Από τον Κ. Κοντογιώργη


Είναι πράγματι αξιοπερίεργο, το ότι μια μικρή χώρα στη Βορειοδυτική Ευρώπη, είναι ο τόπος παραγωγής ενός ποτού το οποίο πραγματικά έχει κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ, σε όλη την Υφήλιο.

Το malt whisky σήμερα βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του, και πραγματικά αξίζει, εκτός του να το πίνει κανείς, να επενδύει κιόλας σε αυτό. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα πούμε ότι έχει στηθεί ένας χορός πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με φιάλες που αλλάζουν χέρια κάθε λίγο, στις μεγάλες δημοπρασίες whisky του εξωτερικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή ή επένδυση είναι κάτι που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε - όσα χρήματα κι αν διαθέτει - αν δεν έχει και τις ανάλογες γνώσεις της αγοράς, και κυρίως το know how.

Ωστόσο, τα πράγματα σε σχέση με το malt δεν ήταν πάντα όπως είναι τώρα, μιας και την δεκαετία του 1970 ελάχιστοι άνθρωποι είχαν δοκιμάσει whisky από σκέτη βύνη. Και ενώ ή απόσταξη στην Σκωτία έχει πάνω από 500 χρόνια ιστορία, μόλις το 1963 το Glenfiddich έγινε το πρώτο αποστακτήριο που εμφιάλωσε το απόσταγμα του σαν Single Malt Whisky. Μέχρι τότε και αρκετά αργότερα ακόμη, το μεγαλύτερο, αν όχι όλο το μέρος της παραγωγής των αποστακτηρίων, πήγαινε για βασικό συστατικό στα μίγματα των μεγάλων εταιρειών, τα λεγόμενα blend, που κ