Τρείς συνταγές σε μία: Ζυμαρικά με φρεσκομαζεμένες πεταλίδες Γράφει ο Sommelier Όι φίλοι μας γνωρίζουν ότι πολύ σπάνια δημοσιεύουμε συνταγές. Και όταν αυτό γίνεται, υπάρχει λόγος! Δηλαδή, δοκιμάσαμε κάτι εξαιρετικό και πρωτότυπο.

Έτσι λοιπόν έγινε και σήμερα. Μια πρωτότυπη συνταγή, με "καραβίσια" απλότητα και πεντανόστιμη, που δεν θα την βρείτε πουθενά αλλού. Μια συνταγή της κας Χριστίνας που την δοκιμάσαμε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, και που το μόνο που απαιτεί είναι ζυμαρικά, θάλασσα και πολύ κέφι (Δόξα τον Θεό στην Ελλάδα τα έχουμε όλα -ακόμα!- σε αφθονία).

Και είναι πρωτότυπη η συνταγή γιατί δεν θα φτιάξουμε το τυπικό Spaghetti alle vongole, αντικασθιστώντας τις Vongole με πεταλίδες. Θα φτιάξουμε μια υπέροχη κόκκινη σάλτσα που ενσωματώνει τις πεταλίδες αλλά και την μυρωδιά της ελληνικής θάλασσας και μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν οποιοδήποτε ζυμαρικό ή ριζότο σας αρέσει!

Υλικά, ή μάλλον συλλογή του "υλικού".

Ξεκινάμε από τα απαραίτητα.

Πρώτα απ’ όλα αγοράζετε παπουτσάκια της θάλασσας, και αυτό για να μην κόψετε τα ποδαράκια σας στα βράχια ανάμεσα στα οποία θα περπατήσετε.

Το δεύτερο που χρειάζεστε είναι ένας καλός σουγιάς – προσοχή, απο αυτούς που κλειδώνουν την ανοικτή λάμα ώστε να μην κόψετε το χέρι σας μαζεύοντας τις πεταλίδες.

Η επόμενη φάση είναι η πιο ευχάριστη. Κατεβαίνετε στην θάλασσα με το μαγιό σας, τα παπουτσάκια σας που προαναφέραμε, την πετσέτα σας, τον σουγιά σας και ένα τάπερ. Δεν είπαμε βέβαια ότι απαραίτητη προυπόθεση είναι η παραλία να έχει και κάποια βράχια, γιατί πεταλίδες στην άμμο ή στην πλάζ δεν θα βρείτε όσο και αν ψάξετε. Αφού λοιπόν πρώτα κάνετε το μπάνιο σας, φοράτε τα παπουτσάκια σας και εξορμάτε για την συλλογή των πεταλίδων.

Θα τις βρείτε κολλημένες πάνω στα βράχια και θα τις ξεκολλήσετε πολύ προσεχτικά με τον σουγιά που θα έχετε μαζί σας. Θα διαλέξετε τις μεγαλύτερες πεταλίδες και αφού μαζέψετε αρκετές θα τις ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά για να φύγει η άμμος και θα τις βάλετε στο τάπερ προσθέτοντας καθαρό θαλασσινό νερό μέχρι να γεμίσει.

Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα τηγάνι χωρίς νερό τις πεταλίδες και ανάβετε το μάτι. Με την θέρμανση αποκολλάται το κέλυφος. Πετάτε τα κελύφη κρατώντας το ψαχνό της πεταλίδας. Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο λάδι και σοτάρετε δύο τρείς σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτετε φρέσκιες ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη κρεμμυδιού) τις πεταλίδες, φρεσκοκομμένο βασιλικό και πιπέρι, -προσοχή! ΟΧΙ αλάτι- και λίγη θάλασσα σουρωμένη (ώστε να μην έχει άμμο). Όταν πήξει η σάλτσα σβήνετε την φωτιά.

Έχετε φτιάξει μια θαυμάσια κόκκινη σάλτσα που μοσχοβολάει θάλασσα! Ανάλογα με το τι σας αρέσει, την περιχύνετε πάνω από σπαγγέτι, ή ταλιατέλες που θα έχετε ήδη ετοιμάσει, η με αυτή φτιάχνετε ριζότο... Αν σας περισσέψει σάλτσα, διατηρείται θαυμάσια στην κατάψυξη, χωρίς να χάσει καθόλου τις θαλασσινές της μυρωδιές!

Δοκιμάσαμε τις θαυμάσιες πεταλίδες μας που τις έβγαλε η κα Χριστίνα από την παραλία του Μυλοποτάμου, μαζί με σπαγγέτι, μια υπέροχη βραδιά με πανσέληνο στην Τσαγκαράδα. Τις συνοδεύσαμε με ένα δροσερό Βυσσινόκηπο του Παλυβού, αλλά οποιοδήποτε Ελληνικό ροζέ, κάπως τανικό, όπως π.χ. το Thema ροζέ του Παυλίδη ή το μανιάτικο Ροζέ του Θεοδωρακάκου ταιριάζει άριστα...

Καλή σας όρεξη!

_____________________________________________________

ΥΓ: Προσοχή και σε κάτι ακόμα: Η συλλογή πεταλίδων θεωρείται ...ψάρεμα(!) και απαιτεί ...άδεια αλιείας (!!!). Ναι, μην γελάτε... έχουμε νόμους για τα πάντα! Και αυτός είναι από τους ελάχιστους νόμους στη χώρα μας που μερικές φορές κάποιο "όργανο" του λιμενικού αποφασίζει να εφαρμόσει!