Από τον Τ. Πικούνη

 H Fiona Beckett ασφαλώς δεν είναι άγνωστη στον κόσμο της γευσιγνωσίας και της οινογνωσίας: Βραβευμένη σαν Δημοσιογράφος της χρονιάς από το "Guild of Food Writers", έχοντας γράψει πολλά άρθρα στους Tmes, στον Guardian, στην Daily Teegraph, αλλά έχοντας συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις οινογνωσίας, δοκιμών κρασιών κλπ του γνωστού περιοδικού Οίνου Decanter, έρχεται να γράψει για ένα πολύ αγαπημένο της θέμα: Τον συνδυασμό κρασιού και τυριού. Αν, από τα τόσα βιβλία σχετικά με το κρασί που έχουν έλθει στα χέρια μου τελευταία, αποφάσισα να σχολιάσω αυτό της Fiona Becket, είναι γιατί μοιράζομαι με αυτήν ακριβώς την ίδια αγάπη: Τον συνδυασμό κρασιού και τυριών, κάτι που στην χώρα μας είναι ένα θέμα μάλλον δευτερεύον, ίσως και σοβαρά παραμελημένο.
 
Το βιβλίο, διακοσμημένο με εξαιρετικές, -αλλά και απόλυτα ...βασανιστικές για όσους αγαπούν το τυρί- φωτογραφίες του Richard Jung, δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο ταίριασμα τυριού και κρασιών. Μπορεί αυτό το θέμα να καταλαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα του βιβλίου, αλλά θέματα όπως "Ο θαυμαστός κόσμος του τυριού", "Μαγειρεύοντας με τυριά", ή "Η γνώση του τυριού" αποτελούν σημαντικά τμήματα του βιβλίου. Μας εξηγούν πως φτιάχνονται οι διάφορες κατηγορίες τυριών, γιατί διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους σε γεύση και μυρωδιά (δεν χρησιμοποιώ την λέξη "άρωμα", γιατί για μερικά τυριά ασφαλώς η λέξη δεν ταιριάζει), και τους λόγους που κάποια από αυτά συνδυάζονται ιδιαίτερα με κάποιες κατηγορίες κρασιών. Προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε πλατώ διαφόρων τυριών, αλλά και πως αυτά υπεισέρχονται στην διασκέδασή μας, και πως μπορούν να γίνουν το κέντρο της γευστικής απόλαυσης μιάς εκδήλωσής μας, ενός πάρτυ, μιάς συγκέντρωσης φίλων. Το βιβλίο συμπληρώνεται με μια σειρά συνταγών μαγειρικής που έχουν σαν κύριο ή κυρίαρχο συστατικό το τυρί.

Το Cheese Course διαβάζεται εύκολα, και κυρίως ευχάριστα. Δεν έχει "εξειδικευμένους" ή δυσνόητους όρους, μιλάει στον απλό καταναλωτή με λόγια που καταλαβαίνει. Ασφαλώς το γεγονός ότι βασίζεται στα Αγγλοσαξονικά "γούστα" και -το κυριότερο- στην αγγλική κουζίνα, δεν αποτελεί προσόν για τους υπόλοιπους ευρωπαίους αλλά και τους έλληνες, εν τούτοις μας συμβουλεύει με ποιά τυριά να πίνουμε το ούζο μας, ποιά ταιριάζουν με το τσίπουρο, και τα κρασιά που συνοδεύουν άριστα την φέτα ή την χωριάτικη σαλάτα μας, το κασέρι ή το κεφαλοτύρι.

Για τους ειδικούς στα περί κρασιού και τυριών, το βιβλίο της Fiona δεν φέρνει κάποια επανάσταση. Δεν συνιστά εξωτικά τυριά, τίποτα που να μην μπορούμε να βρούμε σε ένα καλό κατάστημα τυριών στην Ελλάδα... Οι απόψεις και οι προτιμήσεις της είναι κλασσικές, με μόνη "επαναστατική" άποψη το ταίριασμα πολλών τυριών που θεωρούνται τυριά των κόκκινων κρασιών, με λευκά. Αλλά το βιβλίο δεν γράφτηκε για τους ειδικούς. Γράφτηκε για τον απλό φίλο του τυριού, για τους φίλους του κρασιού που ψάχνουν συνδυασμούς που θα βελτιώσουν την γευστική απόλαυση, γράφτηκε για ...όλους εμάς.

Και κάνει πολύ καλά την δουλειά του... Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, και σας συνιστώ να το χρησιμοποιήσετε όπως θα πρέπει: σαν "οδηγό" για απολαυστικές δοκιμές τυριών και κρασιών.

Εμείς, στο Ηouse of Wine, θα βοηθήσουμε, στο άμεσο μέλλον, στον τομέα αυτόν, διοργανώνοντας μια απολαυστική εκδήλωση γευσιγνωσίας με ελληνικά και ξένα κρασιά και τυριά.

Αναμείνατε....
 

 

Στην υγειά σας!


ΥΓ 

Θα βρείτε το Cheese Course της Fiona Beckett στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon