Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Δοκιμάζοντας παλιές χρονιές του βραβευμένου Άγιου Χρόνου

Δοκιμάζοντας παλιές χρονιές του βραβευμένου Άγιου Χρόνου
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Κτήμα Αβαντίς, που όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στην Εύβοια λίγο έξω από την Χαλκίδα, στην περιοχή Μύτικα, σαρώνει τα μετάλλια εντός και εκτός χώρας! Αν σας λέγαμε ότι θα αφιερώσουμε ένα κείμενο σε ένα πολυβραβευμένο κρασί και να μαντέψετε την ποικιλία, ποια θα λέγατε πρώτη? Βάση πιθανοτήτων και αναλογιζόμενοι τις ετικέτες που δημιουργούν στο Κτήμα Αβαντίς, νομίζω ότι όλοι θα ποντάρατε στο Syrah! Και θα κερδίζατε, γιατί θα μιλήσουμε για τον Άγιος Χρόνο.

Το έχουμε πει-γράψει πολλές φορές, το ότι το Syrah έχει τόσο μεγάλη και τόσο επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Κτήμα Αβαντίς και στον Απόστολο Μούντριχα που ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν και ασχολήθηκαν με αυτή την ποικιλία. Έχει ειπωθεί επίσης πολλές φορές, ότι η αγαπημένη περιοχή εκτός Ελλάδας και αυτή που ενέπνευσε τον Απόστολο είναι η κοιλάδα του Ροδανού και τα μεγάλα κρασιά από το Cote Rotie, το Hermitage και τις υπόλοιπες υποπεριοχές. Στο Cote Rotie λοιπόν, τα σταφύλια του Syrah αναμιγνύονται με μικρό ποσοστό σταφυλιών της λευκής ποικιλίας Viognier και οινοποιούνται μαζί για να τιθασευτεί ο στιβαρός χαρακτήρα της ποικιλίας και να της δώσει ακόμα πιο γοητευτικό αρωματικό ύφος. Έτσι ακριβώς φτιάχνουν και στο κτήμα Αβαντίς τον Άγιο Χρόνο, σε αναλογία 92% Syrah και 8% Viognier που τρυγώνται μαζί. Το κρασί μετά ωριμάζει για 14-16 μήνες σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια.

Να πούμε εδώ ότι αν και σε αυτό το κείμενο θα εστιάσουμε στον Άγιο Χρόνο, το Κτήμα παράγει τρία ακόμα κρασιά από Syrah το Syrah Κτήμα Αβαντίς, το Collection Αβαντίς, το γλυκό Syrah Princess αλλά και αρκετά ακόμα ερυθρά και ροζέ κρασιά όπου συμμετέχει η ποικιλία: Πλαγιές Γερακιών ερυθρός, Κτήμα Αβαντίς ροζέ, Κτήμα Αβαντίς ερυθρό.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Κτήματος για να δω τις διακρίσεις-μετάλλια και να τις αναφέρω, μέτρησα ‘μόνο’ 19 για τον Άγιο Χρόνο, ένα κρασί που ξεκίνησε να παράγεται το 2005, οπότε το κείμενο θα γέμιζε μόνο με αυτές! Έτσι θα σταθώ στις δύο τελευταίες διακρίσεις του κρασιού. O Άγιος Χρόνος του 2011, απέσπασε Platinum μετάλλιο στο Decanter Wine Awards 2016 με βαθμολογία 95/100 και ο Άγιος Χρόνος 2012, διπλό χρυσό στο διαγωνισμό Sakura Award 2017.

Όταν οι διακρίσεις είναι τόσες πολλές και τόσο σημαντικές πρέπει να τις γιορτάζουμε. Και αυτό κάναμε εμείς, προσκεκλημένοι από το Κτήμα σε ένα γεύμα με τα κρασιά του στο Tudor Hall, με αποκορύφωμα μία κάθετη γευσιγνωσία 5 χρονιών του Άγιου Χρόνου.

Αφού απολαύσαμε τα νοστιμότατα λευκά του Αβαντίς (Μαλαγουζιά Αβαντίς, Sauvignon Blanc Αβαντίς, Lenga και δύο χρονιές Σαντορίνη Άφουρα) με τα επίσης νόστιμα πιάτα του εστιατορίου και άψογα συνδυασμένα μεταξύ τους, περάσαμε στην δοκιμή 5 Άγιων Χρόνων, δύο πιο φρέσκων και των τριών πρώτων εσοδειών του κρασιού.

Άγιος Χρόνος 2012:


Το χρώμα του κρασιού είναι βαθύ πορφυρό και προδίδει την νεότητα του. Το άρωμα του είναι γεμάτο φρεσκάδα αν και λίγο ντροπαλό ακόμα, με άφθονα αρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχο το βύσσινο και το δαμάσκηνο, με νότες γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας γάλακτος και καραμέλας βουτύρου αλλά και νότες δρυός που εκφράζονται με την βανίλια και είναι πολύ καλά ενσωματωμένες μέσα στο κρασί. Στο στόμα είναι στιβαρό, με αισθητές αλλά πολύ καλής ποιότητας τανίνες, αρκετή οξύτητα και επίγευση που διαρκεί. Σίγουρα είναι εξαιρετικό κρασί που θα εξελιχθεί για μία δεκαετία ακόμα και θα αποκτήσει ακόμα πιο πολύπλοκο χαρακτήρα.

Άγιος Χρόνος 2011.


Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο με πορφυρές ανταύγειες. Αρωματικά φαίνεται εξίσου φρέσκο, όμως εδώ ο χαρακτήρας είναι ακόμα πιο σύνθετος και με περισσότερα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Το βύσσινο είναι έντονο και εδώ, με αρκετά ανθικά στοιχεία, μαύρη σοκολάτα, φυτικότητα και απαλά πιπεράτο χαρακτήρα σε συνδυασμό με πολύ διακριτική βανίλια. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με βελούδινες τανίνες, ζωηρή οξύτητα, πυκνό φρούτο, το βαρέλι όμορφα δεμένο με το υπόλοιπο σύνολο και κάποιες νύξεις καπνού στο τελείωμα που διαρκεί για πολύ ώρα! Το κρασί αυτό τώρα έχει αρχίσει να δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες του και είναι σίγουρο ότι θα μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο αν το περιμένουμε για 10 με 15 χρόνια.

Τα δύο αυτά κρασιά συνδυάστηκαν με Μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ μανιταριών και τρούφα. Το πιάτο ταίριαξε καλά και με τα δύο κρασιά, ιδιαίτερα οι ‘μπουκιές’ που είχαν ολόκληρο πιπέρι και έσπασε μέσα στο στόμα.

Άγιος Χρόνος 2007:


Το χρώμα του κρασιού ήταν βαθύ κόκκινο με κάποιες κεραμιδή ανταύγειες. Εδώ το φρούτο είναι πολύ ζωηρό αλλά στην ώριμη μορφή του και θυμίζει μαρμελάδες κερασιού και δαμάσκηνου ενώ εμφανίζει αρκετά πιπεράτα στοιχεία (τα περισσότερα από την ‘ώριμη’ τριάδα) αλλά και νύξεις καπνού και γης. Στο στόμα είναι πολύ ζουμερό και νόστιμο με λιωμένες τανίνες και μπαχαρένιο τελείωμα. Αυτό είναι το πιο ώριμο κρασί από όλα. Θεωρώ ότι τώρα, σχεδόν 10 χρονιά μετά, είναι στα καλύτερα του και αν έχετε κανένα κρασί από αυτή την χρόνια πιείτε την μέσα στον επόμενο χρόνο.

Άγιος Χρόνος 2006:


Το χρώμα του κρασιού είναι πάλι βαθύ κόκκινο με κάποιες κεραμιδή ανταύγειες. Αυτό το κρασί είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς άλλαζε συνεχώς όσο έμενε στο ποτήρι. Στην αρχή έβγαινε ένα πολύ ώριμο φρούτο που πήγαινε προς τα αποξηραμένα φρούτα, μαζί με κάποιες ζωικές νότες και νύξεις πτητικής. Μετά από λίγα λεπτά, το φρούτο πήρε πιο φρέσκια μορφή, η πτητική ‘έφυγε’ ενώ έκαναν την εμφάνιση τους αρώματα ελιάς, σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα ήταν εκπληκτικό και απίστευτα νόστιμο, φουλ στο φρούτο και την σοκολάτα αλλά και αρκετά κομψό. Σίγουρα ένα κρασί που ο χρόνος το έχει βοηθήσει πολύ και θεωρώ ότι μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον 4-5 χρόνια ακόμα.

Άγιος Χρόνος 2005:


Πάλι το χρώμα του κρασιού είναι βαθύ κόκκινο με αρκετές κεραμιδή ανταύγειες όμως. Είναι αρκετά αρωματικό και ρωμαλέο για την ηλικία του (11 χρόνια), με μαρμελάδες φρούτων όπως το δαμάσκηνο και το κεράσι, αποξηραμένη ντομάτα και γλυκά μπαχάρια μαζί με κάποια αποξηραμένα λουλούδια. Στο στόμα είναι πάλι απολαυστικό και πληθωρικό με περισσότερη φρεσκάδα από ότι στην μύτη, με βελούδινες τανίνες αλλά και μία πολύ ευχάριστη σοκολατένια επίγευση. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά παραγωγής του κρασιού και στέκεται πολύ καλά χρόνο. Σίγουρα θα μπορούσε να εξελιχθεί για 3 με 4 χρόνια ακόμα!

Τα τρία αυτά κρασιά συνδυάστηκαν με Μοσχαρίσια μάγουλα με αφρό πατάτας και τριλογία πιπεριού. Ο ώριμος χαρακτήρας του σιγοψημένου μάγουλου έδεσε πολύ καλά με τον ώριμο χαρακτήρα των κρασιών. Η επιλογή να μπει ένα ‘ ελαφρώς ψημένο’ μοσχαρίσιο φιλέτο με τα φρέσκα κρασιά και ένα ‘πολύ μαγειρεμένο’ κρέας με τα ώριμα κρασιά ήταν πολύ καλή!

Στην εισαγωγή που έκανε ο Απόστολος, πριν ξεκινήσει το γεύμα, μας είπε ότι θεωρεί ότι ένα μεγάλο και πολυβραβευμένο κόκκινο κρασί πρέπει να έχει και την ικανότητα να παλαιώνει και να εξελίσσεται στον χρόνο. Οπότε εκτός από τον εορτασμό, η επιλογή να δοκιμάσουμε κρασιά από τις τρεις πρώτες εσοδείες του κρασιού 2005, 2006, 2007 είχε σαν σκοπό, να δούμε αν το κρασί έχει την δυνατότητα να παλαιώνει και ότι πραγματικά αξίζει αυτές τις διακρίσεις. Και όπως θα διαπιστώσατε από τις περιγραφές των κρασιών, ο Άγιος Χρόνος εξελίσσεται όμορφα στον χρόνο και είναι σίγουρα ένα μεγάλο κρασί!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS



Γιορτάζοντας την επιτυχία του πολυβραβευμένου Άγιου Χρόνου και συμμετέχοντας στον εορτασμό του από το Κτήμα Αβαντίς, σας δίνουμε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα πραγματικά μεγάλο κρασί με όφελος 15%!. Για λίγες ημέρες μόνο, γι' αυτό... προλάβετε!

Μοιραστείτε το άρθρο: