...και περισσότερο από όλα, είναι αυτά τα υπέροχα Αγιωργίτικα!  Γράφει ο Sommelier 




Αν λοιπόν το πήρατε απόφαση και την Παρασκευή (καλύτερα) ή το Σάββατο (έστω), ή την Κυριακή (μα τι να προλάβετε μια μόνο μέρα!) πάτε Νεμέα, υπάρχουν κάποια κρασιά που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τα δοκιμάσετε! Και κάποιοι παραγωγοί που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε.

Απευθύνομαι  κυρίως στους "νέους", τόσο στο κρασί όσο και στη Νεμέα. Οι "παλιές καραβάνες" δεν χρειάζονται τις συστάσεις μου ούτε τις προτιμήσεις μου, και απόψεις δικές τους έχουν, και προσωπικές προτιμήσεις, και ξέρουν από πριν που θα πάνε.

Να εξηγούμαι, βέβαια. Σαν ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ φίλος του Αγιωργίτικου (και αφήστε τον παλιόκοσμο να λέει ότι είναι "εύκολο", ότι δεν παλαιώνει (!!!) και άλλες βαρύγδουπες ανοησίες ειδημόνων και μη, που για να τους αρέσει ένα κρασί θα πρέπει να ΜΗΝ αρέσει σε... κανένα άλλο!!!) κανονικά θα έπρεπε να δοκιμάσετε ΟΛΑ τα Αγιωργίτικα της Νεμέας. Και αυτό γιατί -όπως και με τη Μαλαγουζιά- είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς ένα κακό Αγιωργίτικο! Θέλει πολύ ...προσπάθεια και ..τέχνη! Όχι ότι δεν υπάρχουν και τεχνίτες αυτού του είδους... υπάρχουν, αλλά στη Νεμέα, την πατρίδα του Αγιωργίτικου, δεν θα βρείτε τέτοια ταλέντα!

Επειδή λοιπόν αποκλείεται να έχετε το χρόνο-και τις αντοχές- να τα δοκιμάσετε ΟΛΑ, προσωπικά εγώ σας συνιστώ να μην σας ξεφύγουν κάποια, που κατά την ταπεινή μου γνώμη -πάντα- είναι η επιτομή του Αγιωργίτικου. Δεν θα αναφερθώ πολύ εδώ σε άλλα -πέρα του Αγιωργίτικου- κρασιά που ασφαλώς υπάρχουν στη Νεμέα και είναι πολύ καλά. Αλλά -συγχωρέστε με- Νεμέα σημαίνει Αγιωργίτικο και Αγιωργίτικο Νεμέα! (όπως και αν γράφεται to Αγ??ργ?τικο, με η, ι, ή ο)

Ξεκινάω με την αδυναμία μου: Τον Αιβαλή, που φτιάχνει το κορυφαίο Αγιωργίτικο-πάλι κατά την γνώμη μου, να μην επαναλαμβάνομαι, αλλά και κατά την γνώμη κάποιων ...εκατοντάδων φίλων μας- , το μαγικό "Τέσσερα". Αμφιβάλλω αν ο Αιβαλής θα έχει να δοκιμάσετε το "Τέσσερα"...  με παραγωγή 400-500 φιάλες το χρόνο τι να περισσέψει για δοκιμή, το προαγοράζουν όλο σχεδόν κάθε χρόνο οι φίλοι του House of Wine που "ξέρουν". Αλλά είτε έχει είτε δεν έχει "Τέσσερα", μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το Μονοπάτι. Είναι και αυτό κορυφαίο Αγιωργίτικο. Και βέβαια την απλή Νεμέα του.

Στη συνέχεια έρχεται ο Παλυβός. Άλλο μέγεθος από τον Αιβαλή, περισσότερα κρασιά, στο ίδιο επίπεδο ποιότητας. Εκεί θα πάτε οπωσδήποτε, γιατί -πέρα από τα κρασιά που θα δοκιμάσετε- είναι πάνω στο δρόμο σας, αλλά και θα περάσετε πολύ καλά! Θα φάτε μεζεδάκια τοπικά, λιχουδιές της Νεμέας, και θα πιείτε ... και τι δεν θα πιείτε! Αντοχή να έχετε, και κάποιον οδηγό να σας γυρίσει πίσω! Πρώτα απ' όλα, και επειδή η εποχή το σηκώνει, τον θαυμάσιο ροζέ Βυσσινόκηπο, ένα από τα αντιπροσωπευτικά Ελληνικά ροζέ... ένα ροζέ που -όπως μας έχει μάθει ο Θόδωρος Λέλεκας- θα ήθελε να είναι κόκκινο! Είναι η επιτομή του Ελληνικού ροζέ... δυνατό, με θαυμάσια ...αγιωργίτικα αρώματα, τανικό, ότι ταιριάζει στους ελληνικούς μεζέδες. Στη συνέχεια θα δοκιμάσετε τα υπόλοιπα θαυμάσια κρασιά του Παλυβού, τo "μικρό" Αγιωργίτικο του Παλυβού,τον Άνεμο (μικρό στην τιμή μόνο), τη θαυμάσια Νεμέα,  το Terra Leone - Ammos Reserve και όλα τα άλλα...

Kαι κάτι ακόμα: Όσοι δεν τον γνωρίζετε, να γνωρίσετε, να μιλήσετε, να συζητήσετε με τον Γιώργο Παλυβό. Αξίζει, θα μάθετε πολλά για το Αγιωργίτικο και θα έχετε γνωρίσει ένα από τους πιο αξιόλογους οινοποιούς, με άποψη, με ιδέες, και με πάθος για αυτό που κάνει...

Δίπλα σχεδόν στο Παλυβό ο Παπαιωάννου, με το θαυμάσιo Ερυθρό και τα κορυφαία Παλαιά Κλήματα και Μικροκλίμα. Μην ξεχάσετε εδώ να δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα ελληνικά Pinot Noir, ελαφρύ και πικάντικο.

Δεν θα χάσετε βέβαια τον ευπατρίδη του κάμπου της Νεμέας: Το Γιώργο Σκούρα. Είναι λίγο έξω απ' το δρόμο σας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αξίζει με το παραπάνω να κάνετε την παράκαμψη. Τα κρασιά του είναι θαυμάσια, κομψά, ευγενή, όπως εξ' άλλου και ο ίδιος. Θα δοκιμάσετε τον ιστορικό αλλά πάντα επίκαιρο Μέγα Οίνο, το τελευταίο εξαιρετικό δημιούργημά του, τη Fleva από Syrah ,και τα υπόλοιπα μη-Αγιωργίτικα κρασιά του. Και δεν θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τα κρασιά του Σκούρα όπως πρέπει, αν δεν γνωρίσετε, αν δεν μιλήσετε με τον ίδιο. Οινοποιός κορυφαίος, συνειδητός, έχει προσφέρει πολλά στη Νεμέα, στο Αγιωργίτικο και στο ελληνικό κρασί γενικότερα.

Κάποιοι από εσάς θα διανυκτερεύσουν στο Άργος. Όσοι το κάνετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το οινοποιείο Παπαντώνη. Τα κρασιά του Αντώνη Παπαντώνη είναι εξαιρετικά, χωρίς πολλά "φτιασιδώματα", κρασιά στα οποία -πραγματικά, όπως λέει και το όνομά τους- το "μέτρον" κυριαρχεί. To Μηδέν Άγαν είναι ένα αυθεντικό Αγιωργίτικο, με εξαιρετική ισορροπία, ευκολόπιοτο. Μόνο, όσοι πάτε, κάντε μου μια χάρη: Πείτε του σας παρα