Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όπως όλες τις προηγούμενες φορές, έτσι και τώρα, είχα στο νού μου να γράψω κάποιο θέμα που να έχει να κανει με το whisky.

Όμως οι καιρικές συνθήκες που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες με έκαναν να αλλάξω ρότα και να ασχοληθώ αυτή την εβδομάδα με κάτι άλλο. Και όταν λέμε κάτι άλλο, εννοούμε φυσικά αυτό που έρχεται στο μυαλό όλων, γιά κάτι τέτοιες παγωμένες νύχτες, και γιατί όχι και μέρες, και δεν είναι άλλο από το cognac.
Εξάλλου, σε ότι έχει να κάνει με τα αποστάγματα, το cognac για μένα προσωπικά, αποτελεί την πρώτη μου αγάπη, την οποία φυσικά δεν ξεχνώ ποτέ και που βέβαια αποτέλεσε εφαλτήριο για να ξεκινήσω την εντός εισαγωγικών καριέρα μου στον συγκεκριμένο χώρο σαν συλλέκτης.

Θα επιχειρήσω λοιπόν να δώσω μια όσο το δυνατόν πιo κατατοπιστική εικόνα για το συγκεκριμένο ποτό, ξεκινώντας με έναν απολύτως απαραίτητο διαχωρισμό.

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν λέμε cognac, εννοούμε οτιδήποτε μοιάζει με cognac, και πιo συγκεκριμένα, όλα τα brandy τα ονομάζουμε cognac.

Ή αλήθεια όμως είναι διαφορετική και έχει ως εξής: Όλα τα cognac είναι brandy, όμως όλα τα brandy δεν είναι cognac και αυτό ισχύει από την Πρωτομαγιά του 1909. Σε αυτή την ημερομηνία, οι Γαλλικές αρχές με νόμο