Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Arnea Kouzina Traditional: Μία τριήμερη διοργάνωση γεμάτη εκπλήξεις

Arnea Kouzina Traditional: Μία τριήμερη διοργάνωση γεμάτη εκπλήξεις
Από την Ροδή Τζανή

Το τριήμερο 11,12 & 13 Οκτωβρίου είχα την τύχη και την τιμή να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, σε έναν από τους πιο όμορφους και αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, την Αρναία και πιο συγκεκριμένα στο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Εκδηλώσεις που στόχο είχαν την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, των γεύσεων που δημιουργεί σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά προϊόντα, την προβολή του τόπου και της γαστρονομικής του παράδοσης, και που έγιναν στα πλαίσια του προωθητικού ταξιδιού του Mount Athos Area Kouzina στις αγορές του κόσμου. Ένα γαστρονομικό ταξίδι ξεκίνησε πριν 3 χρόνια. Ονομάστηκε Mount Athos Area Gourmet (και τώρα πια Mount Athos Area Kouzina), και είχε ως στόχο την προβολή της πλούσιας και πολυποίκιλης γαστρονομίας της προ του Άθω περιοχής, αυτή που όλοι μας γνωρίζουμε ως Τρίτο Πόδι της Χαλκιδικής.

Τα μέλη του Mount Athos Area Kouzina καθώς και οι τοπικοί παραγωγοί σε συνεργασία με την σεφ κα Ντίνα Νικολάου ,η οποία υπογράφει και τα μενού του promo tour της διοργάνωσης, παρουσίασαν στο κοινό τοπικά προϊόντα, παραδοσιακές συνταγές και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο όσα έχει να μας προσφέρει αυτός ο τόπος.

Και να είστε σίγουροι...έχει να μας προσφέρει πάρα πολλά...!!!

Μαγεμένη λοιπόν από την ομορφιά του τόπου, τους φιλόξενους "ζεστούς" ανθρώπους και έχοντας φυσικά γευτεί όλες αυτές τις νοστιμιές θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή μου την εμπειρία...που μεταξύ μας θα μου μείνει αλησμόνητη...!

Η γιορτή δεν θα μπορούσε να αρχίσει χωρίς τους μικρούς μας φίλους ,οι οποίοι σε μερικά χρόνια θα "πάρουν" την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους και θα μας πάνε ακόμη ένα βήμα "μπροστά" ...έτσι λοιπόν μαζεύτηκαν το πρωί της Παρασκευής στο δασάκι έτοιμοι και ορεξάτοι για παιχνίδια και μαθήματα μαγειρικής...

Ορεξάτη επίσης και πάντα χαμογελαστή ξεκινάει την πρώτη συνταγή και η chef όλης της διοργάνωσης κα Ντίνα Νικολάου μαζί με τον κ. Στάθη Παράσχο από το περίπτερο του «Ναυταθλητικού Ομίλου Στρατωνίου». Μας τηγανίζουν ψαράκια από τον Ακάνθιο Κόλπο εξηγώντας στους μαθητές πόσο καλό για την υγεία μας είναι το ψάρι ...

Ακολουθούν υπέροχοι λαχταριστοί λουκουμάδες με μέλι Αρναίας από τα χεράκια της κυρίας Καλλιόπης και της Σουλτάνας Αναστασιάδου της patisserie "Πλατεία Ολυμπιάδος"... με τη συμμετοχή και την υπογραφή της chef Ντίνας Νικολάου.

Στην συνέχεια αυτής της πολύ όμορφης γιορτής έγινε παρουσίαση του εκπληκτικού μελιού Αρναίας, στο περίπτερο «Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ», των Δημήτρη και Αργύρη Γεωργάκα.

Και το φαγοπότι συνεχίζεται...νοστιμότατη χωριάτικη τυρόπιτα με ελληνική φέτα Αρναίας Καραγιάννη, σούπα με βιολογικό τραχανά Βαρβάρας, όλα φτιαγμένα με τα καλύτερα παραδοσιακά υλικά και προϊόντα από κυρίες της Αρναίας και των γύρω περιοχών, "χρυσοχέρες" τις λέω εγώ, και τη chef Ντίνα Νικολάου. Εμείς φυσικά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να δοκιμάζουμε σαφώς με μεγάλη χαρά...κλείνοντας έτσι πολύ ευχάριστα την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων...!


Η επόμενη ηλιόλουστη μέρα ξεκινάει με μάθημα παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής από τις κυρίες - μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουλιανής, μας φτιάχνουν αμυγδαλωτά λουλούδια μικρασιάτικα.

Και κάπου εδώ έρχονται να κλέψουν την παράσταση μικρά παιδιά, φτιάχνοντας με την βοήθεια πάντα της chef Ντίνας Νικολάου, αφράτα κρουασάν με μαρμελάδα από φρούτα του δάσους και μέλι Αρναίας στο περίπτερο "Αφοι Λαλιώτη" ... του οποίου οι πίτες είναι νοστιμότατες.

Ακολουθεί μάθημα μαγειρικής με λαχταριστά μύδια Ολυμπιάδος, από τη μυδοκαλλιέργεια του κ. Αναστασίου ,αχνιστά με μπούκοβο, μουντοβίνα(κάτι που θα σας εξηγήσω με μεγάλη έκπληξη παρακάτω τι είναι) και ρύζι από το Στρυμώνα.

Στη συνέχεια την σκυτάλη (και την κουτάλα...) παίρνει ο κ. Δημήτρης Πολύζος και μας φτιάχνει με φέτα Καραγιάννη και ανθόμελο Αρναίας Γεωργάκα δυο υπέροχες συνταγές. Πανάρει την φέτα μέσα σε αλεύρι και πάπρικα στην μία και μέσα σε αλεύρι και δενδρολίβανο την άλλη, τις περνάει από σουσάμι, τις τηγανίζει και για τελείωμα ρίχνει από πάνω μέλι .Η chef Ντίνα Νικολάου αναλαμβάνει να μας δείξει ένα διαφορετικό food styling του πιάτου "αναβαθμίζοντας" και άλλο την συνταγή .

Και ήρθε η ώρα για κρασάκι ...!!! Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ένωσης οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" κα Αλεξάνδρα Ανθίδου μας παρουσίασε το οινοτουριστικό δίκτυο "Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος", μία από τις κύριες δραστηριότητες της ένωσης.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει από την εκδήλωση η κα Κλαούντια Παπαγιάννη, μια από τις λίγες γυναίκες στον ανδροκρατούμενο αυτό χώρο του κρασιού, που με την σειρά της μας παρουσίασε και μας πρόσφερε να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά κρασιά του κτήματός της, το οποίο βρίσκεται στην Αρναία. Δέκα υπέροχα κρασιά με χαρακτήρα που έχουν αποσπάσει μετάλλια και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Θέλω να γράψω τόσα πολλά για αυτήν την γυναίκα... και θα το κάνω σε ένα ειδικά προς τιμήν της επόμενο άρθρο... με κέρδισε από την πρώτη στιγμή! Με ξενάγησε με χαρά την Κυριακή μετά το τέλος της εκδήλωσης στο κτήμα της , μιλήσαμε αρκετή ώρα για όλα αυτά που ονειρεύεται να κάνει ακόμη καθώς και για όσα έχει ήδη κάνει για να φτάσει ως εδώ. Μου περιέγραψε όλη την διαδικασία που χρειάζεται για να φτάσει στο ποτήρι μας το σπουδαίο κρασί και φυσικά κάναμε μια δεύτερη prive γευσιγνωσία οι δυο μας κάτω στο ήσυχο 800 τ.μ κελάρι ανάμεσα σε δεκάδες δρύινα βαρέλια!

Έχω την αίσθηση ότι θέλω να μείνω εδώ για πάντα!

Όπως είπα θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτήν και για το κρασί, που είναι ο έρωτας της ζωής μου... προσεχώς λοιπόν! Έως τότε θα πίνω με μεγάλη χαρά τα εξαιρετικά κρασιά της που δεν παρέλειψα να πάρω φεύγοντας ...

Και αφού "ταξίδεψα" , αναπολώντας την στιγμή, όση ώρα έγραφα για τα κρασιά της Κλαούντια Παπαγιάννη, ας "προσγειωθώ" ξανά και ας συνεχίσω ...

Μετά από τέτοια γευσιγνωσία λοιπόν ακούω ότι συνεχίζουμε με το τιμώμενο και μάλιστα Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) προϊόν στο περίπτερο του κ. Γεωργάκα. Και κάπου εδώ με μεγάλη έκπληξη έκανα μια παρθενική γνωριμία με ένα προϊόν μελιού, που όπως λένε είναι το τσίπουρο των μελισσοκόμων μιας και έχει 40% αλκοόλ... και το όνομα αυτού: «Μουντοβίνα». Η κ. Θεανώ, μητέρα του Αργύρη Γεωργάκα, μου εξήγησε την διαδικασία παραγωγής γιατί αφού με κέρασαν και ήπια, είπα χωρίς δισταγμό πως είναι τσίπουρο ... κι όμως παρά την ομοιότητα δεν προέρχεται από σταφύλια αλλά από μέλι και κερήθρες! Ναι, μάλιστα… καλά ακούσατε: απόσταγμα από μέλι ... νοστιμότατο το βρήκα!

Παράγεται από τους ντόπιους μελισσοκόμους των ορεινών δήμων Αριστοτέλη και Πολυγύρου, οι οποίοι εδώ και γενιές ακολουθούν τη συνήθεια των προγόνων τους και δεν αφήνουν να πάνε χαμένα τα υπολείμματα του μελιού από τις κερήθρες. Πρόσφατα μάλιστα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών –που δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ.- η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στους τομείς της μελισσοκομίας, της τοπικής παράδοσης και του αγροτουρισμού

Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ευχηθούμε σε αυτούς τους χαμογελαστούς ,γεμάτους όνειρα ανθρώπους ,από καρδιάς τα καλύτερα...Καλή επιτυχία!

Κάπου εδώ μια ακόμη γεμάτη μέρα έφτασε στο τέλος της... κλείνοντας με τραγούδια και χορούς από χορωδίες και χορευτικές ομάδες της περιοχής του Στρατωνίου της Ολυμπιάδας και της Αρναίας καθώς και το συγκρότημα του Λάζαρου Σούσλογλου "Larry live"...

Εμείς φυσικά καθίσαμε στο εστιατόριο του Δημήτρη Πολύζου "Μπακατσιανός", που βρίσκεται εκεί μέσα στο δάσος και γευτήκαμε τις λιχουδιές που μας ετοίμασε... θαλασσινά, κρεατικά, σαλάτες ,όλα μαγειρεμένα με τοπικά υλικά και προϊόντα!


Ξημερώνοντας Κυριακή, τρίτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, αρχίζω να λυπάμαι που θα φύγω από αυτό το τόσο ωραίο μέρος με τους φιλόξενους κατοίκους του αλλά πολύ γρήγορα κάνω τη σκέψη ότι "θα ξαναέρθω πολύ σύντομα" και γιατί όχι άλλωστε αφού απέχει μόλις 70 χλμ. από την Θεσσαλονίκη" και βγαίνω από το ξενοδοχείο για να βρεθώ και πάλι στον χώρο των εκδηλώσεων ...

Σήμερα το πρόγραμμα είναι εξίσου συναρπαστικό αποτελούμενο από μαθήματα και παρουσιάσεις μαγειρικής, εκλεκτά κρασιά και επίτιμο καλεσμένο τον Μοναχό Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό από το Άγιο Όρος, που είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω σε άλλες προηγούμενες εκδηλώσεις και πραγματικά είναι ένας από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους!

Ξεκινάμε με μελιτζανόπιτα από το επισκέψιμο αγρόκτημα Πλατανόρεμα , την μαγείρισσα αυτού και την chef Ντίνα Νικολάου... Πρόκειται για βιολογικό προϊόν, αφού φτιάχνεται με υλικά που παράγονται στον λαχανόκηπο του κτήματος... Ήταν πεντανόστιμη ομολογώ!

Και περνάμε αμέσως δίπλα στο περίπτερο του ξενώνα Ροδαμός για μια μανιταρόπιτα, εμπνευσμένη από τη μανιταροπαραγωγή του Χολομώντα. Από την chef Ντίνα Νικολάου, την κα Αναστασία Παρλιάρη και την αξιαγάπητη κα Δάφνη Παρλιάρη που με τα χεράκια της μας άνοιξε το φύλλο και την οποία με την πρώτη ευκαιρία υποσχέθηκα πως θα πάω να δω.

Και όσο ο κ. Δημήτρης Πολύζος έχει αναλάβει το ψήσιμο της μανιταρόπιτας στο εστιατόριο του, εμείς μεταφερόμαστε ακριβώς δίπλα για κρασί! Ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός μας παρουσιάζει τους μοναδικούς αγιορείτικους οίνους «Μυλοπόταμος» και οι επισκέπτες έχουμε την δυνατότητα να πιούμε με την ευλογία του ..

Οι κλιματολογικές συνθήκες στον άγιο αυτό τόπο σε συνδυασμό με τη φροντίδα, το μεράκι και την παραδοσιακή Αγιορείτικη καλλιέργεια που είναι παράλληλα και οικολογική, δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για παραγωγή εκλεκτών σταφυλιών που μας δίνουν μοναδικά ,συναρπαστικά κρασιά! Επιφανής Οίνος, Αγιορείτικος Τοπικός, ένα κρασί πολλά υποσχόμενο στους λάτρεις του είδους .

Νομίζω πως πρέπει να συνεχίσουμε με κρασί χωρίς να κάνουμε μεγάλη διαδρομή... μεταφερόμαστε λοιπόν λίγα μόλις μέτρα πιο εκεί και συναντάμε και πάλι αγιορείτικους οίνους αυτή την φορά από το «Μετόχι Χρωμίτσα» στο περίπτερο «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.». Με χαρά βλέπω, την πλέον φίλη μου, Κυριακή Παναγιώτου η οποία εργάζεται στον Τσάνταλη και ήρθε να μας παρουσιάσει τα κρασιά... όλα ένα και ένα!

Μετόχι Χρωμίτσα λευκό και κόκκινο, τα διαμάντια του Τσάνταλη που παράγονται στον Αμπελώνα της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος. Για την ιστορία, η Οικογένεια Τσάνταλη έχει εδώ και τριάντα πέντε χρόνια αναβιώσει και καλλιεργεί τον αμπελώνα του Ρωσικού Μοναστηριού και εδώ παράγει μερικά από τα πιο εκλεκτά βιολογικά κρασιά της, ένα λευκό από τις ποικιλίες Chardonnay και Ασύρτικο και δύο ερυθρά από Λημνιό και Cabernet Sauvignon. Ο Αγιορείτικος αυτός οίνος με την ετικέτα Kromilitsa (Χρωμίτσα) ανέδειξε τον Τσάνταλη σε Μοναδικό Προμηθευτή Οίνου του Κρεμλίνου της Μόσχας.)

Με χαρά δοκιμάζουμε τα υπέροχα κρασιά και ο εγγονός της κας Δάφνης Δημήτρης Παρλιάρης μας φέρνει να δοκιμάσουμε την μανιταρόπιτα της... Απλά θεϊκή και με συνοδεία ευλογημένων οίνων...τι να πει κανείς ...είναι από τις στιγμές που θέλω να σταματήσει ο χρόνος... !

Και αφού ο χρόνος καλώς ή κακώς δεν σταματάει και στην προκειμένη καλώς... έφτασε η μεγάλη στιγμή... ο Μοναχός Επιφάνιος και η chef Ντίνα Νικολάου μας μαγειρεύουν στο περίπτερο «Chrisostomakis Bio» κριθαράκι με χταποδάκι Αγίου Όρους σβησμένο με Νάμα! Μία συνταγή που θα την βρείτε και στο βιβλίο του Μοναχού Επιφάνιου «Η Μαγειρική του Αγίου Όρους». Μεγαλείο η ψυχή αυτού του Ανθρώπου ότι και να πούμε θα είναι απλά λίγο, ο τρόπος που προσέγγισε τα παιδιά στο να πλησιάσουν και να μαγειρέψουν μαζί του απίστευτος...πολύ μακριά από τον τρόπο που θα φανταζόταν κανείς από έναν Μοναχό! (και επειδή το βιβλίο φυσικά το έχω πάρει θα σας πω και ένα μικρό μυστικό ...στην συνταγή του βιβλίου δεν γράφει για κανέλα ...κάτι που πρόσθεσε ο Πάτερ Επιφάνιος εδώ και πραγματικά έκανε την διαφορά!)

Εδώ κάπου ανάμεσα σε μαγειρικές, κρασάκια και απολαυστικές δοκιμές ακούμε για κάποιο τσάι από τριαντάφυλλο οπότε και πλησιάζουμε στο περίπτερο της Κατερίνας Παγώνη και του πατέρα της οι οποίοι το έφτιαξαν για εμάς και μας προσέφεραν να δοκιμάσουμε...πολύ νόστιμο και αρωματικό!

Και έφτασε, δυστυχώς για μένα, το τελευταίο μάθημα μαγειρικής από τον Πάτερ Επιφάνιο και την chef Ντίνα Νικολάου... πατάτες γιαχνί, ένα κατεξοχήν μοναστηριακό πιάτο ,στο περίπτερο της κας Μαρίας Ρήγα "Maria's Art"...

Αξιοσημείωτο και πολύ σπουδαίο είναι επίσης το γεγονός ότι παράλληλα με τις μαγειρικές και τις παρουσιάσεις εντός του χώρου των εκδηλώσεων, ο αρχισυντάκτης του chef Jamie Oliver, Andy Harris συνοδευόμενος από τον διάσημο βρετανό φωτογράφο David Loftus, φωτογράφησαν για λογαριασμό της έντυπης έκδοσης JamieMagazine! Συνολικά φωτογραφήθηκαν δεκαοκτώ τοπικά πιάτα και γαστρονομικές δημιουργίες, βασισμένες στη χρήση τοπικών βιολογικών προϊόντων, σε ολόκληρη την προ του Aθω περιοχή Χαλκιδικής !

Εδώ στην Αρναία η κ.Μαίρη Βαλοδήμου μαγείρεψε με τον Andy Harris λουβίδια από το Νεοχώρι, τα οποία φωτογραφήθηκαν και αυτά για λογαριασμό του περιοδικού Jamie Magazine!


Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτής της υπέροχης διοργάνωσης του Mount Athos Area Kouzina που μόνο καλή εντύπωση μου άφησε και ελπίζω τέτοιες αξιοζήλευτες προσπάθειες να έχουν πάντα επιτυχία , ανταπόκριση από τον κόσμο και να τις μιμηθούν και άλλοι ελληνικοί τόποι έτσι ώστε να αναδειχθεί στο έπακρο η χώρα μας, τα προϊόντα μας, η παράδοσή μας, οι ομορφιές μας, τα ήθη και έθιμα μας.

Αξίζει σαφώς να σημειωθεί ότι ο θεσμός των τριήμερων παρουσιάσεων με το γενικό τίτλο «Kouzina Traditional» θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στους οικισμούς της περιοχής, έχοντας ως στόχο την προώθηση της τοπικής παραγωγής .

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ την διευθύντρια Μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης του Άθω, κα Μαρία Παππά, η οποία παρουσίαζε κάθε δραστηριότητα στον χώρο, μας κατεύθυνε ανάλογα και ήταν εκεί για όλα κυριολεκτικά...!

Ελπίζω να σας "ταξίδεψα" έστω και νοερά ...μέσα από το δικό μου πάντα φωτογραφικό αλλά και οπτικό φακό…


Στην υγειά σας!


Μοιραστείτε το άρθρο: