8 Κυριακάτικα φαγητά με τα κρασιά που θα τα συνοδεύσουν

8 Κυριακάτικα φαγητά με τα κρασιά που θα τα συνοδεύσουν
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μπορεί η εικόνα γύρω από ένα τραπέζι όπου είναι συγκεντρωμένη όλη η οικογένεια, γονείς, παιδιά, συχνά παππούδες και γιαγιάδες, να μην είναι τόσο συχνή στις μέρες μας, μπορεί πολλές φορές πια, το Κυριακάτικο γεύμα μιας οικογένειας να είναι ‘έξω’ σε κάποιο εστιατόριο, ταβέρνα, μεζεδοπωλείο ή όποιο άλλο είδος ‘φαγάδικου’ επιλέγει, μπορεί ακόμα και όταν τελικά συγκεντρώνεται η οικογένεια στο σπίτι, με φίλους και συγγενείς ή χωρίς, τα φαγητά να είναι πιο μοντέρνα και η ‘μαγείρισσα’ ή ο ‘μάγειρας’ να πειραματίζεται με το φαγητό και τις νέες γεύσεις, μπορεί, μπορεί μπορεί… Όσα ‘μπορεί’ και να παραθέσουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας σαν το Κυριακάτικο φαγητό, ακόμα και σαν νοσταλγία, δεν μπορεί να μην περιέχει κάποια αγαπημένα, μαμαδίστικα, γιαγιαδίστικα, ή όπως αλλιώς θέλουμε να τα πούμε, φαγητά και αυτά δεν είναι το Μοσχάρι Wellington, το χοιρινό με ανανά ή το λιγκουίνι με πέστο μπρόκολου! Είναι το γιουβέτσι, το κρεατάκι με πατατούλες στον φούρνο, τα σουτζουκάκια, ο μουσακάς και άλλα τέτοια Ελληνικότατα και μπελαλίδικα φαγητά που απαιτούν πολύ χρόνο μαγειρέματος, τον οποίο δύσκολα βρίσκουμε τις καθημερινές.

Διαλέξαμε 8 από αυτά τα αγαπημένα φαγητά και θα σας προτείνουμε κρασιά για να τα ταιριάξετε. Αν και δίνουμε έμφαση στα κρασιά από τον Ελληνικό αμπελώνα, υπάρχουν και προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα, όπου θεωρούμε ότι ο συνδυασμός αξίζει την προσοχή σας!

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο:


Βγαίνοντας από την πολυκατοικία την Κυριακή, πάντα μου έρχονται γνώριμες μυρωδιές και η πιο συχνή από αυτές είναι κάποιο κρέας με πατάτες στον φούρνο. Θα φτιάξουμε λοιπόν ένα κοτοπουλάκι με πατατούλες σιγοψημένα στον φούρνο, με λεμονάκι και ριγανίτσα. Κάποιοι θα προσθέσουν και άλλα υλικά όπως η μουστάρδα, το δεντρολίβανο ή σκόρδο για να το κάνουν λίγο πιο πλούσιο ή έντονο! Το καλό με αυτό το φαγητό είναι ότι μαγειρεύεται σχετικά εύκολα και το ακόμα καλύτερο είναι ότι και οι επιλογές των κρασιών είναι αρκετές αφού μπορούμε να επιλέξουμε και από την κατηγορία των λευκών και από των ροζέ κρασιών, αποκλείοντας μόνο τα πολύ ελαφριά κρασιά και αυτά που ‘γλυκίζουν’ ελαφρώς. Όλα τα κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι και έχουν αρκετό φρούτο όπως το Λυραράκης - Βιδιανό “Ιππόδρομος" ή το Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay θα σταθούν όμορφα δίπλα στις πιο πλούσιες εκδοχές αυτού του φαγητού, ενώ ένα ροζέ όπως το Sun Rose ή ένα λευκό όπως η Μαλαγουζιά Alexandra θα συνοδεύσουν τα πιο ελαφριά πιάτα. Και χοιρινό να βάλουμε στον φούρνο, τα ίδια κρασιά θα συνδυαστούν όμορφα!

Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες:


Και άλλο ένα ‘κρέας’ στον φούρνο! Στο αρνάκι δεν θα βάλουμε λεμονάκι αλλά μπόλικο δεντρολίβανο και σκορδάκι και με δεδομένο ότι έχουμε ένα κόκκινο κρέας, τα κρασιά που θα διαλέξουμε θα είναι διαφορετικά από αυτά που ήπιαμε με το κοτόπουλο και σίγουρα προς την πλευρά των κόκκινων. Θα το συνδυάσουμε με ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος ή με μία Γουμένισσα όπως η Γουμένισσα Χατζηβαρύτη. Σε διεθνή ποικιλία θα πάμε σε ένα Pinot Noir και θα ανοίξουμε ένα Ελληνικό όπως το Δύο φίλοι Pinot Noir ή ένα από Βουργουνδία όπως το Côte de Beaune από τον Droujin. Τα κρασιά αυτά θα μπορούσαν να είναι και η επιλογή μας για το Πασχαλινό τραπέζι και το σουβλιστό αρνάκι, αφού οι μέρα πλησιάζει!

Γιουβέτσι:


Με αρνάκι ή μοσχαράκι συνήθως το φτιάχνουμε αλλά και με ντομάτα, μπαχαρικά, κριθαράκι και πολύ χρόνο για να σιγοψηθεί το κρέας και να μαλακώσει. Είναι κόκκινα κρέατα και τα δύο, έχουμε και μπόλικη ντοματούλα οπότε αναζητάμε και πάλι ένα κόκκινο κρασί με υψηλή οξύτητα. Θα προτείνουμε ξανά Ξινόμαυρο αλλά αυτή την φορά θα πάμε προς την Νάουσα και θα επιλέξουμε την Νάουσα Διαμαντάκος ή την Ράμνιστα Κυρ Γιάννη.

Σουτζουκάκια:


Στα σμυρναίικα σουτζουκάκια, η συνταγή θέλει το ψωμί να μουλιάζεται σε κόκκινο κρασί για να γίνουν πολύ νόστιμα οπότε το ανοιχτό μπουκάλι κρασιού, θα σας βάλει σε πειρασμό από νωρίς! Ο μοσχαρίσιος κιμάς, το τηγάνισμα, η ντομάτα και τα πολλά και έντονα μπαχαρικά είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στον συνδυασμό. Αναζητάμε κόκκινα κρασιά με οξύτητα (την οξύτητα την αναζητάμε πάντα όταν έχουμε πιάτα που περιέχουν ντομάτα), σχετικά γεμάτο σώμα αλλά όχι πολύ υψηλό αλκοόλ λόγω του πικάντικου χαρακτήρα. Σίγουρα τα Ξινόμαυρα που έχουμε προτείνει έως τώρα θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στα σουτζουκάκια, όμως μπορούμε να πάμε και σε ένα Cabernet Sauvignon από υψηλό υψόμετρο όπως το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon ή το Rossiu di Munte - Γινιέτς αλλά και μία Νεμέα όπως η Grande Cuvée Nemea Σκούρα.

Μοσχαράκι κρασάτο:

 
Επειδή δύο συνεχόμενες Κυριακές φάγαμε κοκκινιστά φαγητά, θα επιλέξουμε και ένα κρασάτο και ίσως λίγο λεμονάτο κρέας κατσαρόλας που θα το απολαύσουμε με ένα σπυρωτό πιλάφι. Επειδή θα βάλουμε λίγο λεμονάκι θα σβήσουμε με λευκό κρασί, οπότε θα επιλέξουμε και ένα επίσης λευκό κρασί για να ταιριάξουν με το πιάτο ακόμα και αν το μοσχάρι είναι κόκκινο κρέας. Τα ‘βαρελάτα’ λευκά κρασιά είναι και εδώ μία πολύ καλή επιλογή αρκεί να έχουν και υψηλή οξύτητα. Το Nostos Roussanne, το Κτήμα Χατζημιχάλη - Καπνίας "Αμπελοτόπι Ζυγός” αλλά και το Cuvée Alexandre Chardonnay από τον διεθνή αμπελώνα θα συνοδεύουν υπέροχα το μοσχαράκι σας. Και με χοιρινό να το κάνετε ή αρνάκι, πάλι τα ίδια κρασιά θα σας καλύψουν.

Πατσίτσιο:


Αυτή την μυρωδιά με το μοσχοκάρυδο πάνω από την μπεσαμέλ και το ξεροψημένο τυράκι που μύριζε όταν έβγαζε η γιαγιά μου το ταψί από τον φούρνο, δεν θα την ξεχάσω ποτέ ακόμα και αν είμαι από τους ελάχιστους που το παστίτσιο δεν είναι στα πιο αγαπημένα μου φαγητά. Εδώ έχουμε κιμά, μακαρόνια, τυράκι και μπεσαμέλ στον φούρνο. Ο κιμάς μας πάει προς τα κόκκινα κρασιά, αλλά όχι στα πολύ πλούσια και σκεφτόμαστε μία Λημνιώνα όπως η Λημνιώνα Ζαφειράκη ή αν θέλουμε κάτι από τον διεθνή αμπελώνα ένα Sangiovese όπως το Castellare Chianti Classico.

Μουσακάς:

 
Είμαστε κοντά στο καλοκαίρι, οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε σε αυτές τις επιλογές τον Μουσακά! Πλησιάζει άλλωστε και ο καιρός όπου η μελιτζάνα θα είναι πολύ γλυκιά και νόστιμη και θα μας χαρίσει το απόλυτο καλοκαιρινό Κυριακάτικο φαγητό. Κιμάς, ντομάτα, μελιτζάνες, πατάτες και μπεσαμέλ είναι τα βασικά συστατικά. Πλούσιο φαγητό, με πρωτεΐνη, λίπος και αρώματα, οπότε προσανατολιζόμαστε σε κόκκινα κρασιά με μέτριο σώμα και αρκετή οξύτητα όπως ένα Αγιωργίτικο και επιλέγουμε το Semeli Nemea Reserve. Σε διεθνή ποικιλία θα πιούμε ένα Merlot και συγκεκριμένα το Αέναον Λαντίδη.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι:


Ουσιαστικά αυτό το φαγητό δεν είναι Κυριακάτικο, αφού συνήθως τα Κυριακάτικα φαγητά βασίζονται στο κρέας. Είμαστε όμως μέσα στην Σαρακοστή και ίσως κάποιοι νηστεύουν, οπότε θα μαγειρέψουμε και ένα νηστίσιμο φαγητό. Το χταποδάκι είναι από τα θαλασσινά που αγαπά τα κόκκινα κρασιά περισσότερο από τα λευκά, ειδικά όταν μαγειρεύεται με ντομάτα. Οπότε θα επιλέξουμε ένα ερυθρό κρασί με μέτριο επίπεδο τανινών όπως το Λημνιό Κίκονες, το Μαύρο Καλαβρυτινό Τετράμυθος ή το Δάφνιος ερυθρός του Δουλουφάκη. Αν δεν θέλουμε κόκκινο, μπορούμε να πάμε και σε ένα πλούσιο ροζέ κρασί όπως το Κτήμα Θεόπετρα ροζέ ή ο Βυσσινόκηπος Παλυβού.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μιλώντας για την Μαυροδάφνη

Μοιραστείτε το άρθρο: