Que Syrah Syrah: Γευστική δοκιμή των Ελληνικών Syrah στη Θεσσαλονίκη
Από την Ροδή Τζανή

Μια ακόμη "γευστική" και πολύ επιμορφωτική βραδιά, στην αίθουσα του Excelsior Hotel, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις 30 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Τα μέλη του Wine Club THESSALONIKI ’96 καθώς και αρκετό οινόφιλο κοινό, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα και τον οινολόγο και οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου, δοκιμάσαμε δώδεκα εξαιρετικά Syrah από ολόκληρο τον ελληνικό αμπελώνα.

Πρόκειται για μία από τις πιο αριστοκρατικές μαύρες ποικιλίες σταφυλιών, με το προνόμιο να παράγει σπουδαία κρασιά, ικανά να παλαιώνουν μεγαλοπρεπώς για δεκαετίες. Χαρακτηρίζεται από έντονο και πλούσιο πορφυρό χρώμα, σύνθετη αρωματική έκφραση-λουλουδιών (βιολέτα)- φρούτων (βατόμουρο, κεράσι) εώς και πιο -πικάντικων και βοτανικών αρωμάτων (μαύρο πιπέρι, θυμάρι)- στα πιο φρέσκα. Όσο παλαιώνει εμπλουτίζεται αρωματικά με πιο γήινους, ζωικούς και πισσώδεις χαρακτήρες (δέρμα,τρούφα). Δίνει κρασιά με μακρά επίγευση στο στόμα, πλούσιο σώμα και αισθητές τανίνες. Το Syrah είναι μία από τις πλέον υποσχόμενες ποικιλίες της χώρας μας και οποιασδήποτε χώρας, αφού η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα είναι αξιοσημείωτη.

'Εγινε γνωστή χάρη στα θαυμάσια κρασιά που δίνει στην κοιλάδα του Ροδανού στην Νότιο Γαλλία–όπου παράγει τα περίφημα Hermitage και Cotie Rotie –και συνέχισε καλλιεργούμενη σήμερα σε πολλές περιοχές στον κόσμο (Βόρεια Καλιφόρνια, Αυστραλία, Νότιο Αφρική). Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της ξεκίνησε στις αρχές του '90 από τη Σιθωνία, ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε ολόκληρη την χώρα (Πελοπόννησο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία).Πολλοί παραγωγοί μας μάλιστα –κατανοώντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει στα εδάφη μας– φτιάχνουν από αυτό «τις ναυαρχίδες» τους.

Εμείς όπως προανέφερα δοκιμάσαμε 12 εγχώρια Syrah από διάφορες χρονιές και περιοχές. Ξεκινώντας από Κρήτη και το κτήμα Μανουσάκη με το εντυπωσιακό "Nostos" 2010, που χαρακτηρίζεται από πολύπλοκα αρώματα φρούτων, μπαχαρικών και καπνού και προορίζεται για μακρά παλαίωση. Το "Syrah" 2010 από κτήμα Παπαιωάννου στη Νεμέα. Το Άλφα 2010 από κτήμα Άλφα και το αμπελοτόπι "χελώνες" καθώς και του 2009 του ίδιου κτήματος το οποίο είχε πιο καθαρό και έντονο χρώμα καθώς και πιο πολύ φρούτο στην μύτη σε σχέση με του 2010.

Συνεχίζοντας δοκιμάσαμε το "Ήδυσμα Δρυός" 2009 από το κτήμα Τέχνη Οίνου στην Δράμα, το "Emphasis" 2009 του κτήματος Παυλίδη από την ίδια περιοχή το οποίο αναμφισβήτητα είναι ένα Syrah παλαίωσης, πλούσιο και συμπυκνωμένο. Το "Gerovassiliou" 2009 του κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης πρόκειται για ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά Syrah, πιπεράτο, πλούσιο, τανικό με δυνατότητα μεγάλης παλαίωσης. Το "Avantis" 2009 του Απόστολου Μούντριχα από την Έυβοια, ένα κρασί με ωραίο σώμα, μαλακές τανίνες που μάλλον ωρίμασε σε καινούργια βαρέλια.

Αμέσως μετά περάσαμε στην προηγούμενη χρονιά με το κτήμα Χατζημιχάλη 2008 από την περιοχή της Φθιώτιδας. Από την Έυβοια και κτήμα Λύκου το Syrah του 2008, ένα κρασί με αρκετά πλούσιο στόμα και γλυκύτητα, καλή οξύτητα και ρωμαλέες τανίνες.

Τελειώνοντας δοκιμάσαμε "Κίκονες" 2007 από το ομώνυμο κτήμα στην περιοχή της Μαρώνιας στην Κομοτηνή και το "Ιανός" 2007 από τον Άγγελο Ρούβαλη και την περιοχή του Αιγίου.

Διαπιστώσαμε πως το Syrah τελικά "πάει" στην χώρα μας όπως τόνισε ο κ.Γεροβασιλείου και οι οινοποιοί μας μπορούν πράγματι να μας χαρίσουν "σοβαρά" κρασιά υψηλών φιλοδοξιών και με δυνατότητες μακράς παλαίωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες που το Syrah δίνει κρασιά με πλούτο, βάθος και στιβαρότητα (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), το κλίμα και οι συνθήκες μοιάζουν σημαντικά με τον τόπο καταγωγής της ποικιλίας... κάτι που σαφώς δικαιολογεί την ταχύτητα διάδοσης της ποκιλίας και του ολοένα αυξανόμενου οινόφιλου κοινού που την προτιμά... οπότε ελπίζουμε και πιστεύουμε στην εξέλιξη των ελληνικών κρασιών και της αναγνώρισής τους παγκοσμίως.

Τα συγχαρητήρια βεβαίως και στην Wine Plus και στο Wine Club THESSALONIKI '96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, για την π