...και περισσότερο από όλα, είναι αυτά τα υπέροχα Αγιωργίτικα!  Γράφει ο Sommelier 
Αν λοιπόν το πήρατε απόφαση και την Παρασκευή (καλύτερα) ή το Σάββατο (έστω), ή την Κυριακή (μα τι να προλάβετε μια μόνο μέρα!) πάτε Νεμέα, υπάρχουν κάποια κρασιά που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τα δοκιμάσετε! Και κάποιοι παραγωγοί που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε.

Απευθύνομαι  κυρίως στους "νέους", τόσο στο κρασί όσο και στη Νεμέα. Οι "παλιές καραβάνες" δεν χρειάζονται τις συστάσεις μου ούτε τις προτιμήσεις μου, και απόψεις δικές τους έχουν, και προσωπικές προτιμήσεις, και ξέρουν από πριν που θα πάνε.

Να εξηγούμαι, βέβαια. Σαν ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ φίλος του Αγιωργίτικου (και αφήστε τον παλιόκοσμο να λέει ότι είναι "εύκολο", ότι δεν παλαιώνει (!!!) και άλλες βαρύγδουπες ανοησίες ειδημόνων και μη, που για να τους αρέσει ένα κρασί θα πρέπει να ΜΗΝ αρέσει σε... κανένα άλλο!!!) κανονικά θα έπρεπε να δοκιμάσετε ΟΛΑ τα Αγιωργίτικα της Νεμέας. Και αυτό γιατί -όπως και με τη Μαλαγουζιά- είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς ένα κακό Αγιωργίτικο! Θέλει πολύ ...προσπάθεια και ..τέχνη! Όχι ότι δεν υπάρχουν και τεχνίτες αυτού του είδους... υπάρχουν, αλλά στη Νεμέα, την πατρίδα του Αγιωργίτικου, δεν θα βρείτε τέτοια ταλέντα!

Επειδή λοιπόν αποκλείεται να έχετε το χρόνο-και τις αντοχές- να τα δοκιμάσετε ΟΛΑ, προσωπικά εγώ σας συνιστώ να μην σας ξεφύγουν κάποια, που κατά την ταπεινή μου γνώμη -πάντα- είναι η επιτομή του Αγιωργίτικου. Δεν θα αναφερθώ πολύ εδώ σε άλλα -πέρα του Αγιωργίτικου- κρασιά που ασφαλώς υπάρχουν στη Νεμέα και είναι πολύ καλά. Αλλά -συγχωρέστε με- Νεμέα σημαίνει Αγιωργίτικο και Αγιωργίτικο Νεμέα! (όπως και αν γράφεται to Αγ??ργ?τικο, με η, ι, ή ο)

Ξεκινάω με την αδυναμία μου: Τον Αιβαλή, που φτιάχνει το κορυφαίο Αγιωργίτικο-πάλι κατά την γνώμη μου, να μην επαναλαμβάνομαι, αλλά και κατά την γνώμη κάποιων ...εκατοντάδων φίλων μας- , το μαγικό "Τέσσερα". Αμφιβάλλω αν ο Αιβαλής θα έχει να δοκιμάσετε το "Τέσσερα"...  με παραγωγή 400-500 φιάλες το χρόνο τι να περισσέψει για δοκιμή, το προαγοράζουν όλο σχεδόν κάθε χρόνο οι φίλοι του House of Wine που "ξέρουν". Αλλά είτε έχει είτε δεν έχει "Τέσσερα", μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το Μονοπάτι. Είναι και αυτό κορυφαίο Αγιωργίτικο. Και βέβαια την απλή Νεμέα του.

Στη συνέχεια έρχεται ο Παλυβός. Άλλο μέγεθος από τον Αιβαλή, περισσότερα κρασιά, στο ίδιο επίπεδο ποιότητας. Εκεί θα πάτε οπωσδήποτε, γιατί -πέρα από τα κρασιά που θα δοκιμάσετε- είναι πάνω στο δρόμο σας, αλλά και θα περάσετε πολύ καλά! Θα φάτε μεζεδάκια τοπικά, λιχουδιές της Νεμέας, και θα πιείτε ... και τι δεν θα πιείτε! Αντοχή να έχετε, και κάποιον οδηγό να σας γυρίσει πίσω! Πρώτα απ' όλα, και επειδή η εποχή το σηκώνει, τον θαυμάσιο ροζέ Βυσσινόκηπο, ένα από τα αντιπροσωπευτικά Ελληνικά ροζέ... ένα ροζέ που -όπως μας έχει μάθει ο Θόδωρος Λέλεκας- θα ήθελε να είναι κόκκινο! Είναι η επιτομή του Ελληνικού ροζέ... δυνατό, με θαυμάσια ...αγιωργίτικα αρώματα, τανικό, ότι ταιριάζει στους ελληνικούς μεζέδες. Στη συνέχεια θα δοκιμάσετε τα υπόλοιπα θαυμάσια κρασιά του Παλυβού, τo "μικρό" Αγιωργίτικο του Παλυβού,τον Άνεμο (μικρό στην τιμή μόνο), τη θαυμάσια Νεμέα,  το Terra Leone - Ammos Reserve και όλα τα άλλα...

Kαι κάτι ακόμα: Όσοι δεν τον γνωρίζετε, να γνωρίσετε, να μιλήσετε, να συζητήσετε με τον Γιώργο Παλυβό. Αξίζει, θα μάθετε πολλά για το Αγιωργίτικο και θα έχετε γνωρίσει ένα από τους πιο αξιόλογους οινοποιούς, με άποψη, με ιδέες, και με πάθος για αυτό που κάνει...

Δίπλα σχεδόν στο Παλυβό ο Παπαιωάννου, με το θαυμάσιo Ερυθρό και τα κορυφαία Παλαιά Κλήματα και Μικροκλίμα. Μην ξεχάσετε εδώ να δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα ελληνικά Pinot Noir, ελαφρύ και πικάντικο.

Δεν θα χάσετε βέβαια τον ευπατρίδη του κάμπου της Νεμέας: Το Γιώργο Σκούρα. Είναι λίγο έξω απ' το δρόμο σας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αξίζει με το παραπάνω να κάνετε την παράκαμψη. Τα κρασιά του είναι θαυμάσια, κομψά, ευγενή, όπως εξ' άλλου και ο ίδιος. Θα δοκιμάσετε τον ιστορικό αλλά πάντα επίκαιρο Μέγα Οίνο, το τελευταίο εξαιρετικό δημιούργημά του, τη Fleva από Syrah ,και τα υπόλοιπα μη-Αγιωργίτικα κρασιά του. Και δεν θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τα κρασιά του Σκούρα όπως πρέπει, αν δεν γνωρίσετε, αν δεν μιλήσετε με τον ίδιο. Οινοποιός κορυφαίος, συνειδητός, έχει προσφέρει πολλά στη Νεμέα, στο Αγιωργίτικο και στο ελληνικό κρασί γενικότερα.

Κάποιοι από εσάς θα διανυκτερεύσουν στο Άργος. Όσοι το κάνετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το οινοποιείο Παπαντώνη. Τα κρασιά του Αντώνη Παπαντώνη είναι εξαιρετικά, χωρίς πολλά "φτιασιδώματα", κρασιά στα οποία -πραγματικά, όπως λέει και το όνομά τους- το "μέτρον" κυριαρχεί. To Μηδέν Άγαν είναι ένα αυθεντικό Αγιωργίτικο, με εξαιρετική ισορροπία, ευκολόπιοτο. Μόνο, όσοι πάτε, κάντε μου μια χάρη: Πείτε του σας παρακαλώ να αλλάξει τις κάπως ...αρχαιοπρεπείς ετικέτες του. (μην του πείτε ότι σας έβαλα εγώ!). Αλλά βέβαια, δεν θα ...πιείτε ετικέτες! Το κρασί πίσω από αυτές είναι θαυμάσιο!

Αν σας περισσέψει καιρός (και μακάρι να σας περισσέψει) θα πρέπει να πάτε στα "ψηλά" της περιοχής, στο Κούτσι για να βρείτε τη Γαία Οινοποιητική και να δοκιμάσετε τα τόσα εξαιρετικά Αγιωργίτικα, το ροζέ 14-18h, τα ερυθρά Αγιωργίτικο της Γαίας, το κτήμα Γαίας-Ερυθρός και τον γλυκύτατο Ανατολικό. Στο ίδιο μέρος το Domain Helios της Σεμέλης, με ωραία κρασιά και το πιό σύγχρονο και πρότυπο ελληνικό οινοποιείο που αξίζει να το δείτε. Στον εξαιρετικό Λαντίδη  να δοκιμάσετε τη Νεμέα του και τη Μικρή Κιβωτό, στο κτήμα Νέμειον  τα "ηγεμονικά" κρασιά του (κάνει το πιό επαγγελματικό Marketing  οινοποιείου στην Ελλάδα-και μπράβο του!),  και σε όλους τους άλλους που αναφέρονται στον κατάλογό μας!

Α, και μην ξεχάσετε... Σε κάθε σας επίσκεψη σε οινοποιείο, θα ρωτάτε "και το βράδυ τι κάνουμε;", γιατί κάθε οινοποιείο που σέβεται τον εαυτό του, κάποιες βραδινές εκδηλώσεις θα έχει διοργανώσει. Έτσι, θα επιλέξετε που θα πάτε, ποιό συγκρότημα θα ακούσετε, που θα γλεντήσετε.

Και μην παραλείψετε το σημαντικότερο: Στην παρέα σας πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να περιλαμβάνεται και εκείνος ο "ξενέρωτος" ξάδερφος/φίλος/κολλητός... όποιος, αρσενικός, θηλυκός ή ότι άλλο, που δεν πίνει, δεν καπνίζει, αλλά... οδηγεί θαυμάσια. Το γιατί είναι απαραίτητος, βρείτε το μόνοι σας! Θα περάσετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ αν τον έχετε μαζί σας, και σίγουρα, δεν θα βρεθείτε σε κάποιο Κορινθιακό κρατητήριο χωρίς τα κορδόνια των παπουτσιών σας!

Κάτι ακόμα: Αν τα κρασιά που θα πάρετε μαζί σας στην επιστροφή δεν χωράνε, δεν πειράζει... πρέπει και εμείς στο House of Wine να ζήσουμε! Δεν σας στέλνουμε στο στόμα του ανταγωνισμού, στη διασκέδαση και τη χαρά σας στέλνουμε! (Τώρα που το σκέφτομαι, μπας και κάνουμε λάθος;;; Χμ..). Αστειεύομαι, βέβαια. Δοκιμάστε τι σας αρέσει, φέρτε μαζί σας ότι κρασί χωράει και εμείς εδώ είμαστε για τα ...υπόλοιπα!

Τώρα... βλέπω κάποιους από εσάς που ενώ "φτιάχτηκαν" με τις περιγραφές, έχουν κατεβάσει κάτι μούτρα μέχρι το πάτωμα, γιατί... δυστυχώς, δεν θα τα καταφέρουν να πάνε Νεμέα!

Παιδιά, μην στεναχωριέστε! Τα περισσότερα από τα Αγιωργίτικα της Νεμέας μπορείτε να τα δοκιμάσετε και σπίτι σας! Εμείς είμαστε εδώ, 24 ώρες το 24ωρο, για να τα διαλέξετε και να σας τα φέρουμε. Ναι... δε λέω.. δεν είναι το ίδιο, εκεί υπάρχει "τζέρτζελο", γλέντι, πανηγύρι, μουσικές, συγκροτήματα, μεζέδες και τόσα άλλα... αλλά, τουλάχιστον θα πάρετε μια ιδέα... για του χρόνου! Και αν όχι του χρόνου, κάποια εκδρομή θα διοργανώσουμε!

Άντε...ξεκουνηθείτε! Το φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στην Αθήνα είναι πολύ μελαγχολικό! Πάλι μπάνιο στη θάλασσα, πάλι τηλεόραση, πάλι Τρέμη, πάλι Βενιζέλος, πάλι τρομολαγνία, πάλι θλίψη, μελαγχολία... Αντί να κάνετε τα ίδια και τα ίδια, ελάτε στη Νεμέα να το ρίξετε έξω! Είναι πανηγύρι, είναι γλέντι, είναι διασκέδαση, είναι χαρά...

...και περισσότερο από όλα, είναι αυτά τα υπέροχα Αγιωργίτικα!

Καλό σας ταξίδι, καλή διασκέδαση και καλή επιστροφή!


Μην ξεχάσετε, πριν ξεκινήσετε:

- Να διαβάσετε την σελίδα μας με όλη την (υπάρχουσα) πληροφόρηση για τις εκδηλώσεις στη Νεμέα συγκεντρωμένη στο άρθρο μας "
Μην χάσετε τις Μεγάλες μέρες της Νεμέας 2011"
- Να εκτυπώσετε το χάρτη με τα
Οινοποιεία της Νεμέας (όσων μπορέσαμε να προσδιορίσουμε τη θέση τους).
- Να εκτυπώσετε τον
πίνακα με όλες τις δραστηριότητες ανά ημέρα και ώρα στη Νεμέα το τριήμερο (από ιστοσελίδα- html, από PDF)