7 κρασιά εκτός από Ξινόμαυρο για τον Οβελία
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Ξινόμαυρο ταιριάζει με τον οβελία! Το έχουμε γράψει αρκετές φορές, τόσο που είναι κλισέ πια! Η υψηλή οξύτητα του κρασιού μπορεί να σβήσει την λιπαρότητα του αρνιού ενώ ταυτόχρονα το λίπος του κρέατος θα απαλύνει τις τανίνες του κρασιού! Έτσι λοιπόν, αν επιλέξετε ένα Ξινόμαυρο όπως η Ράμνιστα και η Νάουσα Μαρκοβίτη ή ένα χαρμάνι με Ξινόμαυρο όπως η Ραψάνη Επιλεγμένη ή η Γουμένισσα Χατζηβαρύτη είναι δεδομένο ότι θα δέσουν πολύ όμορφα με το αρνάκι σας.

Τι γίνεται όμως με όσους δεν θέλουν Ξινόμαυρο, είτε επειδή δυσκολεύονται με τον τανικό χαρακτήρα αυτών των κρασιών είτε γιατί θέλουν να δοκιμάσουν και άλλα κρασιά, είτε γιατί θέλουν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους καλεσμένους τους? Το αρνάκι ή το κατσικάκι είναι από τα κρέατα που βρίσκουν εύκολα φίλους σε πολλές ποικιλίες ή στυλ κρασιών. Έτσι, οι επιλογές για τον παραδοσιακό οβελία και όλες τις άλλες νοστιμιές που θα βγουν στο Πασχαλινό τραπέζι αλλά και σε αυτό της Ανάστασης είναι πολλές! Και από τον Ελληνικό και από τον διεθνή αμπελώνα! Αρκεί τα κρασιά που θα επιλέξουμε να έχουν υψηλή οξύτητα και σχετικά μέτριο σώμα.

Σας προτείνω λοιπόν 7 διαφορετικά κρασιά, όπου δεν συμμετέχει το Ξινόμαυρο αλλά έχουν όλα τα ‘εφόδια’ για να πάρουν θέση στο Πασχαλινό σας τραπέζι!

Λημνιώνα, Κτήμα Θεόπετρα.


Αισθητή οξύτητα, αρκετές αλλά ευγενικές τανίνες, φρούτα, βότανα και απαλά βαρελάτος χαρακτήρας! Ότι δηλαδή αναζητάμε στα κρασιά που θα συνοδεύσουν τα Πασχαλινά εδέσματα με βάση το αρνί. Δοκιμάστε το και με κοκκινιστά γαρδουμπάκια αλλά και με ένα Μακεδονίτικο σαρμά ή μία γεμιστή μπόλια αν είστε τυχεροί και βρεθούν στο τραπέζι σας.

Pinot Noir, Κτήμα Άλφα.


Το Pinot Noir είναι ακόμα μία ερυθρή ποικιλία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε για να απογειώσει ένα πιάτο με αρνάκι! Ακόμα περισσότερο τα αρνάκια που δεν θα ‘σουβλιστούν΄ αλλά θα σιγοψηθούν στον φούρνο. Και εδώ έχουμε, κατά την γνώμη μου, το πιο τυπικό Ελληνικό Pinot Noir, από το ψυχρό Αμύνταιο και το Κτήμα Άλφα, που θα δέσει όμορφα και με όλα τα κοκκινιστά μεζεδάκια, τα τυράκια αλλά και με το χοιρινό που πιθανότατα θα επιλέξουν όσοι δεν τρώνε αρνάκι.

Castellare - Chianti Classico

Για όσους θέλουν να πάνε στον διεθνή αμπελώνα, η Τοσκάνη προσφέρει πολλές επιλογές καθώς το Sangiovese, η ποικιλία που είναι ταυτισμένη με την περιοχή, εμφανίζει υψηλή οξύτητα, ζωηρές τανίνες και βοτανικό χαρακτήρα. Αν το αρνάκι σας ειδικά έχει μαγειρευτεί με σκόρδο και δεντρολίβανο τότε μιλάμε για μία εξαιρετική επιλογή! Δοκιμάστε το και με μία κοκκινιστή μαγειρίτσα αλλά και με το κοκορέτσι.

Finca Allende, Rioja


Το να βρίσκουμε μία εξαιρετική Rioja από την χρονιά του 2004, σε αυτή την τιμή, είναι από μόνο του ένας λόγος για να γιορτάσουμε! Το ότι αυτό το κρασί έχει ότι θέλουμε για τον τέλειο γάμο με το αρνάκι είναι πραγματικά λαχείο! Με εξαίρεση τις σαλάτες των γιορτινών τραπεζιών, τα αυγά και ίσως μια πολύ λεμονάτη μαγειρίτσα, οτιδήποτε άλλο βγει στο τραπέζι δεν θα δυσκολέψει αυτό το κρασί!


Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός

 
Σίγουρα μπορούμε να βρούμε και κρασιά από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah που θα μπορούσαν να απογειώσουν το σουβλιστό σας και καπνισμένο από το κάρβουνο αρνάκι! Δεν θα πάμε όμως προς τα πολύ γεμάτα και πληθωρικά κρασιά αλλά σε επιλογές με πιο μέτριο σώμα όπως αυτό από το Κτήμα Γεροβασιλείου. Merlot, Syrah και Λημνιό συνθέτουν ένα απολαυστικό φρουτώδες και πολύπλοκο κρασί με απαλό καπνιστό χαρακτήρα που θα δέσει με τον καπνιστό χαρακτήρα του σουβλιστού αρνιού αλλά και πικάντικες νότες που σίγουρα ‘τραβάει’ το κοκορέτσι ή ένα πιπεράτο κοντοσούβλι.

Γενικότερα προτείνουμε κόκκινα κρασιά για τον οβελία, όμως επειδή οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι υψηλές, ή κάποιος απλά να μην θέλει να πιει κόκκινο κρασί, θα δώσουμε και δύο επιλογές από τα άλλα ‘χρώματα’ που να πλησιάζουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα καλό συνδυασμό.

Μαγικό Βουνό λευκό, Nico Lazaridi


Ένα κρασί πασπαρτού που θα μπορούσε να ταιριάξει με τα ορεκτικά των γιορτινών τραπεζιών, να συνοδεύσει το αρνάκι (και πολύ καλά μάλιστα αν δεν είναι σουβλιστό) αλλά και να συνδυαστεί και με την μαγειρίτσα. Ένα ζουμερό Sauvignon Blanc, με ωραίο καπνιστό χαρακτήρα και τραγανή οξύτητα που θα σας καλύψει σε όλες τις γιορτινές περιστάσεις που θα προκύψουν τις ημέρες του Πάσχα! Ακόμα και στην νηστεία!

Απλά ροζέ


Ένα καινούριο ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon φτιαγμένο για να συνοδεύει φαγητό. Το Πάσχα είναι η ιδανική ευκαιρία για να το βάλετε στο τραπέζι σας! Με αρκετή οξύτητα και ελάχιστες τανίνες θα τα βγάλει πέρα πολύ καλά με τον οβελία, όπως και να τον μαγειρέψετε αλλά και με το πικάντικο κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι που μπορεί να ‘γυρίζουν’ μαζί με το αρνί! Για τα ορεκτικά, τα τυριά αλλά και την μαγειρίτσα, δεν το συζητάμε ότι ταιριάζει, το θεωρούμε δεδομένο!



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS