προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω ότι μας στεναχωρεί και μας αγχώνει και να σκεφτούμε γιορτινές και χαρούμενες στιγμές με φίλους και συγγενείς. Φέρτε στο μυαλό σας την ημέρα των Χριστουγέννων. Είναι κάποιος που σκέφτηκε αυτή την ημέρα και η σκέψη του δεν περιείχε εικόνες από ένα στολισμένο γιορτινό τραπέζι? Νομίζω πως όχι!

Οι ετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρέπει να έχουν ήδη ξεκινήσει. Εμείς όπως πάντα, θα σας βοηθήσουμε στην επιλογή των κρασιών που θα το στολίσουν και θα σας ανεβάσουν την διάθεση στα ύψη! Οπότε πάμε κατευθείαν στο ‘ψητό’, με πολλές προτάσεις κρασιών ώστε να καλύψουμε όλα τα εδέσματα που θα προσφέρετε στους καλεσμένους σας.

Θα ξεκινήσουμε, όπως συνήθως, με ένα αφρώδες κρασί, με το οποίο θα υποδεχτούμε τους αγαπημένους μας. Ένα αφρώδες ροζέ φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως το Crémant de Loire Rosé Langlois είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς μπορεί να συνδυαστεί και με τα ορεκτικά που θα ακολουθήσουν. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και ένα αντίστοιχο Ελληνικό αφρώδες όπως το Karanika Brut Rose.

Οι σαλάτες δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, πόσο μάλλον από το γιορτινό. Δροσερές και συνήθως ελαφριές, αναζητούν ένα δροσερό και σχετικά ελαφρύ λευκό κρασί όπως ένα Μοσχοφίλερο (Οροπέδιο) ή ένα αρωματικό χαρμάνι όπως ο Ηλιοστάλαχτος λευκός. Δοκιμάστε τες και με ένα ροζέ κρασί, όπως το Πόρτο Καρράς ροζέ. Αν η σαλάτα σας βασίζεται στα παντζάρια ή τα μανιτάρια, μπορείτε να επιλέξετε και ένα σχετικά ελαφρύ κόκκινο με μαλακές τανίνες όπως το Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό.

Θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα έχουν και οι πίτες ή οι τάρτες όπως τις λένε οι πιο μοντέρνοι. Οι περισσότερες από αυτές, εκτός των άλλων συστατικών, θα περιέχουν και τυρί, που θα προσδίδει λιπαρότητα. Ένα αρκετά πλούσιο λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα όπως το Κίκονες λευκό ή το Cuvée Alexandre Chardonnay θα τα βγάλουν πέρα σχεδόν με όλες τις πίτες. Το ίδιο και ένα στιβαρό ροζέ όπως το Κτήμα Θεόπετρα ροζέ. Αν όμως μιλάμε για μια πλούσια κρεατόπιτα τότε σας προτείνουμε να την απολαύσετε με κόκκινο κρασί όπως ένα Ξινόμαυρο όπως το Κτήμα Άλφα Σκατζόχοιρος.

Τα ίδια λευκά και ροζέ κρασιά θα συνοδεύσουν ευχάριστα τα ‘άσπρα’ πιάτα ζυμαρικών με τυριά ή κρέμα γάλακτος και τα ριζότο που μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους. Αν τα ζυμαρικά σας συνοδεύονται από ντομάτα, κρέας ή μανιτάρια επιλέξτε ένα ευγενικό κόκκινο με οξύτητα από ποικιλίες όπως το Pinot Noir (Limited Selection - Pinot Noir, Montes).

Αρκετά συχνά, τα ορεκτικά του εορταστικού τραπεζιού περιλαμβάνουν και θαλασσινά. Τα συνηθέστερα είναι ο σολομός, οι γαρίδες αλλά και κάποια όστρακα. Εδώ σίγουρα μία πολύ καλή επιλογή είναι το Ασύρτικο και ειδικά οι Σαντορίνες. Συνδυάστε την Σαντορίνη Γαβαλά ή το Νυχτέρι Βενετσάνου με οτιδήποτε προέρχεται από την θάλασσα και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!

Το χοιρινό επιλέγεται από πολλούς για να αποτελέσει το κυρίως φαγητό του γιορτινού τραπεζιού, άλλοτε μαγειρεμένο με φρούτα όπως δαμάσκηνα, μήλα και πορτοκάλι, κάποιες φορές με μέλι ή κάποιο γλυκό κρασί αλλά και ένα κλασικό γουρουνόπουλο σιγοψημένο για πολλές ώρες στον φούρνο. Για τέτοια πιάτα θέλουμε ένα ερυθρό με μέτριο σώμα, αρκετή οξύτητα για να αντιμετωπίσει την λιπαρότητα του πιάτου και αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα για να δέσει με τα γλυκά αρώματα που προσδίδουν τα φρούτα ή το μέλι. Ένα Αγιωργίτικο όπως η Νεμέα Grand Reserve Semeli ή ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο όπως το Λαντίδη Χρυσάμπελο, θα ταιριάξουν υπέροχα. Αν δεν θέλετε κόκκινο κρασί επιλέξτε ένα πλούσιο ροζέ όπως ο Βυσσινόκηπος Παλυβού ή συνεχίστε με το ροζέ που ήπιατε με τις τάρτες.

Από ένα κείμενο αφιερωμένο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει η γαλοπούλα, ακόμα και αν υπάρχουν πολλές προτάσεις σε όλο το site του House of Wine. Είναι άλλωστε ένα φαγητό που τρώμε μια φορά τον χρόνο! Για φέτος λοιπόν λιγουρευόμαστε με την γαλοπούλα ένα ζουμερό Μerlot όπως το Καριπίδης Merlot ή το Παπαγιαννάκος Merlot. Αν η γαλοπούλα σας είναι φουλ στους ξηρούς καρπούς και μπαχαρένια βάλτε στο τραπέζι σας ένα κομψό Syrah όπως το Κτήμα Αβαντίς Syrah Συλλογή ή ένα χαρμάνι του όπως το Thema ερυθρός.

Αν έχετε επιλέξει για κυρίως φαγητό ένα πλούσιο κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι ή κάποιο κυνήγι καλό είναι να προσανατολιστείτε σε αρκετά πλούσια κόκκινα κρασιά όπως το T- Oίνος Μαύρο, το Κτήμα Γεροβασιλείου - Evangelo και το Single vineyard Malbec Viu Manent . Αν μαγειρέψετε αρνάκι, προτιμήστε ένα χαρμάνι με Ξινόμαυρο όπως το Κτήμα Καρυδά Συλλεκτικό.

Τα αλλαντικά αναζητούν ερυθρό κρασί, για αυτό και δυσκολεύουν πολλές φορές τον οικοδεσπότη όταν βγαίνουν στην αρχή. Αν όμως βγουν στο τέλος συνδυάζονται εύκολα με τα περισσότερα ερυθρά και σίγουρα με αυτά τα κρασιά που προτείναμε για το χοιρινό και την γαλοπούλα. Τα τυριά είναι μία πιο εύκολη περίπτωση (εκτός αν μιλάμε για πολύ δυνατά τυριά όπως το ροκφόρ ή το στίλτον) καθώς μπορούν να βρουν το ταίρι τους σε όλα τα ‘χρώματα’ και σε διαφορετικά στιλ. Τις γραβιέρες, τα κασέρια, την παρμεζάνα, το μετσοβόνε και πολλά ακόμα τυριά Ελληνικά ή όχι, μπορείτε να τα συνδυάσετε με όλα τα κρασιά που έχουμε προτείνει έως τώρα. Αν όμως θέλετε να κάνετε συνδυασμό αποκλειστικά για τα τυριά επιλέξετε μία Μαλαγουζιά (Παλαιόμυλος Μαλαγουζιά Ζαφειράκη) σε λευκό, ένα Κτήμα Θεοδωρακάκου σε ροζέ ή ένα ερυθρό μαλακό όπως το Cotes du Rhone Cuvee Maclura Rouge. Για τα πιο ‘δύσκολα’ τυριά που είναι πολύ έντονα βγάλτε γλυκά κρασιά, όπως το Κτήμα Αλφα Ωμέγα, στο τραπέζι σας.

Ένα γιορτινό τραπέζι δεν μπορεί να κλείσει χωρίς γλυκά επιδόρπια! Και επειδή αποκλείουμε την πιθανότητα να υπάρχει μόνο ένα είδος γλυκού, θα προτείνουμε κρασιά που να μπορούν εύκολα να ταιριάξουν με τα περισσότερα. Τα Vinsanto, όπως το Santos Vinsanto είναι μία εξαιρετική επιλογή, όπως και ο Χρυσογέρακας Κυρ Γιάννη.


Καλά Χριστούγεννα και Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: