Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές whisky, οι οποίοι προτιμούν περισσότερο τα ποτά που παρασκευάζονται στην Αμερική, απο αυτά της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Ανεξαρτήτως λοιπόν προσωπικού γούστου του γράφοντος αυτή τη στήλη, καλό θα είναι να ρίξουμε και εμείς μια ματιά, σε αυτό που ονομάζεται bourbon.

Ή ιστορία λοιπόν του bourbon ξεκινάει στα μισά του δέκατου όγδοου αιώνα, όταν μετανάστες Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί ποτοποιοί, βρέθηκαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Kentucky, όπου αντίκρισαν έναν τόπο τελείως διαφορετικό απο τον δικό τους, με ατέλειωτα δάση βελανιδιάς, καλό κλίμα και τρεχούμενα νερά. Συνυπολογίζοντας λοιπόν το γεγονός οτι είχαν φέρει μαζί τους απο τις πατρίδες τους ασυνεχείς άμβυκες, αρα μπορούσαν να μετατρέψουν το καλαμπόκι σε whiskey, γεννήθηκε ή αμερικανική βιομηχανία bourbon.

Μετά το 1780 αυτή ή βιομηχανία είχε αρχίσει να οργανώνεται καλύτερα και τα εμπορεύματα, υγρά και στερεά, διακινούνταν μέσω του δικτύου ποταμών και παραποτάμων της Νεας Ορλεάνης, όπου τα βαρέλια με τα ποτά έφεραν το σήμα Bourbon County.

Ή ποτοαπαγόρευση του 1920-1933 κατέστρεψε τη βιομηχανία και το whisky που καταναλωνόταν ήταν εισαγόμενο απο Ιρλανδία και Σκωτία και όχι εγχώριο. Όταν ή ποτοαπαγόρευση τελείωσε, το μικρό χρ