Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Εντυπώσεις από τα ΒορΟινά του 2017

Εντυπώσεις από τα  ΒορΟινά του 2017
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η ετήσια εκδήλωση των Οίνων της Βορείου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου! Στις 30 του μήνα λοιπόν φέτος, στο ξενοδοχείο Χίλτον, με πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού, τόσο επαγγελματιών όσο και οινόφιλων. Συμμετείχαν 25 οινοποιοί από την Μακεδονία, την Ήπειρο και την περιοχή του Ολύμπου, σε μία εξαιρετική διοργάνωση.

Το House of Wine ήταν εκεί! Δοκιμάσαμε και θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Σαν γενική εικόνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Βόρεια Ελλάδα παράγει μοντέρνα και καλοφτιαγμένα κρασιά. Είναι βέβαια κάτι που διαπιστώνουμε σχεδόν κάθε χρόνο. Αν και το ποσοστό των κρασιών από διεθνείς ποικιλίες παραμένει υψηλό, παρατηρήσαμε ότι οι καινούριες προτάσεις, αφορούσαν κυρίως κρασιά από γηγενείς ποικιλίες.

Στα λευκά κρασιά οι Ελληνικές ποικιλίες εκπροσωπήθηκαν από την Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Θα περίμενε κανείς ότι η Μαλαγουζιά θα έβγαινε πρώτη στην κούρσα αυτών των ποικιλιών, όμως έχω την εντύπωση ότι τα κρασιά από Ασύρτικο, αυτή την φορά ήταν περισσότερα. Και δεν μιλάμε μόνο για χαρμάνια, αλλά και για τα μονοποικιλιακά είτε δεξαμενής, είτε ‘περασμένα’ από βαρέλι. Γενικότερα το επίπεδο των Ασύρτικων ήταν πολύ υψηλό. Ξεχώρισα όμως το Ασύρτικο Τέχνη Οίνου 2015, το Emphasis Παυλίδη 2015, αλλά και το καινούριο Ασύρτικο του Κτήματος Άlpha. Από τις Μαλαγουζιές, η Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου ήταν κλασικά πολύ καλή όπως και η Μαλαγουζιά Κτήμα Porto Carras αλλά και αυτή από το Κτήμα Κίτρους.

Από αυτά τα αρωματικά χαρμάνια, που ‘παίζουν’ ανάμεσα σε Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Sauvignon Blanc, όπως το Thema λευκό, δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιο, καθώς ήταν πολλά αυτά που πάλι θα δυσκολευόμαστε να τα βρούμε, πριν ακόμα φτάσει το Καλοκαίρι!

Οι νέες αφίξεις ήταν αρκετές και κυρίως στις κατηγορίες των λευκών και των ροζέ, με το Κτήμα Πόρτο Καρράς να προτείνει 4 ολοκαίνουρια κρασιά, μεταξύ αυτών ένα γλυκό από λιαστό Λημνιό και το λευκό ‘αδερφάκι’ του ιστορικού Chateau Πόρτο Καρράς. Το οινοποιείο Κεχρή παρουσίασε δύο νέες ρετσίνες, η μία με κάποιο αφρισμό και η άλλη ροζέ. Σίγουρα κάποια από αυτά θα τα βρείτε πολύ σύντομα στα ράφια του House of Wine.

Μας έλειψαν κάποια οινοποιεία από την Νάουσα, καθώς η περιοχή εκπροσωπήθηκε μόνο από το Κτήμα Φουντή, τον Κυρ Γιάννη, το οινοποιείο Μπουτάρη αλλά και το Vaeni. Παρόλα αυτά η Νάουσα 1879 Μπουτάρη, η Ράμνιστα και η Νάουσα Κτήμα Φουντή έβγαλαν ασπροπρόσωπη την περιοχή! Μιλώντας για Ξινόμαυρα, να πάμε και στο Αμύνταιο, όπου ξεχωρίσαμε το Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα από το Κτήμα Άlpha αλλά και το One όπου το Ξινόμαυρο συναντά την Μαυροδάφνη στην χρονιά του 2010 και ήταν πραγματικά εντυπωσιακό κρασί. Θα ήταν παράλειψη να μην σταθούμε στον Γουμένισσα Χατζηβαρύτη αλλά και στην Ραψάνη Grande Reserve Τσάνταλη, που η ποιότητα τους βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Η Δράμα, επίσης, είχε μικρή συμμετοχή, με το όνομα ‘Λαζαρίδη’ να απουσιάζει από την έκθεση, καθώς τα οινοποιεία του Νίκου Λαζαρίδη και του Κώστα Λαζαρίδη δεν συμμετείχαν. Το Κτήμα Παυλίδη όμως και το Κτήμα Τέχνη Οίνου μας υπενθύμισαν ότι αυτή η περιοχή είναι σπουδαία!

Η Ήπειρος έδωσε ‘βροντερό’ παρόν, εκπροσωπούμενη με τα 3 σπουδαιότερα οινοποιεία, τον Γκλίναβο και το Ζοίνος από την Ζίτσα και το Κατώγι Αβέρωφ από το Μέτσοβο. Εδώ δοκιμάσαμε πολλά αφρώδη, όπου ξεχώρισε το Ντεμπίνα Γκλίναβος αλλά και η Primus Ζίτσα. Το Κατώγι Αβέρωφ, παρουσίασε την νέα του σειρά Inima από το οποίο ξεχώρισα την Νεγκόσκα.

Παράλληλα με την εκδήλωση, έγινε η παρουσίαση του Wine in Moderation – art de Vivre από τον Στέλιο Φιλόπουλο αλλά και ενημέρωση του κοινού για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα. Ακολούθησε παρουσίαση από την διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη για τα οφέλη στην υγειά που μπορεί να έχει η ασφαλής κατανάλωση κρασιού.

Στα πλαίσια των Βοροινών, πραγματοποιήθηκε και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Οινοχόου. Συμμετείχαν συνολικά 15 οινοχόοι. Τις δύο πρώτες θέσεις για πρώτη φορά κατέκτησαν δύο οινοχόοι από την Βόρειο Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην Χαλκιδική και στην Θεσσαλονίκη. Νικήτης και καλύτερος Έλληνας Οινοχόος αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, που εργάζεται ως οινοχόος στο Danai Beach Resort and Villas. Την δεύτερη θέση κέρδισε ο Θεολόγος Πλακόπουλος, επίσης οινοχόος στο Danai Beach Resort and Villas αλλά και στο Radikal στην Θεσσαλονίκη. Την τρίτη θέση κατέκτησε ο Ελευθέριος Χανιαλίδης, που εργάζεται στην Cava Vegera, στην πρώτη του συμμετοχή στον διαγωνισμό. Να πούμε εδώ ότι και οι τρεις φιναλίστ, ‘ανέβηκαν’ για πρώτη φορά στην ‘σκηνή’, διαγωνιζόμενοι στην τελική φάση μπροστά στο κοινό.

Βοροινά ξανά στην Αθήνα σε ένα χρόνο από τώρα! Προς το παρόν απολαύστε τα κρασιά του Βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, επιλέγοντας από την συλλογή του House of Wine.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: