Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Είναι το Kavalan το πρώτο;

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε μια διακοπή στα άρθρα που αφορούσαν στο whisky, γράφοντας για cognac και πιο συγκεκριμένα για το Courvoisier. Ήδη την ώρα που έγραφα το προηγούμενο άρθρο, είχα την υποψία ότι λιαν συντόμως θα επανέλθω στο whisky. Τελικά τι έγινε; Το αναμενόμενο.

Whisky λοιπόν ξανά.

Ή σημερινή μας επικοινωνία έχει σαν αφορμή τη βράβευση ενός σχετικά αγνώστου whisky, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό, από τα World Whisky Awards, σαν κορυφαίο single malt του κόσμου.

Πρόκειται για το single malt απο το αποστακτήριο Kavalan απο την Taiwan, με το όνομα Kavalan Solist Vinho Barrique Cask Strength. Το συγκεκριμένο ποτό δεν το έχω δοκιμάσει, για αυτό και δεν έχω γνώμη. Ωστόσο, έχοντας δοκιμάσει στο παρελθόν κάποιο άλλο Kavalan, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ένα πολύ ευχάριστο και ντελικάτο ποτό, αλλά ως εκεί.

Ή βράβευση λοιπόν αυτή, ή οποία σημειωτέον έγινε ανάμεσα σε εκατοντάδες αντιπάλους, δεν μπορεί παρά να με προβληματίσει, υπό δυο έννοιες.

Πρώτον, αν τα βραβεία αυτά, τα οποία διοργανώνει το Whisky Magazine της Αγγλίας, εξακολουθούν να έχουν την αίγλη και τη σοβαρότητα του παρελθόντος, υπό την έννοια αν είναι αδιάβλητα ή όχι.

Δεύτερον, αν όντως ισχύει η 100% αντικειμενικότητα του παρελθόντος, τότε πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά για το Σκωτσέζικο και Ιρλανδέζικο whisky, ή όχι.

Πόσο μάλλον όταν εκτός απο τη φετινή πρωτιά, ή Ασία είχε πρωτιά και τις δυο προηγούμενες χρονιές με διάφορες εκδόσεις του Yamazaki, καθώς επίσης άλλη μια πρωτιά, πάλι με Yamazaki, συγκεκριμένα με το Yamazaki 2013 Sherry Cask, στο Whisky Bible του έγκριτου και καταξιωμένου συγγραφέα whisky Jim Murray, του οποίου όμως ή αντικειμενικότητα, κατά την ταπεινή μου άποψη, τίθεται υπό αίρεση.

Όπως και να έχει όμως, είναι γεγονός ότι διαμορφώνεται μια τάση για το Ασιατικό whisky, με τους εκπροσώπους απο την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και επίσης την Ινδία, που εξελίσσεται σε μεγάλη δύναμη του whisky και αυτή ή τάση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αυτό που πραγματικά δεν ξέρω, είναι αν αυτή ή τάση που διαμορφώνεται έχει να κάνει και με την μεγάλη συγκέντρωση πλούτου στην Ασία, με τις ανθίζουσες οικονομίες της Ινδίας, της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας του Hong Kong και φυσικά της Κίνας.

Όσοι εξάλλου διαβάζουν αυτή την στήλη, θα θυμούνται τι γίνεται στις δημοπρασίες whisky στο Hong Kong, όπου Γιαπωνέζικα whiskies αλλάζουν ιδιοκτήτες έναντι εξωφρενικών ποσών και μάλιστα σε υπέρ διπλάσιες και καμιά φορά τριπλάσιες τιμές απο τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δημοπρασίες.

Αν ρίξω μια ματιά και στα υπόλοιπα βραβεία, στα οποία θα αναφερθώ λεπτομερώς πολύ σύντομα, βλέπω οτι βραβεύθηκαν σε επι μέρους κατηγορίες, πολύ σπουδαία whiskies απο αποστακτήρια μύθους, όπως το Ardbeg, το Benriach, το Springbank με το εκπληκτικό Longrow Red Portwood 11 ετων και πολλά άλλα. Ωστόσο, αυτόματα μου δημιουργείται ή απορία αν κανένα απο αυτά δεν ήταν καλύτερο απο το Kavalan.

Αν όμως παρόλα αυτά ενα Kavalan είναι σε θέση να κερδίζει σε διαγωνισμούς ένα Balvenie ή ένα Middleton ή ένα Highland Park, τότε κάτι δεν πάει καλά στη Σκωτία και στην Ιρλανδία, ή υπάρχει απλώς ένα ντεφορμάρισμα το οποίο όμως είναι γενικό και παρατεταμένο.

Τελειώνοντας και απαντώντας σε mail καλού φίλου, εγώ δεν είπα ποτέ οτι δεν πίνω Yamazaki, αφού εξάλλου είναι πάνω απο 10 οι κωδικοί που έχω δοκιμάσει απο αυτό το ιστορικό αποστακτήριο και βεβαίως πιστεύω οτι είναι υψηλής ποιότητας.

Αυτό που έγραψα είναι ότι αν κάποιος θέλει να δώσει 80-90 ευρώ, ΟΚ, αλλά κατα τη γνώμη μου - και κατα την τσέπη μου αν θέλετε - είναι προτιμότερο να δώσει κάποιος 40-50 ευρώ, όταν με αυτά τα χρήματα μπορεί να πιει Ardbeg, Glenmorangie, Dalmore, Balvenie, Laphroaig και πάει λέγοντας, χωρίς να υπολείπεται διόλου σε ποιότητα.

Αυτές οι δυο προσεγγίσεις, δηλαδή η δική μου και του φίλου, όπως είναι εύκολα κατανοητό απο τους περισσότερους, έχουν πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ τους και άλλωστε αν κάποιος μου έλεγε οτι με περιμένει κάπου ενα Yamazaki 12 ετών, θα πήγαινα αμέσως.

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: