Ας μιλήσουμε για Macallan!Από τον Κ. Κοντογιώργη

Πριν από μερικές εβδομάδες αυτή εδώ ή στήλη έκανε ένα αφιέρωμα σε δυο πολύ σπουδαία αποστακτήρια. Το Highland Park και το Glenrothes.Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, θα συνεχίσω να συστήνω στους αναγνώστες μας, αποστακτήρια και παραγωγούς whisky που αξίζουν αναγνώρισης και σήμερα θα ασχοληθού με ένα από τα πλέον εμβληματικά αποστακτήρια της Σκωτίας και όλου του κόσμου.

Macallan

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αποστακτήρια όλων των εποχών, ενώ κατά πολλούς θεωρείται διαχρονικά το κορυφαίο, έστω και αν αυτή τη στιγμή δεν διατηρεί αυτή την άτυπη και φυσικά υποκειμενική πρωτιά, για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω. Βεβαίως, είτε μιλάμε για κορυφή, είτε όχι, γεγονος παραμένει ότι το συγκεκριμένο αποστακτήριο μας έχει χαρίσει πάρα πολλά εκ των κορυφαίων whisky που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Macallan.

Το αποστακτήριο ιδρυθηκε το 1824 και είναι από τα πρώτα που πήραν επίσημη άδεια για την παρασκευή whisky. Πριν να φτάσουμε όμως στο 1824, για αιώνες υπήρχε στην περιοχή παράνομη απόσταξη από ντόπιους αγρότες όπως και στις περισσότερες περιοχές της Σκωτίας, πόσο μάλλον στην περιοχή του Speyside, όπου ή ύπαρξη του μεγάλου πόταμου Spey επιτρέπει την ανάπτυξη μεγάλων ποσοτήτων κριθαριού.

Ιδρυτής του αποστακτηρίου είναι ο Alexander Reid, ένας ντόπιος γαιοκτήμονας, ενώ το σπίτι του Macallan είναι το Easter Elchies House, ενα επιβλητικό κτήριο από πέτρα το οποίο κτίστηκε το, δεσπόζει στην περιοχή και πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ο στρατιωτικός John Grant. Το Easter Elchies βρίσκεται στην καρδιά του Macallan Estate, όπου και οι εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου με την συνολική του έκταση να εκτείνεται στα 372 στρέμματα περιπου, σε μια όμορφη τοποθεσία πάνω στον ποταμό Spey.

Το 1999 ή εταιρία Erdington αγόρασε το Macallan, όπως και το Highland Park. Το Macallan απέκτησε τη φήμη του νωρίς τον εικοστό αιωνα, ενω ή φήμη αυτή εκτινάχτηκε στα ύψη μετα το 1980, εξαιτίας των πραγματικά εκπληκτικών whisky που παρασκευάζονταν στο αποστακτήριο.

Πάμε στο σήμερα.

Με μια μικρή σύνδεση με τα προηγούμενα, θα πω ότι η πραγματικά πολύ υψηλή αυτή ποιότητα προέκυπτε από δυο σημαντικούς παράγοντες . Πρώτος παράγοντας ήταν ή αποκλειστική χρήση μιας και μόνο ποικιλίας κριθαριού, του Golden Promise. Το Golden Promise είναι μια πολύ ακριβή ποικιλία κριθαριού, όμως, όπως είναι φυσικό, φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή whisky.

Δεύτερος παράγοντας ήταν ή αποκλειστική χρήση βαρελιών sherry από το Xerez της Ισπανίας για την παλαίωση των whisky του αποστακτηρίου .Έχω πει και παλιότερα οτι τα βαρέλια sherry κοστίζουν από 10 έως 14 φορες περισσότερο απο τα αντίστοιχα βαρέλια bourbon, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ή χρήση τους φέρνει τα ανάλογα αποτελέσματα. Μέχρι λοιπόν τα τέλη της χιλιετίας στο Macallan χρησιμοποιούσαν μόνο βαρέλια sherry και μόνο κριθάρι Golden Promise. Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι που όποιος έχει δοκιμάσει παλιά Macallan μένει με το στόμα ανοιχτό. Τρανά παραδείγματα τα Macallan Gran Reserva 1979 18 ετών, Macallan 1966 18 ετων, Macallan 30 ετών Sherry Oak, ενώ για τα Macallan 25 ετών Anniversary Malt, θα πρέπει πραγματικά να αφιερώσω ολόκληρο άρθρο και αισθάνομαι τυχερός, τόσο γιατί τα έχω πολλές φορές δοκιμάσει, όσο και για το ότι διαθέτω τα 2 από τα 4 τελευταία μπουκάλια στην Ελλάδα, ενώ φυσικά ένα τέτοιο whisky δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογό μας.

Ωστόσο μετά το 2000 τα πράγματα άλλαξαν για το αποστακτήριο. Ή ιδιοκτήτρια εταιρία Erdington επέλεξε να μειώσει το κόστος παράγωγης και σταμάτησε την αποκλειστική χρήση των βαρελιών sherry και του κριθαριού Golden Promise. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα το Macallan, έστω και αν το τμήμα marketing της εταιρίας λέει άλλα, δεν μπορεί να συναγωνιστεί αποστακτήρια όπως το Ardbeg και το Springbank . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι τα whisky του αποστακτηρίου δεν είναι ποιοτικά , ειδικότερα δε, αφού το Macallan δείχνει να κατάλαβε τα λάθη του παρελθόντος και επαναπροσδιορίζεται με την σειρά 1824, που λανσαρίστηκε πριν τρία χρόνια.

Ή σειρά διαθέτει τα whisky Gold, Amber, Sienna και Ruby με με το τελευταίο να είναι πραγματικά απίθανο και με παλαίωση πάλι σε βαρέλια sherry παρακαλώ, για όλη τη σειρά. Αξίζει να πούμε ότι μόνο το 16% του ποτού εμφιαλώνεται και το υπόλοιπο απορρίπτεται ως ελαττωματικό, κάτι που είναι ενδεικτικό της ποιότητας του αποστακτηρίου, το οποίο διαθέτει 16 ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης και 15 κοντόχοντρους αποστακτήρες.

Ο σημερινός Master Distiller Bob Dalgarno καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να παρασκευάσει Macallan σαν κι αυτά της δεκαετίας του 60, του 70 και του 80, κάτι που όμως φαντάζει αδύνατο, ειδικα για αυτά της δεκαετίας του 60, που είναι πραγματικά θεϊκά. Κατά τα άλλα, όλες σχεδόν οι ποσότητες Macallan εξαφανίζονται στην Ασία, ενώ παλιά Macallan αλλάζουν χέρια στις δημοπρασίες για τετραψήφια και πολλές φορες πενταψήφια νούμερα, μάλλον φυσιολογικά, αν αναλογιστούμε ότι κάποιοι παλαβοί πληρώνουν τέτοια νούμερα για Karuizawa και Yamazaki. Ας μην αρχίσω πάλι...


Καλό ΣαββατοκύριακοΚυριάκος Κοντογιώργης

Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.
Προστέθηκε στη κατηγορία Spiritual Talk By

Κυριάκος Κοντογιώργης