Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Επι του πιεστηρίου: Μπουτάρης, Γεροβασιλείου και Γαία μέσα στα "100 κορυφαία Οινοποιεία του κόσμου για το 2010

Μπουτάρης, Γεροβασιλείου και Γαία μέσα στα "100 κορυφαία Οινοποιεία του κόσμου για το 2010" Γράφει ο Sommelier 




Πόσο εκτιμούμε τα (πολλά) βραβεία που αποσπούν ελληνικά κρασιά και οινοποιεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και αξιολογήσεις;

Φοβάμαι πως όχι αρκετά...

Και αν τα διαβάζουμε, και αν ...χαιρόμαστε για τις επιβραβεύσεις, πόσο οι βραβεύσεις αυτές επηρεάζουν τις οινικές μας προτιμήσεις;

Και πάλι... φοβάμαι πως όχι αρκετά... Τα πολυβραβευμένα γλυκά μας επιδόρπια κρασιά που κυριολεκτικά σαρώνουν τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ουσιαστικά αγνοούνται στον τόπο μας... Τα ροζέ μας που επίσης εκτιμώνται και βραβεύονται, μόλις πρόσφατα πήραν θέση στο τραπέζι μας. Και κάποιοι παραγωγοί, με πολύχρονη προσφορά και εξαιρετικά κρασιά, με συνεχείς βραβεύσεις και διεθνή αποδοχή, ίσως πρέπει να επανεκτιμηθούν στην ίδια τους τη χώρα...

Μια σημαντική διάκριση για δύο κορυφαία ελληνικά οινοποιεία, σαν συνέχεια των τόσων διακρίσεων των ελλήνων οινοπαραγωγών και των κρασιών τους μας κάνει να γράφουμε τα παραπάνω: Μπουτάρης, Γεροβασιλείου και Γαία κατατάσσονται ανάμεσα στα 100 κορυφαία οινοποιεία του κόσμου για το 2010! Το σημαντικό περιοδικό Wine&Spirits ανακοίνωσε τον κατάλογο των βραβευμένων οινοποιείων, και η επίσημη αναγγελία θα γίνει από το τεύχος του Δεκεμβρίου 2010, που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η "Μπουτάρης Οινοποιητική" βρίσκεται ανάμεσα στα 100 κορυφαία οινοποιεία της χρονιάς για 13η (!) χρονιά -επίδοση για την οποία ελάχιστα οινοποιεία του εξωτερικού μπορούν να καυχηθούν!- η δε Γαία για 3η.

Αξίζει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο κρίνονται κρασιά και οινοποιεία από ένα περιοδικό του επιπέδου του Wine&Spirits για να αντιληφθούμε το μέγεθος και την αξία της βράβευσης.

"Στο Wine&Spirits το ενδιαφέρον μας για το κρασί επεκτείνεται πέρα από την ποιότητα. Εντυπωσιαζόμαστε όταν ένα κρασί δείχνει τον χαρακτήρα της περιοχής όπου δημιουργήθηκε, ή αποκαλύπτει κάτι από τις παραδόσεις των ανθρώπων που το έφτιαξαν.

Ο ετήσιος οδηγός μας αγορών εξετάζει όχι μόνο τα καλύτερα κρασιά της χρονιάς, αλλά και τα καλύτερα οινοποιεία. Η βαθμολογία είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Η μεγαλύτερη ερώτηση είναι πώς ένα οινοποιείο απέδωσε μέσα στο χρόνο. Σε αυτό ακριβώς αφορά και η έννοια "Οινοποιείο της Χρονιάς": Είναι το συμπέρασμα όλων των δοκιμών της χρονιάς. Από 9100 περίπου κρασιά, διαλέξαμε 100 οινοποιεία με τις υψηλότερες βαθμολογίες και το μεγαλύτερο ποσοστό των συνιστώμενων κρασιών."


Οι οινοκριτικοί του περιοδικού επισκέπτονται κάθε σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή του κόσμου και αυτή η σε βάθος αναζήτηση τροφοδοτεί τους δοκιμαστές του περιοδικού. Κάθε κρασί αξιολογείται μέσα από διαδοχικές τυφλές δοκιμές: Πρώτα από ανθρώπους του επαγγέλματος που το περιοδικό έχει αξιολογήσει σαν γνώστες της κατηγορίας αλλά και της περιοχής των κρασιών που αξιολογούνται. Όσα από τα κρασιά περάσουν αυτή την πρώτη δοκιμασία, υφίστανται την δεύτερη τυφλή δοκιμασία από οινογνώστες της συγκεκριμένης περιοχής, που αξιολογούν πόσο καλά ανταποκρίνεται το κρασί στις ιδιότητες που περιμένουν να έχει βάσει της κατηγορίας του κρασιού αλλά και της περιοχής του. Ολα τα αποτελέσματα εισάγονται σε βάση δεδομένων και τα στοιχεία των 12 μηνών καθορίζουν ποιό είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Τέλος, τα τελευταία "Οινοποιεία της χρονιάς" εισάγονται στην βάση δεδομένων των προηγουμένων 20 χρόνων, και αυτά με την πιό σταθερή απόδοση κατατάσσονται ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία της χρονιάς.

Μια διαδικασία που εγγυάται την πραγματική αξία της εκτίμησης, γι' αυτό και σε όλο τον κόσμο η ένταξη ενός οινοποιείου στην top 100 της παγκόσμιας κατάταξης αποτελεί σχεδόν ιστορικό γεγονός. Εδώ;

Εμείς στο House of Wine πιστεύουμε ότι αξίζει πραγματικά να γιορτάζουμε, να πανηγυρίζουμε για αυτές τις διακρίσεις. Και όπως μπορούν να πιστοποιήσουν οι φίλοι που μας παρακολουθούν συστηματικά, προβάλλουμε όσο περισσότερο μπορούμε, μέσα από άρθρα, σχόλια, μέσα από το Newletter μας, μέσα από τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις μας αυτές τις σημαντικές διακρίσεις. Και προτρέπουμε τους έλληνες φίλους του κρασιού, από τους περιστασιακούς μέχρι τους συστηματικούς οινόφιλους, να ενισχύουν εκείνα τα οινοποιεία που, μέσα από την συστηματική δουλειά τους, μας κάνουν υπερήφανους. Γιατί, ιδιαίτερα σήμερα, χρειαζόμαστε αυτή την εκτίμηση, αυτή την υπερηφάνεια...

Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει να γίνει αυτό: Μέσα από τις δικές σας προτιμήσεις...

Μοιραστείτε το άρθρο: