Ένα ...μεταπασχαλινό, υπέροχο φρικασέ!Γράφει ο Sommelier 



Όπως έχουμε ήδη πει, σαν γνήσιος φιλότιμος Έλληνας που ΠΟΤΕ δεν ανέχεται να λείψει φαγητό, σίγουρα θα έχετε αγοράσει αρνάκι ή κατσικάκι για τον Οβελία σας τουλάχιστον μιάμιση φορά περισσότερο από αυτό που θα καταναλώσετε εσείς, η οικογένειά σας και οι καλεσμένοι σας (και μεταξύ μας, καλά κάνατε, κινδυνεύετε λιγότερο να σας καεί στο ψήσιμο...)

Έτσι λοιπόν, θα έρθει η μεγάλη στιγμή να βγάλετε τον Οβελία από την σούβλα με συνοδεία χειροκροτημάτων, αλαλαγμών και κάποιων "επιτέλους!", θα τον κόψετε σε μερίδες και θα τον σερβίρετε σε πιατέλες... Αλλά, με φρίκη θα διαπιστώσετε ότι οι καλεσμένοι σας, σχεδόν χορτάτοι από το υπέροχο κοκορέτσι σας που το εξαφάνισαν δύο ώρες πριν, από τα συκωτάκια, τα νεφράκια, τα γλυκαδάκι, τα δεκάδες κόκκινα αυγά, τις υπέροχες σαλάτες που φτιάξατε και αυτοί κυριολεκτικά καταβρόχθισαν όσο σας περίμεναν με υπομονή να ψήσετε επιτέλους αυτό τον οβελία που δεν έλεγε να βγει από την φωτιά... δεν τον τίμησαν όσο περιμένατε... Ναι, έφαγαν τις πετσούλες, άντε και κάποια ιδιαίτερα ψαχνά από τον λαιμό, την πλάτη, αλλά τα μπούτια (που ίσως και να μην είχαν ψηθεί όσο θα έπρεπε) και πολύ, μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ψαχνό έμεινε!!! Και παρά τις προτροπές σας "...μα δεν φάγατε αρνάκι, είναι ωραίο" και την απάντησή τους "ναι, ναι ...εξαιρετικό" εν τούτοις... το μισό αρνί έμεινε στα αζήτητα....
Να σας προλάβω... ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΤΕ, ή μην το δώσετε στον σκύλο σας!!

Αν αντέχετε, ένα μέρος του μπορείτε να το φάτε κρύο το βράδυ του Πάσχα με μουστάρδα και με συνοδεία ένα ελληνικό ροζέ, αλλά επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα εξαιρετικό φρικασέ, καλύτερο από οποιοδήποτε έχετε φάει μέχρι σήμερα!!!

Ναι... ο οβελίας κάνει το ωραιότερο φρικασέ, γιατί διατηρεί αυτή την θαυμάσια "καπνίλα" που του έχει δώσει το ψήσιμο στη σούβλα. Απλά θέλει ένα φρικασέ με όχι τόσα πολλά αρωματικά ή πικρά χορταρικά, ακριβώς για να μην ανταγωνιστούν και εξαφανίσουν αυτή την θαυμάσια μυρωδιά και γεύση.

Γι' αυτό λοιπόν, όταν πιά τελειώσει το Πασχαλινό τσιμπούσι, ξεψαχνίστε προσεκτικά τον οβελία (περιλάβετε και τις πετσούλες, αν έμειναν βέβαια...), και βάλτε το κρέας σε ένα ταψί στο ψυγείο, και την δευτέρα, την Τρίτη του Πάσχα ή όποτε έχετε ... όρεξη, μεγειρέψτε ένα απίθανο φρικασέ! Σας δίνουμε λοιπό την συνταγή του φρικασέ με αρνάκι από την σούβλα...

- 1-1,5 κιλά αρνί ξεψαχνισμένο από τον Οβελία.
- 15-20 κρεμμυδάκια φρέσκα.
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά μαρούλια. 2 λεμόνια
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές κοφτές της σούπας αλεύρι.
- Λάδι
- Άσπρο ξηρό κρασί
- Αλάτι-Πιπέρι


Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε σε λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές αλεύρι, το ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αρνί. Το τσιγαρίζουμε ελαφρά ανακατεύοντάς το και το σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μαρούλια, χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μαρούλια και τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό σιγά-σιγά και συμπληρώνουμε με αλατοπίπερο.

Όταν τα μαρούλια μαλακώσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπάμε το ασπράδι με το "σύρμα" ώστε να γίνει μια αραιή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα και σιγά-σιγά το χυμό από 2 λεμόνια. Με μια βαθειά κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο, χτυπώντας συνεχώς, για να μην κόψει το αυγό. Αφού έχουμε μεταφέρει με την κουτάλα το περισσότερο ζωμό στο αυγολέμονο, το αδειάζουμε σιγά σιγά πίσω στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς ή/και κουνώντας την κατσαρόλα για να πάει ο αυγοκομμένος ζωμός παντού.

Το σερβίρουμε ζεστό μετά από περίπου 15 λεπτά για να έχει ομοιοποιηθεί το μίγμα και να έχει ρουφήξει το αρνάκι τον ζωμό, και το συνοδεύουμε με ένα αρωματικό Sauvignon Blank ή μια Μαλαγουζιά ή ένα αρωματικό Ροζέ...

Καλή σας όρεξη...