Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά από απουσία δυο εβδομάδων και προκειμένου να μη πάθω στερητικό σύνδρομο, επανέρχομαι αυτή την εβδομάδα στο whisky. Και για όσους με ρώτησαν την προηγούμενη φορά, τι είναι αυτό το Big in Japan, απαντώ πως πρόκειται για τίτλο τραγουδιού των Alphaville απο τη δεκαετία του 1980 και που χρησιμοποίησα για το λογοπαίγνιο. Όπως καταλαβαίνετε φυσικά, πολύ περισσότερο αυτοί που είχαν διαβάσει το προηγούμενο Big in Japan, ο τίτλος είναι προπομπός για αυτό που θα ακολουθήσει.

Πάμε λοιπόν στο θέμα

Η αφορμή δόθηκε αυτή τη φορά, όχι από μια, αλλά από δυο δημοπρασίες whisky. Ή μια ήταν αμιγώς δημοπρασία whisky και έγινε στο Αμβούργο, ενώ η άλλη, εκτός από whisky, περιείχε και μεγάλα κρασιά από το Bordeaux, την Βουργουνδία και την Τοσκάνη και έλαβε χώρα στο Hong Kong, ενώ και οι δυο έγιναν στο δεκαήμερο που μας πέρασε.

Από τη δημοπρασία του Hong Kong δεν πρόκειται καθόλου να ασχοληθώ με τα κρασιά, αφού και φυσιολογικές τιμές είδα, αλλά και δεν θα ξεφύγω από το θέμα μου μπαίνοντας σε ξένα χωράφια. Ξεκινάω λοιπόν με την πρώτη δημοπρασία που έλαβε χώρα χρονολογικά και αυτή είναι αυτή του Αμβούργου.

Έχουμε και λέμε λοιπόν

Karuizawa 40 years old Single Cask 11105 ευρώ
Karuizawa 40 years old Single Cask 11080
Yamazaki Sherry Cask 2013 9 φιάλες από 1650 έως 1800

Σημειωτέον ότι το τελευταίο πριν από 5-6 μήνες κόστιζε το πολύ δυο κατοστάρικα.

Karuizawa 31 years old Single Cask Sakura 14005 ευρώ

Ναι, σωστά διαβάσατε, δεν μου έχει ξεφύγει κάποιο μηδενικό, μιλάμε για δεκατέσσερα χιλιάρικα και ένα ταπεινό τάλιρο. Υπόψην οτι το τελευταίο πριν από ένα μήνα πουλήθηκε 8105, ενώ πριν από δυο μήνες 6000