Κρασί και Σαρακοστή Γράφει ο Sommelier 



Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο αυστηρό τυπικό της επιβάλλει η περίοδος της Σαρακοστής, των σαράντα δηλαδή ημερών που ξεκινούν τη Καθαρά Δευτέρα και τελειώνουν την Μ.Παρασκευή να περνά με αυστηρή νηστεία "άνευ καταλύσεως οίνου και ελαίου". Βέβαια, η ίδια προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις: Λάδι και κρασί επιτρέπεται να καταναλώνουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές και κατά την εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Επίσης επιτρέπεται να τρώνε λάδι Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη όσοι είναι αδύναμοι ή άρρωστοι αλλά πάντα με την έγκριση του Πνευματικού τους. Το ψάρι επιτρέπεται κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Σήμερα οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται από τους πιστούς με αρκετές ...διαβαθμίσεις. Από καθόλου νηστεία, ή αποχή μόνο από κρέας, ή αποχή από ζωικής προέλευσης τροφές, ή αποχή από λάδι τις Παρασκευές. Ελάχιστοι εφαρμόζουν πιά το σύνολο των κανόνων νηστείας... Πάντως σχεδόν όλοι ακολουθούν το άλλο ρητό της Αγίας Γραφής, το «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» και πίνουν το κρασί τους καθ΄ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής. Εξ' άλλου και η κοινωνία μας έχει γίνει ανεκτική στο θέμα της παραβίασης των κανόνων της νηστείας: Αν κάποτε τολμούσες να παραγγείλεις κρέας στο εστιατόριο αυτή την περίοδο, ασφαλώς θα σε κοίταζαν οι περισσότεροι με ...μισό μάτι και τα βλέμματα αποδοκιμασίας θα σε κάρφωναν! Βέβαια, κανείς δεν είχε αντίρρηση στο κρασί (ρετσίνα συνήθως τότε). Σήμερα όλοι κάνουν αυτό που πιστεύουν, και μάλλον είναι καλύτερα έτσι

Αν θέλετε την άποψή μας, είτε είστε πιστός στην Ορθόδοξη παράδοση είτε όχι, καλό είναι να ακολουθήσετε κάποια μορφή νηστείας. Είναι μια ευκαιρία για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας από τις τοξίνες των ζωικών προϊόντων, από τη τη χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη. Έτσι, ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο με βάση τα τα λαδερά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό μας.

Σας διαβεβαιώνουμε επίσης ότι είναι για όλους εμάς τους φίλους του κρασιού μια ευκαιρία να κάνουμε κάποιους εξαιρετικούς συνδυασμούς κρασιών και σαρακοστιανών... ευφραίνοντας έτσι την καρδίαν μας περισσότερο...

Αν αναζητούμε ένα γενικό τύπο κρασιού για να ταιριάζει με τις περισσότερες από τις νηστίσιμες λιχουδιές μας, η απάντηση είναι εύκολη,: Λευκό. Γιατί όμως; Εδώ, η λέξη-κλειδί είναι η οξύτητα. Η οξύτητα του κρασιού στο φαγητό αναδεικνύει τις γεύσεις φαγητών που δεν έχουν έντονα μυρωδικά ή αρωματικά συστατικά, όπως τα θαλασσινά (ένα στιβαρό κόκκινο κρασί θα τα κάλυπτε τελείως), ενώ παράλληλα βοηθάει στην διάσπαση του λίπους στο στόμα, διατηρώντας το φρέσκο και δροσερό. Σκεφτείτε δηλαδή ότι η οξύτητα στο κρασί που θα πιούμε με τα τηγανητά μας καλαμαράκια, είναι το ίδιο απαραίτητη με το λεμόνι που θα στίψουμε από πάνω τους.

Αποκλείονται λοιπόν τα ροζέ και τα ερυθρά από το σαρακοστιανό τραπέζι;  Όχι βέβαια! Φασολάδα, φακές, όσπρια στο φούρνο ή μαγειρεμένα με ντομάτα ταιριάζουν άριστα με όχι πολύ πλούσια ερυθρά, αλλά και με "ελληνικού" στυλ  ροζέ, αυτά που ο Θόδωρος Λέλεκας λέει ότι "θα ήθελαν να είναι κόκκινα"!. Αυτά τα ροζέ ταιριάζουν και με το σπανακόρυζο, το μυδοπίλαφο, τις μακαρονάδες με θαλασσινά, τα γεμιστά καλαμάρια , τους «ορφανούς» λαχανοντολμάδες, αλλά και το μαγειρευτό χταπόδι. Αν πάλι δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τα στιβαρά ερυθρά, το χταπόδι στιφάδο με τα κρεμμυδάκια του μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό "στιβαρό" τρόπο είναι άριστος συνοδός τους.

Αυτά σε γενικές γραμμές για την Σαρακοστή, τα σαρακοστιανά και τα κρασιά τους.

Αν όμως θέλετε να ξεφύγετε από τα γενικά και να πάτε σε πιό ...ειδικές (και μερακλήδικες) προτάσεις για ιδιαίτερα πιάτα και κρασιά της Σαρακοστής, δείτε τις προτάσεις μας για "Τα Κρασιά των Σαρακοστιανών" και ...απολαύστε την κάθε μία από τις σαρακοστιανές λιχουδιές με το κρασί που της ταιριάζει...

Καλή όρεξη, καλή σαρακοστή και ...στην υγειά σας!