Το διαχρονικό Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα

Το διαχρονικό Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Cabernet Sauvignοn, είναι μία από τις σπουδαιότερες ποικιλίες στον κόσμο και σίγουρα η πιο δημοφιλής ερυθρή. Προέρχεται από την Γαλλία αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες, με φυτεύσεις τόσο σε ψυχρές όσο και πιο ζεστές περιοχές. Τα κρασιά από Cabernet Sauvignon είναι αναγνωρίσιμα σε όλους τους οινόφιλους, με τις τιμές τους να κυμαίνονται από μερικά ευρώ μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ.

Το Cabernet Sauvignon, έχει μακρά και σπουδαία ιστορία και στον Ελληνικό αμπελώνα, καθώς είναι η πρώτη διεθνής ποικιλία που καλλιεργήθηκε εμπορικά. Θα μπορούσα να πω ότι η έλευση του στην χώρα, συνετέλεσε στην ανάπτυξη του οινικού τομέα. Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1958-59 στο Μέτσοβο από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, στους πιο ορεινούς αμπελώνες της χώρας μέχρι σήμερα. Μερικά χρόνια μετά παράχθηκε το κρασί Κατώγι Αβέρωφ, το πρώτο ίσως Ελληνικό κρασί που έγινε μόδα. Από αυτά τα παλαιά κλίματα τώρα παράγεται το Rossiu di Munte - Γινιέτς, από το Κατώγι Αβέρωφ, ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής με μόλις 300 κιλά/στρέμμα απόδοση.

Στην συνέχεια η ποικιλία καλλιεργήθηκε στην Χαλκιδική, στην Αττική και σταδιακά σε όλη την χώρα δίνοντας κάποια από τα πιο εμβληματικά κρασιά της Ελληνικής γης, όπως ο Όβηλος ερυθρός, ο Καπνίας Χατζημιχάλη ή το Anny’s Animus. Από την Θράκη (Ιππέας), την Πελοπόννησο (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο), μέχρι την Κρήτη (Δουλουφάκης Άσπρος λαγός ερυθρός), η πλειοψηφία των παραγωγών ‘εκμεταλλεύτηκε’ την ποικιλία δίνοντας σπουδαία κρασιά, που διατηρούν την ‘αίγλη’ τους μέχρι σήμερα.

Παρόλο που οι νέες φυτεύσεις του έχουν τραβήξει χειρόφρενο στον Ελληνικό αμπελώνα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας την σκυτάλη στο Syrah, παραμένει η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή διεθνής ποικιλία επί Ελληνικού εδάφους.

Τα Ελληνικά κρασιά δεν εμφανίζουν συχνά την αυστηρότητα των Μπορντολέζικων Cabernet, είναι όμως στιβαρά, βαθύχρωμα, με υψηλό επίπεδο τανινών, σχετικά υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ αλλά και τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας που θυμίζουν σκούρα φρούτα, όπως το φραγκοστάφυλο, βότανα, κέδρο και γλυκόριζα. Ίσως τα αρώματα από τις πιο ζεστές περιοχές είναι πιο ώριμα και πιο γλυκά και να πηγαίνουν στο στυλ προς τα Νεοκοσμήτικα δείγματα, όμως το γενικότερο στυλ είναι πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά Cabernet. Επωφελούνται από την ωρίμαση στην δρυ και αποδεδειγμένα τα Ελληνικά κρασιά έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν για πολλά χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται να τους δώσουμε αρκετό χρόνο για να εξελιχθούν και να ξεδιπλώσουν όλα τα χαρακτηριστικά τους βγάζοντας αρώματα καπνού, μανιταριού και γης. Τα δείγματα που δεν ‘περνάνε’ από βαρέλι είναι λίγα, καθώς η ποικιλία είναι αρκετά ‘άγρια’ στην νεότητα της.

Το Cabernet Sauvignon είναι η κατάλληλη ‘παρέα’ για χαρμάνια, χαρίζοντας απλόχερα την δύναμη του, την οξύτητα του και τον σύνθετο χαρακτήρα του, σε όποια ποικιλία και αν αναμιχθεί. Εκτός από το Merlot και το Cabernet Franc που είναι ένα ‘διεθνές’ χαρμάνι και το συναντάμε σχεδόν παντού εντός και εκτός χώρας, με τα πιο χαρακτηριστικά Ελληνικά παράδειγματα να είναι η Δράμα και η Καβάλα (Φεγγίτες ερυθρός), σε όποια χώρα και όποια περιοχή και να φυτευτεί, ‘χαρμανιάζετε’ με τις τοπικές ποικιλίες.

Στην Βόρεια Ελλάδα αναμιγνύεται με το Λημνιό (Μετόχι Χρωμίτσας Ερυθρός, Κορμίλιτσα ερυθρός) και το Ξινόμαυρο (Κτήμα Βογιατζή ερυθρός) κυρίως. Το ζευγάρι Cabernet Sauvignon/Αγιωργίτικου είναι δημοφιλές όχι μόνο στην Πελοπόννησο όπου δίνει μεγάλα κρασιά όπως ο Μέγας Οίνος, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως η Αττική (Οινότρια Γη) και η Ήπειρος (Κατώγι Αβερώφ Ερυθρός).

Στο ‘παιχνίδι’ της ανάμιξης με το Cabernet μπαίνει και το Syrah (Πλούτος), όπως γίνεται στην Αυστραλία με μεγάλη επιτυχία. Στις ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα στην Χαλκιδική, επιτρέπεται η χρήση του μαζί με το Cabernet Franc σε ποσοστό μέχρι 30% (Chateau Porto Carras). Μόλις σε δύο Ελληνικές ζώνες ΠΟΠ επιτρέπεται η χρήση μικρού ποσοστού διεθνών ποικιλιών. Σκεφτείτε λοιπόν, οποιοδήποτε συνδυασμό ποικιλιών που να συμμετέχει το Cabernet Sauvignon και έχετε πολλές πιθανότητες να βρείτε αντίστοιχο κρασί!

Και για να μην το ανοίξετε με ‘λάθος’ φαγητά, η δομή και ο πλούτος των Cabernet Sauvignon, είτε είναι μονοποικιλιακά είτε χαρμάνια, απαιτούν πλούσια πιάτα και κυρίως πιάτα με βάση το κρέας. Τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι σαλάτες και τα λαχανικά αποκλείονται από το τραπέζι όταν υπάρχει Cabernet στο ποτήρι.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: