Εντυπώσεις από την έκθεση των Οινοποιών της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη
Από την Ροδή Τζανή

Οι οινοποιοί της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου με διοργανώτρια την εταιρεία Wine Plus της Μαρίας Νέτσικα ανηφόρησαν και φέτος στη Θεσσαλονίκη για να μας παρουσιάσουν τα εκατοντάδες κρασιά τους. Κρασιά γνωστά και αγαπημένα με μεγάλες διακρίσεις και βραβεία από όλο τον κόσμο αλλά και νέες προτάσεις που έρχονται για να "κλέψουν" τις εντυπώσεις και του πιο απαιτητικού οινόφιλου κοινού.

Έτσι λοιπόν, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου από τις 17:00 έως και τις 22:00, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην καλά διαμορφωμένη πολυτελή αίθουσα του ξενοδοχείου Electra Palace, στην πλατεία Αριστοτέλους, να δοκιμάσουμε τις πολυάριθμες ποικιλίες που μας χαρίζουν οι αμπελώνες της Πελοποννήσου και να συνομιλήσουμε με τους οινοπαραγωγούς αυτών. Την τιμητική τους είχαν το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο,ο Ροδίτης, το Μοσχάτο, η Μαυροδάφνη αλλά και λιγότερο γνωστές ποικιλίες όπως η Κυδωνίτσα, το Μαυρούδι, ο Σιδερίτης καθώς και κοσμοπολίτικες όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Viogner που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα ακόλουθα οινοποιεία ανά διαδρομή:
-Δρόμος του Κρασιού των Γερανείων: Κτήμα Εύχαρις
-Δρόμος του Κρασιού της Νεμέας: Κτήμα Παπαϊωάννου, Κτήμα Παλυβού, Γαία Οινοποιητική, Σεμέλη, Κτήμα Νέμειον και Κτήμα Πυργάκη
-Δρόμος του Κρασιού της Αργολίδας: Κτήμα Σκούρα και Οινοποιία Παπαντώνη
-Δρόμος του Κρασιού της Αρκαδίας: Κτήμα Σπυρόπουλου, Μπουτάρης Οινοποιητική, Κτήμα Τσέλεπου και Οινοποιία Τρούπη
-Δρόμος του Κρασιού της Ηλείας: Κτήμα Μπριντζίκη, Κτήμα Μερκούρη και Κτήμα Σταυρόπουλου
-Δρόμος του κρασιού της Λακωνίας: Οινοποιητική Μονεμβασιάς
-Δρόμος του κρασιού της Μεσσηνίας: Κτήμα Παναγιωτόπουλου
-Δρόμος του Κρασιού της Αχαΐας: Οινοποιία Παρπαρούση, Τετράμυθος, Αμπελώνες Αντωνόπουλου και Αχαιών Οινοποιητική
-Δρόμος του Κρασιού της Κεφαλλονίας: Κτήμα Φοίβος

Tο οινικό "ταξίδι" ξεκινάει από την Αρκαδία και το Κτήμα Τσέλεπου με "ξεναγό" τον ίδιο Γιάννη Τσέλεπο ο οποίος με μεγάλη χαρά μας μίλησε για τα καμάρια του...δοκιμάσαμε Blanc de Gris 2012, Μαρμαριάς 2012, Κτήμα Τσέλεπου-ερυθρός 2011, Δρυόπη Reserve 2008, Αυλοτόπι 2010 και φυσικά Κοκκινόμυλος 2010 ένα κορυφαίο πολυβραβευμένο ελληνικό Merlot.

Συνεχίσαμε με Κτήμα Σκούρα και εξαιρετικό Μοσχοφίλερο 2012, Salto Wild Yeast 2012 από το αρωματικό Μαυροφίλερο-άγριας ζύμωσης- ένα κρασί με μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα, πυκνότητα και όγκο. Δοκιμάσαμε Αρμύρα 2012, Άκρες ροζέ 2012 και Μέγα Oίνο 2008, μια πολύ ποιοτική ετικέτα.

Πολλά τα κρασιά της Σεμέλης... δοκιμάσαμε Ορεινό Ήλιος λευκό 2012, Γιορτή λευκό 2012, την Μαντινεία Νασιάκου 2012 -μια από τις απολαυστικότερες ετικέτες Μαντινείας της αγοράς- και Σεμέλη Νεμέα Reserve 2010.

Αμέσως μετά στο stand του Κτήματος Παλυβού είχαμε την χαρά να γευτούμε φρέσκια εσοδεία Μαλαγουζιάς-Chardonnay το Πέτρινες Πλαγιές 2013 ένα ιδιαίτερα ντελικάτο κρασί -και μάλλον το μοναδικό φρέσκο κρασί εσοδείας 2013 που ήταν στην έκθεση- καθώς και το "μεγάλο" ΝΟΗΜΑ του Γιώργου Παλυβού, ένα σπάνιο χαρμάνι εσοδείας 2005-2006 , το Icon Wine του Γιώργου Παλυβού.

Περνάμε στην Γαία Οινοποιητική και ξεκινάμε δοκιμές με Νότιο λευκό 2012, Κτήμα Γαίας 2008 και Ανατολικός 2003, ένα πολύ πλούσιο επιδόρπιο οίνο από Αγιωργίτικο.

Πολυάριθμα και πολυβραβευμένα τα κρασιά του κτήματος Παπαϊωάννου ήταν εκεί , και δοκιμάσαμε Αμπελώνας Παπαϊωάννου-chardonnay 2012, Aristocracy 2012, Μαλαγουζιά 2012, Αγιωργίτικο 2012, Κτήμα Παπαϊωάννου 2007, το κορυφαίο διαχρονικής αξίας Παλαιά Κλήματα 2006,