Σε ποιες ποικιλίες θα ψάξουμε για ερυθρά ανοιξιάτικα κρασιά;
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αφήνοντας πίσω το Πάσχα και με τις θερμοκρασίες να παίρνουν τον ανήφορο, θα αρχίσουμε να ξεμυτίζουμε στο μπαλκόνι, να τρώμε έξω είτε είμαστε στο σπίτι είτε σε κάποιο εστιατόριο, οι διατροφικές μας συνήθειες να ‘ελαφραίνουν’ (τουλάχιστον τα φρέσκα λαχανικά θα έχουν μεγαλύτερη παρουσία) και μόλις δούμε και τις φωτογραφίες από τα πρώτα μπάνια των πιο τολμηρών θα ξέρουμε ότι φτάσαμε και στο καλοκαίρι!

Είναι η εποχή που ‘αναθεωρούμε’ και τις οινικές μας συνήθειες με τα κόκκινα να ‘αραιώνουν’ και να δίνουν την θέση τους σε λευκά και ροζέ κρασιά για να ταιριάξουν καλύτερα με τα φαγητά αλλά και με τις θερμοκρασίες. Τα υψηλόβαθμα και σούπερ πληθωρικά ερυθρά όπως και να το κάνουμε, δεν θα ‘τραβιούνται’ τόσο εύκολα από εδώ και πέρα. Ακόμα και αυτοί που δεν τα αποχωρίζονται, θα περιμένουν τις πιο δροσερές μέρες (μάλλον νύχτες) για να τα πιούν.

Όμως δεν χρειάζεται να αφήσουμε πίσω όλα τα κόκκινα κρασιά αυτούς τους μήνες (που δεν είναι και λίγοι στην χώρα μας) που οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται ψηλά. Υπάρχουν πολλά κόκκινα κρασιά που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά μας γεύματα.

Σίγουρα όλες οι ποικιλίες μπορούν να δώσουν πιο ελαφριά κρασιά, αν οινοποιηθούν κατάλληλα, με σκοπό την παραγωγή φρέσκων κρασιών, είτε μιλάμε για Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, είτε μιλάμε και για τις κατεξοχήν δυνατές ποικι