Από τον Κ. Κοντογιώργη


Οι τακτικοί αναγνώστες αυτής της στήλης γνωρίζουν οτι το σύνηθες αντικείμενο μου είναι το whisky. Ωστόσο, ανάλογα με τα κέφια και την εποχή, αναφέρομαι και σε άλλα αποστάγματα, έτσι λοιπόν στη σημερινή μας επικοινωνία θα γράψω για

Βότκα

Οτι η βότκα είναι ένα ποτό το οποίο είναι διαφανές, το γνωρίζουν όλοι, πότες και μη. Ωστόσο, κάποιοι δεν γνωρίζουν απο τι παρασκευάζεται η βότκα. Να πούμε λοιπόν, οτι η βότκα είναι κατ ουσία απόσταγμα δημητριακών και τα δημητριακά αυτά ποικίλλουν απο σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι, ή ορισμένες φορές πρόκειται και για μίγμα όλων των παραπάνω ή ορισμένων απο αυτά.

Κάποιες φορές - λίγες ωστόσο - μπορεί να χρησιμοποιηθεί πατάτα για την παρασκευή της βότκας, αλλά είναι γενική η παραδοχή ότι βότκα που φτιάχτηκε από σκέτο σιτάρι, είναι η καλύτερη από πλευράς ποιότητας.

Στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και όχι μόνο, η βότκα καταναλώνεται σκέτη, ωστόσο αν μιλήσουμε με ποσοστά, το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεμάτων βότκας παγκοσμίως, χρησιμοποιείται για την κατασκευή cocktails, όπως πχ το Bloody Marry ή το Black Russian.

Από πλευράς περιεκτικότητας οινοπνεύματος, στην Ευρώπη το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό, βάσει νομοθεσίας, είναι το 37.5%, ενώ στην Αμερική ο επιτρεπόμενος αλκοολικός βαθμός δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 40%, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν υπάρχουν εκδόσεις με πολύ μεγαλύτερο αλκοολικό βαθμό. Στη Ρωσία πάντως, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στην παρασκευή βότκας ο συνήθης αλκοολικός βαθμός είναι 40%.

Από πλευράς ιστορικών στοιχείων, την πρωτιά στην παρασκευή βότκας διεκδικούν δυο χώρες. Η Ρωσία και μια ακόμη χώρα με μεγάλη παράδοση στη βότκα, η Πολωνία. Μιλάμε δηλαδή για μια περίπτωση όπως της Σκωτίας με την Ιρλανδία που διεκδικούν την πρωτιά για την παρασκευή whisky.

Και βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση η κατάσταση είναι θολή μιας και οι απόψεις διίστανται, αφού υπάρχουν ιστορικές αναφορές που να δικαιολογούν και τη μια και την άλλη εκδοχή. Για παράδειγμα, η Πολωνία χρησιμοποιεί επιχειρήματα που βασίζονται σε ιστορικές αναφορές για το 733 και το 1174, η Ρωσία για 815 και μετά, αλλά κανείς δεν ξέρει την αλήθεια.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αυτές οι δυο χώρες είναι αυτές που κατά τεκμήριο παράγουν την καλύτερη βότκα από πλευράς ποιότητας, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι εξαιρέσεις, όπως πχ η πραγματικά εξαιρετική Xellent, η οποία προέρχεται από την Ελβετία. Και αφού αρχίσαμε να αναφερόμαστε σε μάρκες, ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές, χωρίζοντάς τις σύμφωνα με τη χώρα προέλευσης της κάθε μιας.

Ρωσία


Kauffman
Super ultra premium βότκα, η οποία είναι limited edition και εντυπωσιάζει με τη σχεδίαση της φιάλης.

Stolichnaya και Stolichnaya Elit
Σίγουρα η πιο αναγνωρίσιμη βότκα στην Ελλάδα. Το όνομα της σημαίνει πρωτευουσιάνα και διακρίνεται για την πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής. Η απλή είναι μια απο τις καλύτερες λύσεις για βασικό συστατικό σε cocktails, ενώ η Elit πραγματικά χαϊδεύει τον ουρανίσκο και είναι πραγματικά απολαυστική σκέτη και αν είναι δυνατόν χωρίς προσθήκη πάγου.

Beluga και Beluga Gold Line
Premium βότκα από τη Ρωσία, που δικαιολογεί στο έπακρο τα χρήματα που θα δαπανήσει κάποιος για να την αποκτήσει, είτε τη μια, είτε την άλλη. Κατά πολλούς ή καλύτερη που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Smirnoff
Ένα γνωστό όνομα για όλους, παράγεται στον standard επιτρεπόμενο αλκοολικό βαθμό των 37.5% και είναι μάλλον η πιο αξιόπιστη λύση, αν μιλάμε για βότκα καθημερινής χρήσης.

Imperia
Πιθανότατα η καλύτερη Ρωσική βότκα, έχει ιστορία από το 1815 και δεν εισάγεται στην Ελλάδα.

Πολωνια


Belvedere
Μάρκα με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιάζει με την απαλή και ντελικάτη γεύση της.

U'luvka
Βότκα απο σκέτο σιτάρι και επομένως υψηλής ποιότητας.

Wyborowa
Ελαφριά και γλυκόπιοτη, προέρχεται από 100% σίκαλη.

Εκτός απο Ρωσία και Πολωνία, όπως είπαμε και άλλες χώρες παρασκευάζουν βότκα.

Η Γαλλία με τις υψηλής ποιότητας Ciroc και Grey Goose, η Σουηδία με την Absolut, η Ελβετία με την Xellent, με την τελευταία όπως είπαμε να ξεχωρίζει και να είναι απολαυστική, ακόμη και σκέτη.

Αυτά λοιπόν για σήμερα, ραντεβού την επόμενη εβδομάδα.

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.