Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε μια διακοπή στα άρθρα που αφορούσαν στο whisky, γράφοντας για cognac και πιο συγκεκριμένα για το Courvoisier. Ήδη την ώρα που έγραφα το προηγούμενο άρθρο, είχα την υποψία ότι λιαν συντόμως θα επανέλθω στο whisky. Τελικά τι έγινε; Το αναμενόμενο.

Whisky λοιπόν ξανά.

Ή σημερινή μας επικοινωνία έχει σαν αφορμή τη βράβευση ενός σχετικά αγνώστου whisky, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό, από τα World Whisky Awards, σαν κορυφαίο single malt του κόσμου.

Πρόκειται για το single malt απο το αποστακτήριο Kavalan απο την Taiwan, με το όνομα Kavalan Solist Vinho Barrique Cask Strength. Το συγκεκριμένο ποτό δεν το έχω δοκιμάσει, για αυτό και δεν έχω γνώμη. Ωστόσο, έχοντας δοκιμάσει στο παρελθόν κάποιο άλλο Kavalan, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ένα πολύ ευχάριστο και ντελικάτο ποτό, αλλά ως εκεί.

Ή βράβευση λοιπόν αυτή, ή οποία σημειωτέον έγινε ανάμεσα σε εκατοντάδες αντιπάλους, δεν μπορεί παρά να με προβληματίσει, υπό δυο έννοιες.

Πρώτον, αν τα βραβεία αυτά, τα οποία διοργανώνει το Whisky Magazine της Αγγλίας, εξακολουθούν να έχουν την αίγλη και τη σοβαρότητα του παρελθόντος, υπό την έννοια αν είναι αδιάβλητα ή όχι.

Δεύτερον, αν όντως ισχύει η 100% αντικειμενικότητα του παρελθόντος, τότε πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά για το Σκωτσέζικο και Ιρλανδέζικο whisky, ή όχι.

Πόσο μάλλον όταν εκτός απο τη φετινή πρωτιά, ή Ασία είχε πρωτιά και τις δυο προηγούμενες χρονιές με διάφορες εκδόσεις του Yamazaki, καθώς επίσης άλλη μια πρωτιά, πάλι με Yamazaki, συγκεκριμένα με το Yamazaki 2013 Sherry Cask, στο Whisky Bible του έγκριτου και καταξιωμένου συγγραφέα whisky <